Školarci Slobodne aktivnosti 03. listopada 2020.

Recenzija Pinokija: Film NIJE kids friendly, osjetljivija djeca mogla bi imati problema

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Jedna od najpopularnijih dječjih knjiga - Pinokio, obogaćena je novim igranim filmom. Ne radi se o još jednom steriliziranom Disneyom filmu (premda je i on u pripremi!), već realističnoj drami europske produkcije.

“Pinokio“ se tako poziva na mračnu atmosferu i okrutne događaje originalne knjige iz 1883. godine. Stoga bi osjetljivija djeca mogla imati problema s prikazom ekstremnog siromaštva, pomalo jezivim čovjekolikim životinjama, a o vješanju i utapanju Pinokija da ne govorimo.

Možda te zanima... Kada je pravo vrijeme za prvi odlazak u kino? Vrtić

Ovo je ipak odličan film za djecu stariju od 12 godina, prepun jasnih i dojmljivih poruka poput odgovornosti, sazrijevanja i vrijednosti života, s kojim se ljudi ponekad bahato odnose. Roditelji bi svakako trebali popričati s djecom prije gledanja filma o tim temama. Film se prikazuje na izvornom talijanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Za djecu: 12+.

Za roditelje: Film je surov i realističan, ali ujedno i bajkovitog karaktera, što je rijetkost, pa bi kao takav mogao biti zanimljiv odraslima. Nekima bi realistične čovjekolike životinje mogle biti jezive koliko i djeci.

Nasilje: Ako ste pri čitanju bajki djeci primijetili previše nasilja i svakojakih jezivih događaja za današnji ukus, “Pinokio“ je njihov igrani predstavnik. Uz danas nezamislivo nasilje nad učenicima u školi (udaranje po prstima, klečanje na kukuruzu), najviše iskaču nelagodni prizori ubijanja Pinokija vješanjem i utapanjem.

Zastrašujući prizori: Pinokiju potpuno izgore stopala (slučajno), zatim ga se cijelog želi zapaliti kao ogrjev na logorskoj vatri (to potakne Pinokijeve prve vrline), staviti živog u lijes (scena je ublažena humorom), a tu su i jeziva bića čiji su realizam i transformacija jezoviti (u odnosu na slatkificirane prizore na koje smo navikli u slikovnicama i animiranim filmovima).

Rječnik: Nema vulgarnog rječnika.

Seks: Nema seksualnih prizora niti aluzija.

Tempo: Umjeren i lagan za praćenje, unatoč trajanju od 2 sata.

Možda te zanima... Treba li pogledati crtane filmove prije djece? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.