Roditelji Zanimljivosti 09. studenoga 2020.

Fenomen filma Frozen: Zašto oduševljava djecu diljem svijeta?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada je 2014. izašao animirani film Frozen, nitko nije očekivao da će postati svjetski hit. Frozen, koji je na blagajnama zaradio više od 1,2 milijarde dolara, nije samo prvi film o "princezi" koji se našao na popisu deset najboljih animiranih filmova, već je Frozen u vrlo kratkom razdoblju postao animirani film broj jedan svih vremena.

Djevojčice su odavno oduševljavale princeze, sjetimo se samo priče i filmova o Pepeljugi ili Trnoružici koji su generacijama bili sinonim za princeze. No, u posljednjih nekoliko desetljeća animirane junakinje postaju sve raznolikije i samostalnije, što je uvelike utjecalo na njihovu popularnost u cijelom svijetu. Devedesetih je Disney predstavio likove Jasmine i Mulan, nudeći tadašnjoj publici novosti, princeze smeđih očiju, druge rase i drugog kulturnog porijekla. 

2009. godine, s Princezom i žabom, Disney je napokon stvorio američku princezu koja je, po prvi puta bila crne boje kože. U svim tim pričama princ je uvijek bio prisutan, ali princeza je uvijek bila središte pozornosti. Ipak, čini se da se neki aspekti i činjenice s princezama nikada ne mijenjaju: djeca ostaju potpuno zanesena ne samo filmovima o omiljenim princezama, već i kostimima i igračkama na temu filma.

Ali, što je to što Frozen čini toliko privlačnijim od prethodnih filmova o princezama - i zašto posebno zaokuplja malu djecu? Majke dviju djevojčica po struci psihologinje, razmotrile su ova pitanja te pružile svoju viziju globalne zaluđenosti djevojčica filmom Frozen. Pa krenimo redom.

Možda te zanima... Preslatko: Tata i sin rasplesali se u kostimima Else iz Frozena Roditelji

Ponajprije, emocionalni svijet predškolca podsjeća na unutarnju borbu smrznute junakinje Else: njezine su emocije snažne, strastvene i djeluju nekontrolirano.  Predškolci su također vođeni sličnim impulsima. U trenutcima kad Elsa jadikuje da se boji te da "ne može pobjeći od oluje u sebi", te misli odjekuju i među malom djecom (a možda i njihovim roditeljima u trenutcima kada testiraju njihovo strpljenje).

Drugo, najmaštovitiji smo u predškolskoj dobi; svijet se čini čudesnim mjestom ispunjenim mogućnošću uzbuđenja i avanture. Djeca ponajviše reagiraju na priče koje koriste magični realizam, pa Elsa - kao superheroj s onim što djeca  nazivaju "ledenim moćima" (sposobnošću stvaranja cijelog dvorca od snijega i leda samo pomoću njezinih prstiju) - ima posebnu privlačnost. Možda zato što su toliko zapanjeni njezinom magijom i moći, djeca će se manje vjerojatno povezati s Elsinim iskustvom izolacije i očaja, kada je kao djevojčica zaključana u svojoj sobi i kada je se kao ženu sakrije u zabačeni dvorac.

Ali s privlačnošću čarolije i osjećajem da je sve moguće dolazi i velika mogućnost za psihološki teror u animiranim filmovima. Mnogim majkama se posebno svidjelo što u filmu Frozen nema vještica. Naime, likovi vještica previše su stvarni. Zastrašujući dijelovi u filmu Frozen su minimalni i privremeni, a najveći negativac je običan momak koji pjeva dopadljivu ljubavnu pjesmu.

Treće, Elsa ima iskrenu vezu sa svojom sestrom Annom. Unatoč Elsinim ponovljenim odbijanjima Anninih pokušaja da razvije prijateljstvo kroz veći dio filma, njihova veza naglašava prije svega predanost obitelji. Predškolci su duboko ukorijenjeni u svojim obiteljima i imaju tendenciju pokazivanja snažne privrženosti grupi, što znači da favoriziraju članove unutar svog društvenog kruga. Čak i kad “zamrznuti” gledatelji traže da Anna uspostavi vezu s Kristoffom u kojeg je zaljubljena, ljubav između sestara puno je snažnija. Junakinje Frozen autentične su i stvarne, i više nisu usredotočene samo na pronalaženje princa. Propovijedaju sestrinsku ljubav i moć djevojaka.

Naposlijetku, glazba i pjesme u filmu Frozen zaključuju posao. Mnoga djeca oduševljena su himnom "Let It Go". Riječ je o tome da je Elsa sretna i slobodna i da joj nitko ne smeta. Dakle, tu je i srž stvari i privlačnosti ovog filma: univerzalna želja da budemo sretni i slobodni.

Možda nam razumijevanje perspektive predškolskog uzrasta može pomoći da shvatimo što je to što nas svih privlači ovom filmu: Svi mi osjećamo unutarnju borbu. Nitko od nas zapravo ne želi (pre)zastrašujućeg negativca u stvarnom životu.Većina nas odana je svojoj obitelji, unatoč njihovoj ekscentričnosti i emocionalnim izazovima s kojima se ponekad susrećemo. I na kraju, svi mi želimo biti sretni i slobodni. Vjerojatno u ovim porukama leži i odgovor na planetarnu popularnost filma Frozen.

Možda te zanima... Preslatke blizanke odglumile omiljenu scenu iz crtića Frozen Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.