Vrtić 05. lipnja 2024.

Mama snimala igru u parku, pa slučajno snimila dokaz zašto djeci uvijek treba kaciga

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad nam se čini da smo previše opsjednuti sigurnošću djece i da ih previše štitimo – a nekad shvatimo da ne možemo nikad previše štititi djecu i da bismo trebali biti još i oprezniji…

Roditelji iz 80-ih i 90-ih godina, današnje bake i djedovi, često današnje roditelje ismijavaju na temu sigurnosti. Oni su vozili djecu bez sjedalica, pa što, eno ih živi. Oni nisu imali antistress podloge u parkovima, to je presmiješno. Kacige na dječjoj glavi dok voze male bicikliće i romobile? Hahaha! Zašto bismo ih time opterećivali?

Možda te zanima... Mama srceparajućom fotografijom sina upozorila na važnost nošenja kacige Vrtić

No, mi danas znamo bolje. Odnosno, barem većina roditelja zna bolje i pridržava se tog. Znamo da sigurnosni pojas u autu spašava život, znamo da nam antistress podloga u parkovima nekad itekako dobro dođe jer nas poštedi određene doze plača i krvi, a znamo također i da kaciga glavu čuva – kako onu veliku, tako i onu malu. Možda još i više onu malu!

Jedna je mama, Kimberly Hendershot (@kimberlyhendershot), podijelila je video koji je snimala u parku dok se njezin sin vozio na romobilu. Iako je to trebala biti sasvim obična snimka iz parka, sasvim slučajno je uhvatila trenutak koji zaustavlja dah.

Na snimci se vidi dvoje djece kako se u daljini voze na romobilima. Na zavoju jedno dijete padne, i to nimalo bezazleno i vrlo nezgodno, tako da glavom udari o asfalt, a kaciga odradi svoj posao i spriječi ozbiljne ozljede.

„Ove su kacige spasile živote naše djece više puta nego što mogu izbrojati“, napisala je mama u videu, naglašavajući važnu i doslovno vitalnu ulogu koju kacige igraju u sigurnosti djece.

@kimberlyhendershot These helmets have saved our kids’ lives more times than I can count 😅 #motherhood #toddlersoftiktok #toddlermom #sahm #sahmlife #momof3 #momoftoddlers ♬ walking on a dream by empire of the sun - sophie

U komentarima je jedna mama rekla: „Zapravo sjajan podsjetnik da kacige nisu samo za bicikle. Moram biti bolja“, na što je mama Kimberly odgovorila: „Da!! Sve gdje potencijalno mogu pasti na glavu.“

Biciklističke kacige su ključne u prevenciji ozljeda glave. Pravilno postavljena kaciga može smanjiti rizik od ozljeda glave za najmanje 45 posto, prema statistikama Safe Kids Worldwide, neprofitnoj organizaciji posvećenoj zaštiti djece od ozljeda koje se mogu spriječiti. Unatoč tome, manje od polovice djece u dobi do 14 godina obično nosi kacige.

Prema također njihovoj statistici stopa smrtonosnih biciklističkih ozljeda među djecom smanjila se za 35 posto između 2006. i 2020. godine. Unatoč ovom napretku, u 2020., biciklističke ozljede među djecom u dobi do 19 godina rezultirale su u prosjeku s dva smrtna slučaja i 150 hospitalizacija tjedno u Americi.

Ključni savjeti za sigurnost biciklističke kacige

Evo nekih smjernica koje su bitne za kacigu, bicikl i sigurnost djeteta:

Mora odgovarati: Kaciga mora sjesti ravno na djetetovu glavu i biti nisko na čelu, u širini jednog ili dva prsta iznad obrva. Bočni remenčići trebaju biti u obliku slova "V" ispod i malo ispred ušiju. Kopča bi trebala biti udobno smještena uz bradu, ali kada dijete širom otvori usta.

Održavanje kacige: Treba redovito provjeravati je li kaciga oštećena i zamijeniti je nakon svakog značajnog udara, čak i ako nema vidljivih oštećenja. To osigurava zaštitu.

Vidljivost: Reflektirajuće naljepnice na kacigi mogu poboljšali vidljivost vozačima, posebno u uvjetima slabog osvjetljenja.

Odgovarajuća veličina i stanje bicikla: Važno je provjeriti je li bicikl odgovarajuće veličine za dijete. Kada sjedi, djetetova stopala trebaju dodirivati ​​tlo. Redovito treba provjeravati kočnice, gume i lanac kako bismo bili sigurni da je bicikl u dobrom stanju.

Vožnja pod nadzorom: Mlađa bi se djeca trebala voziti nogostupima ili biciklističkim stazama i izbjegavati ulice dok ne navrše najmanje 10 godina i mogu točno procijeniti brzinu i udaljenost u prometu.

Složit ćemo se s komentarom koji se također našao ispod videa o kojem se govori: „Uvijek sam govorio svojoj djeci, glave se ne odbijaju od betona! Nosite kacigu! Kaciga je spasila život mom sinu!“

Možda te zanima... Pedijatar hitne medicine priznao kojih 5 stvari nikad ne dopušta svojoj djeci Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.