Vrtić 27. travnja 2023.

Moram li na rođendan svog djeteta pozvati braću i sestre onih koji dolaze na proslavu?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad tvoje dijete slavi rođendan, ono odlučuje koga će na proslavu rođendana pozvati. Nekad ćeš mu pokušati sugerirati nekog kog možda zaboravi, a nekad bi nekog trebalo pozvati, a dijete ne želi… No, na kraju ipak slavljenik odlučuje.

Tvoje dijete slavi rođendan i ne može dočekati tu važnu proslavu. Sve organiziraš, pobrojiš djecu koja dolaze, pitaš slaže li se da dođe susjed na kojeg je možda dijete zaboravilo, dogovoriš u igraonici okvirno broj djece, kako to već ide. No, kad dođe i taj dan, dođeš s djetetom u igraonicu, vidiš da je nešto više djece…

Braća i sestre djece pozvane na rođendan su također tu i sad nisi baš načisto što napraviti. Zapravo se prvo pokaješ što nisu i oni uračunati u ukupnu brojku pozvanih, pa se počneš osjećati loše. No, onda zastaneš i zapitaš se – trebaju li oni baš biti na rođendanu tvog djeteta?

Možda te zanima... Mama odbila ostati na dječjem rođendanu, objavila to, pa razbjesnila mnoge Roditelji

Ukratko, rekli bismo ne, ne postoji ništa što „moraš“ kad je u pitanju rođendan tvog djeteta. Sigurno ti planiranje rođendana nije bilo zabavno niti nešto uzbudljivo. To je bilo nešto što moraš odraditi, istina? Dobro, postoje iznimke, ali u pravilu je zapravo planiranje rođendana ne baš zabavan posao. Pa onda još i razmišljanje trebaju li doći i braća i sestre uzvanika…

Evo kojim bi se „pravilima“ trebalo voditi kad se radi o pozivanju braće i sestara!

Važna je djetetova dob

Jedna od najvažnijih stvari kod odluke o pozivanju braće i sestara uzvanika je dob tvog djeteta. Kad se radi o djeci predškolske dobi, čini se zapravo u redu da i mlađe dijete može sudjelovati. Brojke za rođendane te dobi su dosta okvirne, a razlika među djecom nije prevelika – osim ako se radi baš o bebi, naravno, ali bebe ne šaljemo baš na rođendane, zar ne? Uglavnom, dodatno dijete neće uzrokovati dodatni trošak za roditelje slavljenika.

Kad se radi o dovođenju starijeg djeteta na rođendan, to se vjerojatno rjeđe događa jer starija braća i sestre teško da će htjeti biti na rođendanu s „malima“. Na kraju takva djeca mogu čak biti i pomagači na rođendanu, recimo ako slavite kod kuće, pa će to čak i dobro doći. A ne traže posebnu animaciju, nego tek krišku pizze i torte. Kako je dijete starije, sasvim je u redu ograničiti uzvanike na prijatelje.

Razmisli o budžetu

Budimo iskreni, novac je važna stavka. Ako ti broj braće i sestara koji bi eventualno došli utječe na trošak koji ćeš „iskeširati“ za proslavu u igraonici, imaš pravo zamoliti da oni ne dolaze na rođendan. Zato je važno tražiti potvrdu dolaska ionako, pa da znaš točan broj. I nadati se da će oni koji imaju braću i sestre, a dolaze na rođendan, provjeriti mogu li i oni doći.

Kako na pozivnici reći „ne“ braći i sestrama

Ako odlučiš da je u redu pozvati braću i sestre uzvanika, ako je proslava takva da mlađi i stariji mogu sudjelovati, jednostavno na pozivnicu napiši „braća i sestre su dobrodošli“. Ako želiš naglasiti da te moraju pitati, možeš napisati „broj uzvanika je ograničen, pa molim potvrdu“. I to je u redu.

Iznimke su u redu

Ako te neki roditelj pita može li dovesti i mlađe dijete, sasvim je u redu odgovoriti svakom ponaosob. Ako može, reci da može, ako ne može, objasni zašto ne može. No, nekad može doći to jedno dijete, jer je blisko s tvojim djetetom ili je roditelj jako blizak prijatelj obitelj ili bilo što. To ne znači da mogu i moraju doći svi. ako ti je presudan trošak, možda možeš za dodatno dijete dogovoriti s roditeljem da plati – možda i roditelj sam predloži to.

Stavi se u položaj svog djeteta

Na kraju krajeva – želi li tvoje dijete braću i sestre svojih prijatelja na rođendanu? To je zapravo prvo i osnovno pitanje koje si želiš postaviti i njime se rukovoditi. Jer – slavljenik je uvijek u pravu.

Možda te zanima... 'Proslave rođendana pretvorili smo u svadbe, zaboravljamo da je djeci jedino važno da se druže i igraju' Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mirna_LaVentura
    Mirna_LaVentura

    Dragi svi, ova tema je dosta individualna. Ukoliko se dijete ne druži s braćom i sestrama njegovih prijatelja ne vidim razlog njihovog pozivanja. Oni su znači ili mlađi ili stariji od slavljenika, a kao dugogodišnji animator mogu reći svoje iskustvo da nije ista animacija, igre, teme i sl. za svaku dob. Također, dodatni problem je, skoro kao i uvijek, financije. Većina, a možda i sve igraonice imaju ograničen broj djece koji ulazi u paket (15-20 djece), a svako dodatno dijete se naplaćuje po 4-5 eura. Poznato je svima da su igraonice svakako već dosta preskupe i bez dodatnih troškova, pa u situaciji gdje morate, imate potrebu ili želite pozvati i braće i sestre prijatelja vašeg djeteta možete iznajmiti animatore da u vašem domu, vrtu, javnom mjestu ... organiziraju rođendan. Niste ograničeni brojem djece i financijski je isplativije. Ako će Vam ikada trebati takva usluga slobodno se javite na Instagram profil LaVentura (@laventura.hr) • Instagram photos and videos ili Facebook stranicu LaVentura | Zagreb | Facebook.  Lijep pozdrav

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.