Beba Dohrana 27. kolovoza 2013.

Pravila prehrane za djecu mlađu od godinu dana

beba, kašica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za dojenčad u dobi od 6 do 12 mjeseci u dječjim vrtićima preporučuju se mliječno-žitne kašice, bijelo meso peradi, voćne kašice i sokovi za dojenčad te sezonsko, svježe i termički pripremljeno povrće

Nakon hranjenja majčinim mlijekom ili dojenačkom formulom, djetetu se prva kruta ili kašasta hrana daje u dobi od 4 do 6 mjeseci. Započinjanje s drugom hranom prije nije potrebno, a može izazvati gušenje ili povećati rizik od alergija na hranu. Kao prva hrana preporučuju se žitarice (riža) u kombinaciji s majčinim mlijekom ili formulom. Zatim se započinje s kašicama od voća i povrća. Nakon pojave zubi, može se davati hrana izraženije teksture.

Za dob 6 do 12 mjeseci to su usitnjeno voće, povrće i meso. Nakon navršenog 9. mjeseca moguće je davati žumanjak, a bjelanjak se ne preporučuje za dojenačku dob. Punomasno kravlje mlijeko se uvodi nakon 1. godine. Sol i šećer nije potrebno dodavati kako bi se hrana učinila ukusnijom jer djeca imaju puno jači osjet okusa nego odrasli.

Program zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima donosi tablicu u kojoj su navedene preporučene namirnice za jasličku prehranu dojenčadi u dobi od 6 do 12 mjeseci.

SKUPINE HRANE PREPORUKA

Mlijeko i mliječni proizvodi

Preporučuje se tvornički adaptirano mlijeko za dojenčad (prijelazna hrana); najbolje ono koje dijete i inače uzima. Priprema mliječnih obroka također se preporučuje s adaptiranim mlijekom za dojenčad.

Od navršenog 10. mjeseca života u jelovniku se mogu uvrstiti proizvodi poput svježeg sira, vrhnja i fermentiranih mliječnih napitaka s ≥ 3,5% m.m.

Preporučuju se 2 do 3 mliječna obroka.

Meso

Preporučuje se prvenstveno bijelo meso peradi (piletina i puretina), a od navršenog 8. mjeseca života može se koristiti meso kunića, teletina i janjetina.

Govedina i svinjetina ne preporučuju se prije navršene godine dana života dojenčeta, dok se povremeno iza 10. mjeseca života može u jelovnik uvrstiti junetina. Ne preporučuju se suhomesnati proizvodi, naresci, paštete i hrenovke.

Riba

Od navršenog 8. mjeseca života bijela riba bez kosti.

Jaja

Nakon navršenog 9. mjeseca života dojenčeta moguća upotreba žumanjka jaja kokoši, ali isključivo tvrdo kuhanog. Bjelanjak jajeta, kao ni cijelo jaje ne preporučuju se u dojenačkoj dobi. 

Žitarice i proizvodi od žitarica

Kruh i drugi proizvodi od žitarica u različitim oblicima (brašno, krupica, žitne pahuljice, dojenački müesli i sl.) mogu se koristiti za pripremu mliječno-žitnih, voćno-žitnih kašica ili priloga

Krumpir

Krumpir kao prilog ili sastavni dio variva, kuhan, a ne pržen.

Voće

Preporučuje se svježe/sezonsko voćeprirodni sokovi od voća (ne preporučuje se dodavati šećer), gotove industrijski pripremljene voćne kašice i voćni sokovi za dojenčad.

Orašasto voće (orasi, lješnjaci i bademi), može se u mljevenom obliku dodati u hranu poput voćnih kašica, tek od navršenog 10. mjeseca života.

Povrće

Preporučuje se sezonsko, svježe i termički pripremljeno povrće. U slučaju nedovoljne opskrbe sezonskim povrćem mogu se koristiti gotove industrijski pripremljene dojenačke povrtne kašice ili iznimno zamrznuto povrće.

Kupus, kelj i grašak mogu se koristiti nakon navršenog 10. mjeseca života. Mahune, leća i grah ne preporučuju se u dojenačkoj dobi.

Ulja i hrana s većim sadržajem masti

Za pripremu obroka preporučuju se biljna ulja (npr. maslinovo, suncokretovo i od kukuruznih klica), a može se koristiti i maslac.

 

Voda

Po želji

Čaj

Povremeno kao napitak s manjim udjelom šećera. Preporučuje se svježe kuhani čaj od šipka topli ili hladni napitak.

Napomene:

Ne preporučuje se upotreba meda.
Ne preporučuje se dodavanje začina, niti dosoljavanje hrane.
Ne preporučuje se primjena vitaminskih napitaka u prahu.

Izvori:

  • Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi: "Izmjene i dopune programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima", NN 121/2007
  • Vučemilović Lj., Vujić-Šisler Lj. Podružnica medicinskih sestara dječjih vrtića grada Zagreba: "Prehrambeni standard za planiranje prehrane u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi", Zagreb, 2007.

Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.