Vrtić Igre za djecu 05. kolovoza 2016.

Odgovara li vašem djetetu individualni ili timski sport?

sport djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca u predškolskoj dobi stječu spretnost i kondiciju, a te im vještine pomažu da u školskoj dobi odaberu konkretan sport kojim se profesionalno ili rekreativno žele baviti

Današnji ubrzani način života pred djecu i roditelje postavlja sve veće izazove, a neki od njih su manjak tjelesne aktivnosti, nedostatak igre, kretanja i slobodnog vremena. Svaki od tih izazova za sebe, a pogotovo u zajedničkom djelovanju, dovodi do cijelog niza negativnih posljedica. Pored navedenog, mnogi roditelji se suočavaju s pitanjem koji sport odabrati za svoje dijete. Odgovor nije na prvi pogled jednostavan, međutim, pojavom univerzalne sportske škole, roditelji više ne moraju razbijati glavu na koji sport upisati svoje dijete u najranijoj dobi.

Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija

Univerzalna sportska škola zamišljena je kao program u kojem djeca razvijaju osnovne biotičko motoričke sposobnosti te se istovremeno upoznaju sa sportovima današnjice. Takav program na četiri lokacije u gradu organizira Udruga Mali sportaši, a provode ga i u vrtićima.  Kroz igru i zabavu te tečnost tog programa, djeca sama počinju uviđati što ih od ponuđenih sportova najviše zaokuplja. Cilj programa jest uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja.

djeca sport košarka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izbor tek nakon osme godine

Pri tome će djeca već u predškolskoj dobi steći spretnost i koordinaciju. Ove će im vještine, kao i upoznavanje s elementima različitih sportova, pomoći da u školskoj dobi odaberu sport kojim se dalje profesionalno ili rekreativno žele baviti.

Najbolje aktivnosti za predškolce

Uz praćenje trenera mentora i u suradnji s roditeljima može se doći do usmjerenja djeteta ka nečemu što voli te ga ispunjava. Također je važno naglasiti da usmjerenje ne treba doći sve do osme, devete godine života kada, što razvojno fizički, što mentalno, dijete jest spremno za usmjerenje.

Kroz univerzalni sportski program mogu se očitati karakteristike djeteta što nam može pokazati u kojem smjeru valja ići jer već sama spoznaja je li dijete za individualni ili momčadski sport puno donosi u kasnijem usmjeravanju.

Djeca potiču roditelje na sport

Između ostalog, program ove vrste može predstavljati temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportaša jer stjecanjem većeg broja motoričkih znanja u ranijim fazama sportskog razvoja, iz raznih sportskih grana, omogućuje uspješnu specijalizaciju kasnije.

Najvažnije od svega jest to da se dijete nauči baviti sportom i da ga zavoli, jer kad dijete jednom zavoli sport, to predstavlja velik zalog za bolju i zdraviju budućnost. Nerijetko se događa da takva, zadovoljna djeca unesu potpuno novu atmosferu u obitelj te se i sami roditelji pokrenu i počnu aktivnije baviti sportom.

Veslanje, rukomet i boks mogu pričekati čak i do 14. godine

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tanja22

    Zaista sam sigurna da bez stručne pomoći nećemo uspjeti odabrati sport koji bi i našem sinu odgovarao. Morat ćemo se malo više potruditi da pronađemo sportsku školu koja će zadovoljiti naša očekivanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.