Beba 04. siječnja 2024.

Neonatolog koji je izgubio brata zbog RSV-a ima 6 savjeta za roditelje novorođenčadi

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Respiratorno sincicijski virus ili RSV zarazni je virus koji uzrokuje infekcije dišnih puteva, a dok je za odrasle i stariju djecu poput prehlade, kod dojenčadi i malih beba može izazvati komplikacije.

RSV je kratica koju smo već itekako savladali. Ovaj virus koji se javlja periodički te u većim brojkama, naravno, u jesenskom i zimskom razdoblju, zahvaća dišne puteve, a najčešće od njega obole djeca. Iako većina djece prođe bez komplikacija, mlađa djeca mogu završiti u bolnici. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo kod otprilike trećine djece javit će se simptomi bronhiolitisa ili upale pluća. Oboljelih od ovog virusa je trenutno puno, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, pa svaki savjet dobro dođe.

Respiratorni sincicijski virus Možda te zanima... Respiratorni sincicijski virus posebno je opasan za bebe: Koji su simptomi i kako se liječi? Beba

Dr. Sean Cullen iz New Yorka imao je 9 godina kada je njegov 9-mjesečni brat Kevin umro od posljedica respiratornog sincicijskog virusa ili RSV-a. Danas, gotovo 30 godina kasnije, Cullen radi neonatolog u njujorškoj bolnici za žene i novorođenčad, ali i sudjeluje u laboratorijskim istraživanjima na ovu temu. Inače, to je ista bolnica gdje je liječen njegov brat, koji je bio rođen s urođenom srčanom manom, a takva su djeca izložena većoj opasnosti od komplikacija RSV-a.

Cullen je za „Dobro jutro, Amerika“ ispričao da se i dan danas sjeća "dubokog šoka" koji je osjetio kada su mu roditelji rekli da mu je brat umro. U svojoj sadašnjoj ulozi i neonatologa i istraživača, Cullen je rekao da želi da roditelji doznaju kakav je napredak postignut u posljednja tri desetljeća kada je riječ o liječenju i prevenciji RSV-a, virusa koji je toliko čest da ga u nekom razdoblju dobiju gotovo sva djeca svog drugog rođendana.

Trenutačno ne postoje lijekovi razvijeni posebno za liječenje RSV-a, ali postoje nova cjepiva i lijekovi koji pomažu u sprječavanju širenja virusa. RSV se može brzo širiti, a zaraziti se može jednostavnim kontaktom s kapljicama zaražene osobe ili dodirivanjem površine na kojoj se nalazi virus, a zatim dodirivanjem lica prije pranja ruku.

Dr. Cullen je poželio podijeliti svojih 6 savjeta koje bi trebali znati i usvojiti svi roditelji i skrbnici kako bi zaštitili bebe i djecu od RSV-a.

1. Iskoristite dostupne lijekove

Još u trudnoći, majka može zaštititi novorođenče cjepivom. Cjepivo koje primi trudnica, a dostupno je tek odnedavno, prenosi antitijela fetusu, pa novorođenče ima zaštitu. Cjepivo se daje trudnicama u trećem tromjesečju, između 32. i 36. tjedna.

Cjepivo za djecu u Hrvatskoj još nije dostupno, ali je vjerojatno pitanje vremena, jer je Europska komisija za lijekove cjepivo nedavno odobrila. Za djecu koja imaju urođene srčane mane, prerano su rođena ili imaju neku kroničnu bolest postoji opcija zaštite, ali za to je važno obratiti se pedijatru.

2. Izbjegavajte velike skupine ljudi na zatvorenom

Izbjegavajte događaje u zatvorenim prostorima koliko god je to moguće, te mjesta na kojima je puno ljudi. Imajte na umu da je važno imati obitelj i prijatelje kao sustav podrške, a trgovine posjećivati po potrebi i bez djeteta.

3. Potičite naviku pranja ruku

Ruke bi trebali oprati svi koji dolaze u kontakt s djetetom, posebno prije držanja djeteta.

4. Provjerite jesu li posjetitelji cijepljeni

Preporučite onima koji posjećuju vašu obitelj da se cijepe sezonskim cjepivima – onima protiv RSV-a (ako imaju 60 godina ili više), gripe i COVID-a 19.

5. Zabranite posjet

Nemojte prihvatiti posjet bilo koga tko pokazuje bilo kakve znakove respiratorne virusne bolesti, poput vrućice, curenja nosa ili kašlja.

6. Razgovarajte sa svojim pedijatrom

Razgovarajte s pedijatrom o zabrinjavajućim znakovima i simptomima respiratorne virusne bolesti koje bi možda trebao procijeniti i vidjeti liječnik. Posebno su to dehidracija (tj. nedostatak apetita, povraćanje, proljev, smanjeni broj mokrih pelena) i respiratorni distres (tj. prebrzo disanje, korištenje dodatnih mišića za disanje).

Možda te zanima... Mama objavila uznemirujući video bebe s respiratornim sincicijskim virusom kao upozorenje drugima Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.