Vrtić 12. lipnja 2024.

'Druga mama je moju obitelj možda izložila norovirusu. Jesam li s pravom bijesna?!'

Foto: TikTok / Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Obazrivost je minimum koji očekujemo od ljudi u našoj okolini. Ne moraju nam pomagati, ali ne moraju nam niti „odmagati“. No, mnogi ne ispune ni te kriterije…

Kad tvoje dijete krene u jaslice ili kasnije u vrtić, često se vode rasprave oko onih koji u vrtić šalju šmrkavu djecu ili djecu koja kašlju ili djecu za koju mogu naslutiti da su nositelji bilo kakvog virusa. Znamo da nekad roditelji nemaju izbora, znamo da nekad nije lako, znamo da su djeca ionako u skupini i na razne načine razmjenjuju tjelesne tekućine, ali svejedno nam nije baš milo kad imamo osjećaj da roditelji to rade bez imalo grižnje savjesti i bez potrebe za isprikom ili objašnjenjem.

Možda te zanima... Mama u čudu: 'Recite mi kako možete biti tako opušteni na igralištu?!' Vrtić

Nekad se s takvim ljudima sretnemo i u životu općenito i ne pronalazimo lako opravdanje za njih. Posebno ako smo i sami jako osjetljivi na to i ne bismo to nikad napravili. Ne bismo, na primjer, namjerno dovodili tuđu djecu u kontakt s (našim) virusom. Zato i kad idemo s djetetom koje je tek prizdravilo u park, pazimo da baš nije u izravnom kontaktu s drugom djecom ili barem upozorimo roditelje. Obazrivost, čista obazrivost.

No, nisu svi takvi. Jedna je mama na TikToku, Kady, objavila video u kojem se pita je li pretjerano reagirala nakon susreta sa susjedom koja je također mama. Ona je, naime, otišla u park sa svojim sinom, a radi se o parku u koji mogu ući samo stanovnici tog kvarta, jer je – na ključ. Wow, kod nas još nismo do tog stadija došli…

U tom parku u susjedstvu gdje se svi manje-više poznaju, prišla joj je druga mama i počela s njom razgovarati. Ništa posebno, kao i toliko puta u parku.

„Ona je počela razgovarati sa mnom i mojom prijateljicom, samo čavrljati. A imala je u ruci igračku koja je poput patke s mjehurićima na vrhu. Moj sin je poželio tu igračku, pa je počeo govoriti: ‘Oh, patka, patka, baloni.’ Ta mama mu je dala igračku, što je stvarno lijepo”, objasnila je mama Kady, naglašavajući da u tom parku djeca uvijek dijele sve.

No, dok se njezin sin igrao s tom patkicom, a ona čavrljala s mamom – koja je stajala u njihovoj skupini i razgovarala, ta je mama izgovorila nešto što ju je iznenadilo i osupnulo.

„Rekla nam je da je cijela njezina obitelj upravo imala norovirus. Njezin muž je još uvijek kod kuće bolestan. Rekla je da bismo vjerojatno trebali oprati ruke nakon što smo bili u njenoj blizini i biti na oprezu sljedeća 24 sata,“ govori Kady i nakon tog jednostavno zastane. U šoku je kao i bilo koja druga mama koja takvo nešto doživi. Dobro, ne svaka, nekima to stvarno nije drama i ne vide problem u tom.

Kady, koja je u 35. tjednu trudnoće, inače, istaknula je da joj je jasno da kad izvodiš dijete na javna mjesta uvijek postoji rizik da se nečim zaraze. To je sasvim normalno, to je roditeljstvo – to je život. No, mama o kojoj Kady govori je svjesno došla u park, podijelila igračke, a onda se družila s drugim mamama znajući da je virus u njihovoj obitelji još uvijek aktivan.

Uh. Ma koliko pokušavali pronaći opravdanje za ovakvo ponašanje, ne ide nam lako? Razumijemo da je sve to život, razumijemo da garancija nema, ali ako možeš ne učiniti da se netko razboli, zašto to ne učiniš tako? Nego odlučiš dovesti druge u opasnost. I to trudnicu i malo dijete. Pa, malo nam je svima dosta i previše virusa…

@kadybyday Am I overreacting?! #overreacting #momsoftiktok #stomachflu #stomachfluremedy #toddlermom #2under2 #34weekspregnant ♬ original sound - Kady 🌟 SAHM

Naravno, mnoge su mame u komentarima potvrdile da je Kadyin bijes opravdan. Isto tako, mnogi se nisu ni iznenadili.

„Nisam čak ni iznenađena. Naučila sam da će velika većina ljudi/roditelja biti užasno bezobzirni ako im to znači dobar provod“, napisala je jedna mama.

„Djevojko, ja bih postavila neku pasivno agresivnu objavu na FB stranici u posvećenoj vašem kvartu i susjedstvu“, našalila se druga, na što je mama Kady rekla da bi baš to mogla učiniti.

Još jedna mama je napisala: „Ne pretjeruješ! To je nevjerojatno bezobzirno! Žao mi je! Tako je moja kći dobila bolest ruku stopala i usta. Poslije su mi rekli da su to upravo preboljeli…“

Da, s tim se stvarima često borimo. Nekad se osjećamo kao da se borimo s vjetrenjačama. Znamo da su djeca, znamo da su djeca bolesna, sve to stoji. Ali moramo li biti bolesni i onda kad to možemo izbjeći?

Možda te zanima... Mama: "Na igralištu ću upozoriti tuđu djecu na loše ponašanje"; Mnogi se ne slažu: "Mene bi naživcirala!“ Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.