Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 11. svibnja 2022.

5 vještina koje bi svako dijete trebalo naučiti da bi postalo odgovornom odraslom osobom

Foto: Guliver/Shutterstock Kada se dogodi nešto neočekivano ili loše, čak se i odrasli uplaše i zbune, stoga obavezno valja obratiti pozornost na to da jednog dana pripremiš svoje dijete da zna kako postupati u hitnom slučaju.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi ljudi kada odrastu shvate da postoje određene vještine koje im nedostaju i požele da su ih roditelji naučili njima kada su bili manji. Za neke su to stvari poput neovisnosti i samopouzdanja. Drugi bi voljeli da znaju više o planiranju i izgradnji karijere, a postoje i druge stvari koje bi djeci zaista bile korisne te koje bi ih pripremile za budućnost od malih nogu.

1. Samoobrana

Znati kako se obraniti presudna je vještina koju bi svaka odrasla osoba trebala imati, a potrebna je i djeci. Primjerice, ukoliko bi jednom bilo dijete okruženo nasilnicima, učenje samoobrane moglo bi mu dati više samopouzdanja i učiniti ga neovisnim, znajući da može samostalno pronaći izlaz iz teške situacije, bez traženja tuđe pomoći. 

Također, važno je napomenuti da ta samoobrana ne mora nužno biti fizička. Djeca mogu koristiti riječi za deeskalaciju sukoba, tako da ne dolazi do borbe. Važno je naučiti dijete da bude verbalno asertivno i ne daje nasilniku emocionalnu reakciju koju je on očekivao ili da jednostavno odšeta.

Možda te zanima... Autoritarni odgoj stvara nesigurnu, a popustljivi neodgovornu djecu Vrtić

 

2. Korištenje prve pomoći

Svaka bi osoba trebala znati koristiti prvu medicinsku pomoć, jer bi ova vještina mogla nekome doslovno spasiti život. Međutim, također je važno znati kako liječiti i lakše ozljede. Možeš započeti tako što ćeš pregledati komplet prve pomoći i objasniti svojem djetetu za što svaki predmet može poslužiti. Možeš se čak pretvarati da si ranjena i zamoliti dijete da ti pomogne. Neke od najvažnijih vještina prve pomoći uključuju vršenje pritiska na ranu radi zaustavljanja krvarenja i poznavanje načina provođenja oživljavanja ili kardiopulmonalne reanimacije koja se može vježbati na lutkama.

3. Reagiranje za vrijeme opasne situacije

Kada se dogodi nešto neočekivano ili loše, čak se i odrasli uplaše i zbune, stoga obavezno valja obratiti pozornost na to da jednog dana pripremiš svoje dijete da zna kako postupati u hitnom slučaju. Jednom kada ga obavijestiš i naučiš kako i što valja raditi u takvim situacijama, one im se možda neće činiti toliko zastrašujućima te će se lakše s njima nositi, pogotovo kasnije, kada odrastu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

4. Kako pravilno vladati novcem

Čak i kad su djeca malena, ona mogu učiti o novcu i proračunu. Zapravo je bolje započeti ih podučavati prije nego što napune sedam do deset godina, jer su do tada novčani stavovi i navike već formirani. Prvo im pokaži kovanice, zatim papirnate novčanice ili gotovinu i kreditne kartice, objasni da njima mogu kupiti stvari, a također im pokaži kako se to radi kada idete zajedno u kupovinu. Nakon što ste nešto kupili, posebno kreditnom karticom, možeš im dati račun da vide koliko ste novca potrošili, prenosi Bright Side.

5. Kako donijeti (prave) odluke

Prirodno je da roditelji žele najbolje za svoju djecu i, stoga, pokušavaju kontrolirati što veći dio života svog djeteta. Međutim, ako ćeš uvijek odlučivati o svemu za njih, kasnije u životu može im biti jako teško donijeti vlastite odluke. Dakle, čak i kad su mala, djeca bi trebala znati kako donijeti vlastiti izbor i razumjeti posljedice.

Kako bi ih to naučila, možeš poduzeti neke od najjednostavnijih stvari kao što su razgovor te ih zamoli da odaberu između dvije mogućnosti, a zatim zajedno napravite popis prednosti i nedostataka. Kako bi im otežala, možeš ih čak pitati misle li da postoji bolja opcija koju niste imenovali. Uvjeri se da razumiju što će se dogoditi ako odaberu jedno ili drugo i kako će to utjecati na njih.

Možda te zanima... Kazniti dijete 'po guzi' može biti opasno za razvoj njegovog mozga Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.