Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. siječnja 2023.

Prepusti klincima kućanske poslove! Tako uče ove važne životne vještine

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kućanski poslovi su ključni faktor kada je u pitanju uspjeh - vještine i vrijednosti koje dijete nauči jednako su korisne kao i upravljanje odraslim životom

Kada god misliš da je tvoje dijete spremno za kućanske poslove, tada je već vjerojatno prekasno. Tako barem tvrde stručnjaci koji objašnjavaju kako roditelji predugo čekaju kako bi uveli dijete u svijet kućanskih poslova jer misle da djeca trebaju biti spremna. No, najbolji način da dijete pripremiš za obavljanje kućanskih poslova je - da dijete počne obavljati te poslove, zar ne?

Kućanski poslovi od najranije dobi pomažu djeci izgraditi osjećaj vještina, odgovornosti i samostalnosti. Uz to, kućanski poslovi su ključni faktor kada je u pitanju uspjeh - vještine i vrijednosti koje dijete nauči jednako su korisne kao i upravljanje životom u odrasloj dobi. 

Možda te zanima... Metoda Maya: Kako najmlađe uključiti u kućanske poslove Vrtić

Činjenica je da nas kućanski poslovi nauče mnogim stvarima. Možda je tebi već dosta tih istih kućanskih poslova i samo gledaš kako da ih izbjegneš, ali klincima je to sve novo i zabavno. To je nešto što rade mama i tata (nadamo se oboje), a sve što rade roditelji, njima je zanimljivo i žele i oni. Nekad ti se čini da je samo još gore ako im daš da oni rade nešto, a ti moraš ići iza njih i sve "popravljati", ali kako se drukčije uči? Možda lakše popustiš ako pročitaš čemu te sve točno mogu naučiti kućanski poslovi. A kad ti to tako lijepo pojasnimo i razlučimo, sigurni smo da ćeš se zamisliti i, barem nakratko, prepustiti kućanstvo - klincima.

Dobro, ne mislimo baš tako, naravno. No, povremeno im možeš prepustiti usisavanje, brisanje prašine, iznošenje smeća (kad izlazite van), možda i pranje posuđa...

Pet životnih vještina koje djeca nauče kroz kućanske poslove

1. Kućanski poslovi razvijaju osjećaj odgovornosti kod djeteta

Zbog toga što mala djeca obožavaju kopirati svoje roditelje, prirodno je da žele pomoći kod kuće, posebno ako te vide u akciji. Potiči djetetovo sudjelovanje i zapamti da veličina zadatka nije važna - izgradnja osjećaja odgovornosti povezana s tim obavezama je ono što se broji. Napravi zabavan popis ili raspored zadataka koji će pomoći tvojoj djeci u planiranju i organiziranju njihovog vremena i svakodnevnog rasporeda. Tako će se osjećati kao korisni i odgovorni članovi kućanstva. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

2. Obveza je odlična vježba za donošenje odluka

Osmisli plan dodjele nagrade za svaki obavljeni zadatak. Primjerice, može to biti neki slatkiš, slikovnica, bojice, papir ili nešto slično. Kada dijete obavi zadatak, može izabrati nešto kao nagradu. Dodjeljivanjem ovakvih nagradica omogućuješ djetetu da donese informiranu odluku i pomažeš mu naučiti o uzrocima i učincima. Primjerice, ako kažeš djetetu da prebriše stol nakon obroka, može dobiti nagradu. Dijete na taj način odabire hoće li to učiniti ili ne, ali to također znači da možda neće ništa dobiti pa će samo procijeniti. 

Iako zvuči jednostavno, ovo su neke od važnijih životnih vještina koje će trebati djetetu kada odraste. Na taj način se uči suočavati s problemima i uči se prilagoditi na neočekivane situacije. No, pazi, nagrade s vremenom prestanu djelovati...

3. Djeca uče osnovne vještine kroz kućanske poslove

Samo pomaganjem s jednostavnim kućanskim poslovima, djeca uče mnoge osnovne vještine koje će kasnije trebati u školi. Poslovi poput razvrstavanja rublja ili kuhanja mogu naučiti djecu brojevima, bojama, rezanju, dopunjavanju i brojnim drugim stvarima. 

4. Kućanski poslovi uče djecu samostalnosti

Kućanski poslovi od najranije dobi od velike su važnosti za stvaranje navika koje će značajno utjecati na djetetov sadašnji i budući razvoj. Zbog kućanskih poslova djeca postaju svjesna kako su sposobna samostalno obavljati stvari. Prepusti djetetu neki zadatak koji obično ti obavljaš za njega. Tako ćeš mu pokazati da vjeruješ u njegovu sposobnost, te ćeš mu dati do znanja da je njegov doprinos vrijedan, a ujedno ćeš stvoriti sposobnosti i navike koje će mu služiti doživotno.

5. Kućanski poslovi izgrađuju djetetov osjećaj postignuća i motivaciju

Djeca koju se potiče da pomažu od najranije dobi odrastaju s pozitivnim stavom prema poslovima i obavezama. Kada dijete ispuni zadatak, ima priliku osjetiti ponos, osjećaj postignuća, samostalnosti, autonomije i općenito dobro se osjećati u vezi samog sebe.

Najviše od svega, uči ih vrijednostima pomaganja drugima i zahvalnosti. Uključivanje djece na bilo koji način uči ih što znači voditi kućanstvo i imati obitelj, a to im pomaže u izgradnji zahvalnosti te zaista cijene ono što mi, roditelji, činimo za njih.

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.