Vrtić Prehrana djeteta 24. siječnja 2022.

4 jednostavna načina kojima će tvoj 'izbirljivac' postati pravi 'mali chef i svejed'!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije neobično da dijete određenu hranu voli jesti jedan dan, a zatim ju sljedeći dan odbija jesti. Mali izbirljivci teško mijenjaju navike pa izbirljivost u jelu često nije samo prolazna...

Mališani su aktivni i vrlo znatiželjni, uvijek zauzeti nečim drugim, stoga ne bi trebalo čuditi da im mirno sjedenje za stolom predstavlja izazov. Budući da se rast u dječjoj dobi pomalo usporava, možda će i tvoji mališani biti malo manje gladni u ovoj dobi. Za početak, ne trebaš brinuti ako je tvoj mališan izbirljiv kada je u pitanju hrana, jer će i ta faza vrlo vjerojatno proći. Međutim, izbirljiva djeca mogu izrasti u izbirljive odrasle osobe ako svoje nepce na vrijeme ne prošire dalje od "dječje hrane". 

U nastavku pročitaj četiri načina na koji će tvoji mališani zavoljeti zdravu prehranu te svakodnevno unositi hranjive sastojke koji su im potrebni za rast i razvoj.

1. Ukusni smoothieji

Mnoge mame, zdrave obroke svojim mališanima serviraju u obliku smoothieja. Ako imaš dobar recept, lako možeš dodati povrće, sjemenke i voće u napitak,  kako bi povećala dozu hranjivih sastojaka bez prevelike promjene okusa. Dodavanje špinata u smoothie otprilike je poput dodavanja "tajne salate" - dijete neće ni znati da je upravo špinat glavni sastojak u tako ukusnom napitku. Povrće ne samo da dodaje vitamine i minerale napitku, već može dodati i lijepu boju što ga čini privlačnijim. Smoothie možeš ponijeti i u park, a odličan je i hranjiv obrok u svako doba dana. 

Možda te zanima... Ovu hranu djeci nikada ne bi smjela podgrijavati Vrtić

2. Učini hranu zabavnom

Kad je za stolom mali izbirljivac, vrijeme obroka može se pretvoriti u borbu za moć koja potom obroke čini ne samo dosadnim, već zapravo može potaknuti izbirljive prehrambene navike.  Izreži voće i povrće u oblike, za stolom organiziraj natjecanja u jedenju mrkve, posluži hranu s mini priborom za djecu u šarenim zdjelicama. Učini sve što možeš kako bi zabavila djecu, čak i ako to uključuje pričanje viceva ili pjevanje za stolom. Kad su obroci i međuobroci radosni, dijete razvija zdravi stav i odnos s hranom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock


3. Pretvori dijete u vrhunskog kuhara

Mogla bi se iznenaditi koliko stvari mališani zapravo mogu napraviti u kuhinji. Kad dijete samostalno nešto napravi, htjet će to i isprobati. Pozovi svog mališana u kuhinju i može ti  pomoći napraviti jednostavne recepte, poput sendviča i smoothieja.

Možda te zanima... 3 slasna obroka kojima tvoje dijete neće moći odoljeti Beba

4. Smanji unos šećera

Novo istraživanje pokazalo je da bebe i mališani konzumiraju previše dodanog šećera. Visok unos šećera kod male djece i beba mogao bi utjecati na njihove preferencije prema hrani i stvaranje loših prehrambenih navika. Šećeri nisu samo prazne kalorije, prehrana s visokim udjelom šećera također može povećati rizik od debljanja, pa čak i povećati rizik od nastanka bolesti. Pokušaj se pridržavati pravila da svaki obrok ili međuobrok sadrži barem jedan od sljedećih makronutrijenata:

  • Zdrave masti (nalaze se u orasima, sjemenkama, avokadu i punomasnim organskim mliječnim proizvodima poput sira i jogurta)
  • Vlakna (Izvori vlakana su voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke)
  • Proteine (dobri izvori proteina životinjskog podrijetla uključuju meso, mliječne proizvode i jaja, dok biljni izvori uključuju orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, konoplju, chia sjemenke i kvinoju).
Možda te zanima... 10 supernamirnica za djecu i zašto ih trebaju jesti svaki dan Vrtić
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.