Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 11. lipnja 2019.

Treba li djetetu davati džeparac?

dijete, novac, džeparac
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete treba za džeparac odraditi neku sitnicu u kući koja doprinosi obiteljskom životu, npr. pospremanje svoje sobe, spremanje suđa i stola itd. To nikako ne znači da djetetu plaćate za odrađivanje poslova po kući, ili još gore, za pisanje zadaće

Psihologinja Miranda Novak kaže da se iznos džeparca može zajednički odrediti dogovorom s djecom, kao i načini trošenja novca.

"Ako nemate običaj, uvedite obiteljske sastanke, a dogovore zapišite. Roditelji mogu biti u poziciji da odrede koliko se često džeparac dobiva, što su uvjeti dodjele džeparca, na što se on preporučuje trošiti i kada može biti oduzet ili uskraćen. U ranijoj dobi džeparac se može povremeno stavljati u kasicu prasicu ili za djecu nižih razreda osnovne škole davati jednom mjesečno. Ako bake i djedovi ili šira obitelj djetetu daju novac, vi kao roditelji i dalje možete utjecati na njegovo trošenje", tvrdi.

obitelj, djeca Možda te zanima... Koje odluke dijete može donijeti samo? Školarci

"Dijete treba za džeparac odraditi neku sitnicu u kući koja doprinosi obiteljskom životu, npr. pospremanje svoje sobe, spremanje suđa i stola itd. To nikako ne znači da djetetu plaćate za odrađivanje poslova po kući, ili još gore, za pisanje zadaće. Roditelji ponekad pribjegavaju tome, no to šalje sasvim krivu poruku i vodi ucjenama od strane djeteta. Isto tako, mislim da novac ne bi smio biti korišten kao nagrada za dobre ocjene ili ponašanje: za takve stvari koje želite da dijete njeguje i ima u sklopu svojih vrijednosti morate naći unutarnju motivaciju. To je puno bolje nagraditi vašim zajedničkim druženjem, izlaskom, zajedničkim izletom ili društvenim igrama. Tada dijete povezuje uspjeh, zajedništvo, veselje i obiteljske vrijednosti što dugoročnije puno više utječe na kvalitete vašeg djeteta. Način na koji vi sami pojašnjavate djetetu čemu služi novac i čemu služi džeparac presudan je za odnos djeteta prema novcu generalno", kaže.

Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta

Psihologinja tvrdi da roditelji ne smiju kritizirati način na koji dijete troši novac, ali trebali bi prokomentirati posljedice i poticati dijete da preuzme odgovornost za odluke.

Ako niste u najsjajnijoj financijskoj situaciji kao i većina građana, novac koji dijete dobije od drugih možete preusmjeriti na slatkiše, igračke koje mu vi ne možete priuštiti, stripove, knjige ili neki hobi.

Mila Kunis Možda te zanima... Duhovita glumica: 'Mama i tata imaju novac, ali ti si siromašna' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.