Vrtić Igre za djecu 31. prosinca 2020.

Nova istraživanja otkrivaju kako popularni crtići nisu toliko edukativni kao što mislite

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Peppa Pig', 'Frozen', 'Toy Story' i drugi crtani filmovi podučavaju djecu pogrešnim lekcijama o boli, nasilju i spolu, pokazuje novo istraživanje.

Kada roditelji dopuste djeci gledadanje crtanih filmova i serija, nadaju se da će njihovi mališani pronaći uzore u svojim omiljenim likovima i da će naučiti kako se bolje povezati sa svijetom oko sebe. Ipak, novo istraživanje je otkrilo da neki od najpopularnijih crtića, poput "Peppa Pig", "Toy Story" i "Frozen", zapravo podučavaju našu djecu štetnim lekcijama po pitanju nasilja, boli i spola.

Istraživači sa sveučilišta u Ujedinjenom kraljevstvu i Kanadi analizirali su kako popularni crtići namijenjeni djeci od 4 do 6 godina prikazuju bol i empatiju. Pogledali su deset crtanih filmova, uključujući "Despicable Me 2", "Tajni život kućnih ljubimaca", "Priča o igračkama 3 i 4", "Incredibles 2", "Inside Out", "Up", "Zootopia", "Frozen" i "Finding Dory". Također su proučavali šest televizijskih emisija, uključujući "Princezu Sofiju", "Shimmer and Shine", "Psiće u ophodnji", "Oktonaute", "Peppa Pig" i "Danijel Tiger's Neighborhood".

Možda te zanima... Fenomen filma Frozen: Zašto oduševljava djecu diljem svijeta? Roditelji

Istraživači su u 9 crtanih filmova uočili povećanu količinu bolnih iskustava, a njih više od dvije trećine bilo je ukorijenjeno u nasilju. Primjeri svakodnevne boli ili ozljeda, primjerice crtanog lika koji je pao ili naletio na lakat, bili su daleko rjeđi i činili su samo oko 20% incidenata. Studija je otkrila sveukupni nedostatak empatije od strane likova koji su svjedočili da netko drugi osjeća bol.

"Pregledali smo emisije i filmove koje gledaju milijuni male djece u Sjevernoj Americi i šire. Nalazi su bili, iskreno, šokantni", rekla je vodeća istraživačica dr. Melanie Noel, izvanredna profesorica kliničke psihologije sa Sveučilišta Calgary u Kanadi. "Nesporno je da su mediji snažna sila u načinu na koji djeca uče o svijetu", nastavila je. "Način na koji je bol prikazana uči malu djecu bezosjećajnosti odnosno ako druga osoba osjeća bol ne treba joj pomoći i ne treba s njom suosjećati. Stoga smo mi odgovorni za promjenu ovih društvenih odnosa narativi o boli".

S tim se složila i dr. Abbie Jordan, viša predavačica na Odsjeku za psihologiju i Centra za istraživanje boli na Sveučilištu Bath u Ujedinjenom kraljevstvu. "Dio izazova je u tome kako govorimo o boli. Znamo da djeca provode sve veću količinu vremena gledajući utjecajne televizijske programe i filmove te da ono što prikazuju utječe na njihovo razumijevanje i svijest o problemu. Što se tiče boli, kao što vidimo iz ove studije, slika koju predstavljaju mediji ne odražava uobičajena dječja iskustva, već se puno više fokusira na ekstremnu i nasilnu bol", rekla je.

Možda te zanima... Aktivno provedeno vrijeme ispred ekrana ima koristi za djecu, pokazuju istraživanja Vrtić

Što bi roditelji trebali učiniti?

Znajući da su naša djeca izložena tolikom nasilju, čak i u crtićima, važno je da s djecom neprestano razgovaramo o boli i empatiji. Moramo im pomoći da shvate da bol boli. I da je u redu izraziti osjećaje kada ih drugi povrijede ili uznemire. Također im trebamo dati do znanja da je važno pomoći svojim prijateljima kad su povrijeđeni. Treba naglasiti da crtići imaju i brojne dobre strane. Pravi sadržaj može pomoći u dječjem intelektualnom, socijalnom i emocionalnom razvoju.

Samo se moramo pobrinuti da naša djeca dobiju prave lekcije. Ova studija služi kao podsjetnik da dječje emisije i filmovi nisu uvijek korisni i dobri za našu djecu. Ipak, na nama je da pomognemo svojoj djeci da svaki problem pokušaju riješiti na pravi način. Naučimo ih lekcije o dobroti, empatiji i boli na načine koji mogu razumjeti.

 

Možda te zanima... 30 hit filmova: Igrani i animirani naslovi za djecu i obitelj koji šire pozitivne poruke Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.