Školarci 14. rujna 2023.

Ovih 5 društvenih vještina mogu pomoći djeci lakše sklopiti prijateljstva

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki sklapaju prijateljstva lakše, neki teže. Neki u djetinjstvu teško, a kasnije daleko lakše. Neki nikad ne dođu do tog da im je lako s nekim ostvariti prijateljski odnos ili barem malo se bolje upoznati. Evo koje društvene vještine pomažu u tom.

Nekima je sklapanje prijateljstva mačji kašalj! Kako dođu u novu sredinu, tako nađu novog prijatelja. Bez problema prilaze, govore, što god treba. No, drugima nije tako lako. Radije bi u zemlju propali umjesto da naprave neki konkretan korak koji će ih dovesti do potencijalnog novog prijatelja.

Možda te zanima... Misliš da se djeca rađaju dobra, pa ih tek kasnije 'iskvarimo'? Krivo, kaže istraživanje! Beba

Nismo svi isti, ta činjenica uvijek stoji, pa nemamo svi jednake osobine, kao niti vještine. Jednako je tako i s društvenim vještinama – neki razviju jedne, drugi druge. I to je sasvim u redu. No, neke društvene osobine su ipak poželjnije kod zbližavanja s drugom osobom, odnosno sklapanja prijateljstava.

Evo koje će društvene vještine pomoći djeci u sklapanju prijateljstava.

1. Lijepo ponašanje

Možda nam se nekad čini da je lijepo ponašanje gotovo izumrlo i da pristojnost više nije na cijeni, a povrh svega da djeca ne znaju cijeniti lijepo ponašanje. No, to, srećom, nije tako. Kad su djeca pristojna, pokazuju poštovanje prema drugima. Djeca koja imaju dobre manire ne samo da su simpatična, već im se isto tako brzo oprosti kad zabrljaju. Lijepo ponašanje i društvene vještine koje idu u kompletu s tim olakšat će djeci njihove društvene interakcije.

2. Kontakt očima

Kontakt očima je prvi i osnovni način da budete pristojni. Kad nekog gledamo u oči dok govori, to mu pokazuje da ga slušamo i da nas zanima ono što ima za reći. Zato je vrlo važno i djecu naučiti da uspostave kontakt očima, jednako koliko je važno naučiti ih reći „molim te“ i “hvala“. Kontakt očima nekad teže ostvaruju mlađa djeca ili sramežljiva djeca. No, možeš za početak poticati svoje dijete da gleda u tvoje lice ili čelo dok govoriš. Objasni djetetu da kad razgovaramo s nekim gledamo tog nekog u oči jer je važno da mu damo do znanja da ga priznajemo, da priznajemo što govori. Vježbajte to kod kuće i s vremenom bi trebalo biti ugodnije.

3. Znati se ispričati

Ne kaže ona poznata pjesma uzalud „Moglo bi bit' da je lakše umrit, nego ljudima reć' oprosti“. E, to je nešto što mnogi nikad ne shvate – značenje i snagu riječi 'oprosti'. I to je nešto što je u bilo kojoj dobi teško izgovoriti. Ispričati se znači preuzeti odgovornost za nešto što smo učinili. Također pokazuje empatiju i brigu za druge. Vježbanje isprika kod kuće i navikavanje djeteta da stvari gleda iz tuđe perspektive pomoći će mu da dođe do tog da se može iskreno ispričati u društvu, u školi, bilo gdje – ako zatreba.

4. Samokontrola

Dijete koje ne dobije ono što želi i doživi raspad sistema zbog toga nema dobru samokontrolu. Ne govorimo o toddlerima, nego puno kasnije, školarcima. Nedostatak samokontrole može se vidjeti i kod djeteta koje kaže prvu stvar koja mu padne na pamet ne razmišljajući o osjećajima druge osobe. Takve se situacije mogu dogoditi u bilo kojoj dobi. Biti u stanju zadržati kontrolu nad svojim riječima i postupcima važna je društvena vještina i poželjna u izgradnji prijateljstva.

5. Prihvaćanje riječi "ne"

Sposobnost prihvaćanja riječi "ne" pokazuje poštovanje prema drugoj osobi. Svađa može nekoga naljutiti ili povrijediti njegove osjećaje, ali ako ostanemo smireni, to ostavlja prostora za kompromis. Ako učitelj kaže djetetu da u tom trenutku ne može ići na wc, ono bi trebalo moći strpljivo pričekati. Ako te zamoli da ostanete budni do kasno iako je radni dan ili da nešto gricnete prije večere, mora naučiti kako prikladno reagirati na riječ ne. To je jedna od mnogih društvenih vještina za djecu koja im pomaže da se bolje slažu s drugima.

Možda te zanima... Dječji bonton: 22 jednostavna pravila koja bi sva djeca trebala znati Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nira999

    Pozdrav, moje ime je Nira Shalom i želim sa svijetom podijeliti dobre vijesti o tome kako sam vratio svoju bivšu ljubav. Bio sam shrvan kada me je ljubav prošlog mjeseca ostavila zbog druge djevojke. Međutim, prijatelj me upoznao s Baba Waleom da Wisemanom, velikim glasnikom. Ispričao sam svoj problem Baba Waleu, objašnjavajući kako me ostavila bivša ljubav i kako mi treba posao u velikoj tvrtki. Uvjeravao me da sam došao na pravo mjesto, gdje ću dobiti ono što mi srce želi bez ikakvih nuspojava. Rekao mi je što da radim, a nakon što sam slijedio njegove upute, moja ljubav me nazvala u sljedeća 2 dana, ispričavajući se što me prije ostavila. Tjedan dana kasnije moja željena tvrtka pozvala me na razgovor za mjesto supervizora. Oduševljen sam što mogu sa svijetom podijeliti kako mi je Baba Wale pomogao ispuniti želju mog srca. Baba Wale je stručnjak za sve vrste čarolija i dobre magije. Ako trebate bilo kakvu vrstu pomoći, kontaktirajte Baba Walea na babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 viber: 2348136951551   Zahvali mi poslije!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.