Školarci Slobodne aktivnosti 22. veljače 2020.

Prvi igrano-animirani film po japanskoj video igri uči djecu o međuvršnjačkom nasilju

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je prvi igrano-animirani film snimljen prema popularnoj japanskoj video igri. Uz zabavu, djeci pruža pouku o usamljenosti i prijateljstvu.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove. Sonic, plavi jež sa supermoćima, ne posustaje niti nakon tri desetljeća. Ovo je prvi igrano-animirani film snimljen prema popularnoj japanskoj video igri. U filmu je prikazan kao usamljeni vanzemaljac na Zemlji, gdje ga zli doktor Robotnik neprestano progoni, pa zapravo podsjeća na klasik “E.T. vanzemaljac“.

Možda te zanima... Oscar 2020: Recenzija nominiranih animiranih dječjih filmova Školarci

Uz zabavu, djeci pruža pouku o usamljenosti i prijateljstvu. Robotnik je drzak i agresivan poput kakvog bullyja, pa može poslužiti kao povod za razgovor o međuvršnjačkom nasilju. Kao lik Sonic nije fotorealistično prikazan, pa može poslužiti mlađoj djeci kao prijelaz s animiranih bajki u svijet igranih filmova. Ima normalan ritam, bez većih zastrašujućih prizora, s nešto laganih šala i slapstick gegova za djecu i odrasle. Možda ste već s djetetom i odigrali neku igru sa Sonicom ili pogledali animiranu seriju, pa je prigodno da pogledate i film u izvornoj engleskoj ili sinkroniziranoj hrvatskoj verziji.

Avanturistički, 100 min

Za djecu: 6+ 

Za roditelje: Kako se radi o video igri iz 1991. koju ste možda i igrali, možda će i vama biti donekle zanimljiv iako je namijenjen za djecu osnovnoškolske dobi. Ima nekoliko doista smiješnih scena koje upotpunjuje legendarni komičar Jim Carrey.

Nasilje: Obiluje tipičnim akcijskim prizorima s pucnjavom i eksplozijama kao u video igri. Lik Robotnik je drzak i agresivan poput kakvog bullyja, pa može poslužiti kao povod za razgovor o međuvršnjačkom nasilju i kako ga izbjeći. Konkretno, jedan od načina spriječavanja bullyinga je udruživanje, baš kao što Sonic radi s novostečenim prijateljima u filmu.

Zastrašujući prizori: U nekoliko navrata djeluje kao da Sonic pogiba. Obratite pozornost na scenu u kojoj se ljudi gurnu s vrha zgrade. Prokomentirajte ju s djecom jer nekad imaju problema s razlučivanjem stvarnosti od fikcije, pa znaju imitirati radnje u filmu. 

Rječnik: Povremene bezazlene uvrede. 

Seks: Nema dijaloga niti aluzija seksualne prirode. 

Tempo: Normalan.

Možda te zanima... 7 stvari zbog kojih videoigrice pozitivno utječu na djecu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.