Vrtić Oni su najbolji! 29. rujna 2021.

Ovo su najvažnije vještine i životne lekcije koje dijete uči u vrtiću

Foto: Thinkstock ; Vještine koje djeca uče u vrtiću

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U vrtiću dijete stječe znanja, iskustva, životne lekcije i prijateljstva - za cijeli život!

Polazak u vrtić važan je korak za roditelje i dijete. Ulaskom u dječji vrtić dijete upoznaje jedan cijeli novi svijet! Odvaja se od roditelja, upoznaje nove osobe koje brinu o njemu, upoznaje vršnjake, susreće se s novim aktivnostima. Dječji vrtić djeci pruža važna životna iskustva i vještine te snažne temelje za njihov daljnji životni put.

Dobrobiti vrtića za dijete su brojne; djeca kroz igru i interakciju s odgajateljicama i vršnjacima postaju samostalna i samouvjerena, stječu vještine donošenja odluka, grade vlastiti identitet, uče o svom okruženju, izgrađuje zdrave odnose s drugima i prijateljstva. Vrtić pruža djetetu priliku da nauči i uvježba važne društvene i emocionalne vještine, vještine rješavanja problema koje će koristiti u budućnosti, tijekom školovanja. 

Biramo najbolju ekipu iz vrtića! Prijavite naj odgojitelje i pokažite nam zašto su najbolji!

Socijalizacija 

Jedna od važnijih stvari koje dijete uči u vrtiću jest socijalizacija. Dijete će u vrtiću u nekoliko sati, kroz interakciju s vršnjacima naučiti više o socijalizaciji nego u cijelom dotadašnjem životu. Djeca u vrtiću uče kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima. Vrtić je često djeci prva prilika za stvaranje odnosa povjerenja izvan obitelji, što je velika stvar za svako dijete. Kod kuće, djeca možda imaju braću i sestre, susjede ili bratiće i sestrične s kojima se redovito igraju, ali u vrtiću upoznaju novu djecu koju na neki način sami moraju pridobiti. Sve socijale vještine koje dijete nauči u vrtiću koristi mu na mnoge načine kasnije u životu. 

Izgradnja vlastitog identiteta 

Dio onoga o čemu djeca uče je i kako donijeti pravu odluku, na tisuću malih načina, puno puta na dan. Odgajatelji će im omogućiti da nauče slušati, slijediti osnovne instrukcije i prilagode se novim izazovima na svoj način. Velik izazov za dijete predstavljaju i razne nove aktivnosti koje se zbivaju u vrtiću, međutim upravo kroz njih dijete uči, napreduju i stječe nove vještine i iskustva. Dječji vrtić pruža djeci mogućnost da nauče kako pomoći i brinuti se ne samo za sebe, već i za druge. 

Djeca u vrtiću | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Djeca u vrtiću nauče kako raditi s vršnjacima, kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima

Kognitivne vještine 

Kognitivne vještine djeteta brzo se povećavaju, a upisom djeteta u vrtić, još više potičeš ovaj razvoj mozga. Sve što izaziva dijete da dublje razmišlja, istražuje, postavlja pitanja i rješava probleme, jača kognitivno funkcioniranje. U vrtiću i predškoli, tvoje se dijete suočava se s mnogim izazovima koji su posebno formulirani da bi bili zabavni, a istovremeno poboljšavali sveukupne kognitivne reakcije djeteta.

Društveni i emocionalni razvoj

Društveni i emocionalni rast djeteta jednako je važan kao i njegov kognitivni razvoj. Zato se i vrtić usredotočuje upravo na ove stvari. U vrtiću odgojitelji pomažu djeci u razvoju društvenih i emocionalnih vještina, koje djeci pružaju mogućnosti za izgradnju prijateljstva i zdrave interakcije s drugima. I ne samo to, odgojitelji  koriste "trenutke za poučavanje" kako bi djeca naučila upravljati svojim emocijama i samostalno rješavati sukobe. Djeca u vrtiću uče ponašanja koja im pomažu u izgradnji zdravih odnosa s drugima.

Dječji vrtić također potiče djecu da istražuju svoju okolinu i budu znatiželjni. Nudi djeci mogućnost usmjeravanja svoje kreativnosti i mašte. Učitelji koriste kreativnu igru ​​kao sredstvo za podučavanje, umjesto predavanja u četiri zida u učionici. U vrtićima postoje i igračke prilagođene djeci koje djeci čine iskustvo učenja zanimljivijim.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Nova znanja kao temelj za budućnost

Jesi li znala da dijete od treće do pete godine godina izrazito brzo napreduje? Njezina/njegova jezična vještina uvelike napreduje jer prosječno dijete od, oko 900 riječi, dođe do 2.500 riječi! Broj riječi koje dijete može identificirati i pouzdano ih koristiti, povećat će vrijeme provedeno u vrtiću. Učenje osnova matematike te učenje čitanja ključno je u djetetovu ranom razvoju. Zbog toga u vrtićima stavlja naglasak i na ove vještine. Kako bi pripremili djecu za buduće akademske napore, djeca u vrtićima sudjeluju u raznim aktivnosti koje promiču vještine logičkog razmišljanja. Za učenje matematike djeci se daju igre razvrstavanja, aktivnosti usklađivanja, igre brojanja i drugi zadaci koji im pomažu da bolje razumiju brojeve. Što se tiče razvijanja čitalačkih vještina, djecu se uči kako prepoznati velika i mala slova. Uče i kako zvukovi odgovaraju svakom slovu. 

Lidlova robna marka Lupilu nudi bogat i kvalitetan asortiman za mališane: hranu, pelene, kozmetiku, odjeću, omekšivače i deterdžente. Na Lidlovoj web stranici lupilu.hr, namijenjenoj prvenstveno mladim obiteljima, možete pronaći mnoštvo edukativnih i zanimljivih informacija. Za portal pišu etablirani stručnjaci – liječnici specijalisti i nutricionisti, kao i mame blogerice koje dijele svoja svakodnevna iskustva i daju vrijedne savjete. Lidl Hrvatska nedavno je pokrenuo suradnju svog brenda Lupilu s istaknutim hrvatskim pedijatrom, prof. dr. sc. Milivojem Jovančevićem, novim zaštitnim licem kampanje naziva „Sve što beba treba“. Kroz 12 epizoda serijala na Lidlovu Youtube kanalu, obrađuju se edukativne teme vezane uz majčinstvo – od prenatalne dobi djeteta do polaska u školu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.