Roditelji 07. travnja 2024.

Mama odbila ostati na dječjem rođendanu, objavila to, pa razbjesnila mnoge

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad nam se čini da često „nastradaju“ mame koje zapravo otvoreno kažu ono što mnoge druge misle, ali se ne usude reći ili napraviti. E, pa ova je mama jedna od njih, a evo zašto je „nastradala“.

Kad te pozovu na dječji rođendan, koja je tvoja prva pomisao? I ne, ne mislimo kad pozovu tvoje dijete, nego baš tebe. Odnosno, pozovu dijete, pa kažu da i ti ostaneš na druženju. Priznaj, koliko često zapravo pomisliš iskreno „O, super, jedva čekam“? A koliko često pomisliš „O, ne“? I na kraju odeš, družiš se, smješkaš se, a zapravo želiš čim prije otići jer ti stvarno uopće nije do slušanja zvukova dječjeg rođendana.

A jesi li ikad pomislila da možeš jednostavno reći: „Ne, ne bih ostala na rođendanu, hvala“? Pa, vrlo vjerojatno i ako si pomislila, često to nisi zapravo izvela i izgovorila. Ali ova mama je, i to javno, na TikToku, a to je dovelo do brojnih osuda drugih roditelja (čitaj: mama). Pa iako je ona to napravila pomalo pregrubo, nije li zapravo potpuno u pravu?

Naime, jedna mama, Amerikanka, objavila je na svom profilu video u kojem govori kako od roditelja koji zovu njezinu djecu na proslavu rođendana kod sebe doma traži neke stvari: da na pozivnici napišu mora li ostati, da joj ISKRENO kažu što dijete želi za rođendan kad pita što pokloniti djetetu.

Rekla je kako činjenica da netko poziva djecu na rođendan svog djeteta NE podrazumijeva da će ona ostati tamo s djetetom, jer ako slavljenikovi roditelji ne mogu izaći na kraj s djecom koju zovu na rođendan, onda možda ne trebaju pripremati rođendan.

@jaii.bee please. I'm begging you. #parenting #birthdayparty #adhd #neurodivergent #gift ♬ original sound - JB

„Ako ne možeš nadzirati djecu dok su kod vas, zašto pripremaš proslavu? Ta djeca su tamo zbog tvog djeteta, za tvoju korist, dakle, ja nemam veze s tim. Ne moram biti tamo i čavrljati s drugim mamama ako ne želim. Ako pripremaš proslavu, smatram da si ok roditelj i da ti mogu ostaviti dijete na 2 do 4 sata. Ja ga ne moram nadzirati,“ rekla je mama na profilu nazvanom Jaii.bee.

Nije štedjela riječi i bila je vrlo iskrena, pa su reakcije na video bile vrlo brojne i burne. Nakon tog je ponovila temu videa i potvrdila to: „Razljutila sam neke mame kad sam rekla da ne želim ostati na j… rođendanu. Ali neću to povući. Ne želim ostati na tvojoj j… rođendanskoj proslavi i neću ostati.“

Mama je vrlo jasno i glasno, te uz pokoju psovku odlučno rekla da ne želi biti na proslavi rođendana drugog djeteta, jer je njeno vrijeme njoj dragocjeno, ima ukupno troje djece i tih nekoliko sati u danu joj je dragocjeno, a i u smislu posla vrijedi dosta novca.

@jaii.bee Hard pass #momsoftiktok #birthday #adhd #neurodivergent #pass ♬ original sound - JB

Mame su u komentarima bile također vrlo „glasne“. Neke su rekle kako „Ne, nema šanse da ostavim dijete nekom na nekoliko sati! Najviše zbog mog djeteta koje stalno radi neki kaos!“, dok su druge komentirale ovako: „Wow, nisam nikad ni bila na rođendanu gdje roditelji nisu ostali. A imam 4 djece. Je li to neki južnjački đir?“

S druge strane, neke su mame bile iskrene na drugi način: „Kad moje dijete slavi, ja čak želim da mame i tate odu! Ne želim uz klince zabavljati još i roditelje! Samo mi ostavite djecu, molim vas.“

@jaii.bee I said what I said. #parents #momsoftiktok #letkidsbekids ♬ original sound - JB

Ovo je zapravo jako zanimljiva tema, iako se kod nas sve rjeđe može primijeniti, budući da su kod nas trenutno igraonice najpopularniji oblik proslava rođendana. I to možda upravo zbog istog razloga! Proslavom u igraonici automatski riješimo onaj drugi problem. Dobro, nekad se roditelji slavljenika ponude platiti piće u obližnjem kafiću, ali tada se roditelji ne osjećaju tako dužnima ostati.

No, moramo priznati da se slažemo s ovom mamom koja smatra da ne mora ostati družiti se s roditeljima na rođendanu na koji je pozvano njezino dijete. Isto kao i s onim dijelom da treba pomoći savjetom za kupovinu poklona. Jer to toliko puno znači i olakšava!