Vrtić Prehrana djeteta 03. veljače 2023.

Ove namirnice djeca trebaju jesti za bolji san

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko često je riba na obiteljskom jelovniku? Novo istraživanje pokazalo je da djeca koja jedu ribu jednom tjedno ili više spavaju bolje i imaju bolje rezultate na IQ testovima

Studija sa Sveučilišta Pennsylvania objavila je u časopisu Scientific Reports da su djeca koja jedu ribu jednom tjedno ili više spavaju bolje i imaju bolje rezultate na IQ testovima od djece koja je nikada ili je jedu manje od jednom tjedno.

Prethodne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribama poput lososa, sardina i tune mogu poboljšati inteligenciju i spavanje, a bolji san može povećati IQ rezultate. Ovo je prvo istraživanje koje je povezalo sve tri komponente. Zapravo, istraživači vjeruju da poboljšani san koji proizlazi iz konzumiranja više omega-3 masnih kiselina povećava IQ, a ne same masne kiseline.

5 čimbenika koji utječu na razvoj dječje inteligencije

Dobar san je ključan za zdravlje i sreću naše djece. Spavanje pruža mnoge bitne prednosti za djecu u razvoju. Dok spavaju, djeca obrađuju i apsorbiraju ono što su naučili. Njihova tijela imaju priliku oporaviti se.

Možda te zanima... Zašto sva djeca trebaju ići rano na spavanje i koliko je to rano? Vrtić

Spavanje također igra važnu ulogu u upravljanju raspoloženjem. Nedostatak sna može dovesti do povećanja negativnih ponašanja, kao što su tjeskoba, nestrpljivost, agresivnost, razdražljivost i loš uspjeh u školi.

Tijekom ove studije, više od 500 kineske djece u dobi od devet do devet godina odgovorilo je na anketu o tome koliko često jedu ribu. Kada su djeca navršila 12 godina, završili su IQ test. Djeca koja su jela ribu tjedno postigla su 4,8 bodova više na IQ testovima od onih koji su rekli da rijetko ili nikad ne jedu ribu. Oni koji su jeli ponekad postigli su 3,3 bodova više na IQ ispitima.

doručak dijete hrana Možda te zanima... Kakve veze doručak ima s inteligencijom? Vrtić

Osim toga, roditelji su odgovarali na pitanja o obrascima spavanja svoje djece, uključujući i to koliko se često probude usred noći i njihova dnevna pospanost. Odgovori su pokazali da su djeca koja su jela više ribe imala manje smetnji tijekom spavanja, što ukazuje na bolju ukupnu kvalitetu sna. Omega-3 masne kiseline utječu na spavanje na nekoliko načina. Studije na životinjama upućuju na potencijalnu ulogu masne kiseline DHA u reguliranju proizvodnje melatonina, za koji se pokazalo da regulira ritam i poboljšava san.

Možda te zanima... Važnost omega-3 masnih kiselina za trudnicu i bebu Roditelji

Esencijalne masne kiseline pomogle su u proizvodnji prostaglandina, za koje se vjeruje da su najučinkovitija supstanca koja potiče spavanje i reguliraju obrasce spavanja / budnosti. Epidemiološke studije također su pokazale vezu između povećanog unosa ribe i poboljšanog sna kod djece. Istraživači preporučuju da roditelji postupno dodaju ribu u prehranu svoje djece, dok su još i bebe, ako je to moguće. 

Postoje neke zabrinutosti u pogledu toksičnosti riba koje treba imati na umu. Desetljeća industrijske aktivnosti, posebno emisija iz termoelektrana na ugljen, oslobodila su živu i druge onečišćujuće tvari u oceane i mora . Nažalost, ti kontaminanti mogu završiti u plodovima koje jedemo. Koncentracije variraju ovisno o starosti riba, prehrani i mnogim drugim čimbenicima.

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

Velike grabežljive ribe, uključujući tune, morske pse i sabljarke, akumuliraju živu jer jedu sitnu ribu. Ove vrste riba predstavljaju značajan rizik za djecu. Oni bi trebali jesti najviše jednu porciju konzervirane tune tjedno i ne bi smjeli jesti konzerviranu albacore tunu, poznatu kao bijela tuna. Osim toga, ne sadrže sve ribe korisne razine omega-3. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.