Vrtić 07. srpnja 2025.

Donosimo ti tri recepta iz nove ''Mamine male kuharice'' u kojima će uživati i mali i veliki

Foto: Privatna arhiva
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što je njezina prva kuharica Mamina mala BLW kuharica postala bestseler među roditeljima u Hrvatskoj i šire, autorica i mama dviju djevojčica, Emina Grčić, najavljuje svoj novi naslov – Mamina mala kuharica.

Nakon uspjeha prve kuharice posvećene početku dohrane i upoznavanju beba s hranom, stiže nova kuharica „Mamina mala kuharica“, osmišljena za one dane kada beba više nije tako mala, ali potreba za zdravim, brzim i praktičnim obrocima ne prestaje.

Dok je „Mamina mala BLW kuharica“ pomogla mnogim roditeljima u prvim koracima prehrane, ova nova knjiga vodi te korak dalje.
Namijenjena je djeci koja su prošla fazu dohrane, ali i cijeloj obitelji kojoj svakodnevno treba nešto ukusno, jednostavno i brzo.

Možda te zanima... Mamina mala BLW kuharica ima novo izdanje, koje krije još više tajni i trikova za bebine slasne obroke Beba

Kuharica koja dolazi iz stvarnog života

Autorica knjige, Emina Grčić, mama je dviju djevojčica koja se i sama, u oba navrata, našla u situaciji da joj nedostaje ideja, inspiracije i stručnih savjeta, objedinjenih na jednom mjestu, na hrvatskom jeziku. Iz dana u dan pripremala je obroke za svoje djevojčice, bilježila recepte i fotografirala njihove tanjure. Iz te svakodnevice nastala je zbirka jela koja su provjerena, djeci prihvatljiva i roditeljski realna, bez kompliciranja, s lako dostupnim namirnicama i bez stresa.

Rezultat je nova kuharica s više od 50 recepata koje ćeš zaista koristiti bilo za brze doručke prije vrtića, jednostavne ručkove usred kaosa ili lagane večere koje svi vole.

 | Author: Mamina mala kuharica Foto: Mamina mala kuharica

Što donosi nova kuharica?

Knjiga „Mamina mala kuharica“ započinje iskrenim pismom pod naslovom „Draga mama“, a tu su i korisne upute o namirnicama s kojima treba biti oprezan.

Nakon uvoda slijedi 50 jednostavnih, brzih, zdravih i ukusnih recepata koje ćeš zaista koristiti svakodnevno – bilo za vrtićke dane, mirne vikende ili one trenutke kad nemaš puno vremena, ali želiš pružiti najbolje svojoj obitelji.

Recepti obuhvaćaju doručke, ručkove, večere i zdrave međuobroke, prilagođene cijeloj obitelji. Na kraju knjige nalazi se kazalo, stranice zahvale te priča o autorici, jednoj mami baš poput tebe, koja iz svog svakodnevnog iskustva dijeli provjerene i praktične ideje za kuhanje.

Sve je prožeto stvarnim životom, s razumijevanjem za umor, manjak vremena, ali i želju da svojoj djeci svakodnevno pružimo ono najbolje.

Knjiga je trenutno u prednarudžbi po cijeni od 32 eura putem službene web stranice: www.blwmamalab.com

U rujnu 2025. bit će dostupna i u knjižarama diljem Hrvatske po redovnoj cijeni od 38 eura

3 recepta iz kuharice:

MAFINI S JAGODAMA

Sastojci:

  • 240 g pirova integralnog brašna
  • 60 g bademova brašna ili fino mljevenih badema
  • 10 g praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1 jaje
  • 170 g maslinova ulja
  • 125 g napitka od zobi 
  • 50 g zobenih pahuljica 
  • 200 g jagoda narezanih na kockice

 | Author: Mamina mala kuharica Foto: Mamina mala kuharica

Priprema:

1. Pomiješaj pirovo brašno, bademovo brašno (ili mljevene bademe), prašak za pecivo i cimet.
2. U posebnu zdjelu stavi jaje, ulje, napitak od zobi i zobene pahuljice.
3. Pomiješaj suhe i mokre sastojke.
4. Nasjeckaj jagode na kockice te umiješaj u prethodnu smjesu.
5. Smjesu izlij u kalup* za mafine i peci 25 minuta na 170 °C. 

* U silikonski kalup ne treba stavljati papirnate košarice, dovoljno je prethodno ga nauljiti tankim slojem maslaca, maslinova ili kokosova ulja. U obični kalup treba staviti papirnate košarice. 

VARIVO OD PORILUKA I JEČMA

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • 2 velike mrkve
  • 120 g ječma (prethodno namočenog u vodi oko 2 sata)
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • pola glavice češnjaka ili češnjak u prahu
  • 1,5 l temeljca
  • kurkuma
  • sol
  • papar

 | Author: Mamina mala kuharica Foto: Mamina mala kuharica

Priprema:

1. Poriluk očisti i nareži. Mrkvu nasjeckaj na kockice ili kolutiće.
2. Na maslinovu ulju pirjaj naribanu mrkvu* i poriluk, odmah dodaj sol i papar po želji.
3. Dodaj malo temeljca i nabubreni ječam.
4. Začini kurkumom i češnjakom.
5. Ulij preostali temeljac i ostavi da se krčka na laganoj temperaturi 30 – 40 minuta dok ječam ne bude skuhan.
6. Dok kuhaš varivo, možeš posebno pripremiti meso i narezati na kockice. Posluži ga uz varivo ili ga pripremljenog dodaj u varivo zadnjih 10-ak minuta kuhanja kako bi pustilo svoj okus.

*Prije pirjanja mrkve, možeš prepržiti malo slanine na maslinovu ulju te nastaviti prema koracima u receptu. 

ZDRAVI GUMENI BOMBONI

Sastojci:

  • 200 ml procijeđenoga soka od limuna* (otprilike 4 limuna)
  • 3 – 4 žlice meda (ili agavina sirupa ako je dijete mlađe od 2 godine)
  • 3 žlice (3 vrećice) želatine u prahu 

 | Author: Mamina mala kuharica Foto: Mamina mala kuharica

Priprema:

1. Limunov sok ulij u posudu u kojoj ćeš otopiti želatinu i raditi smjesu za bombone.
2. Zagrij ga na srednje jakoj temperaturi, dodaj želatinu i miješaj da se potpuno otopi. 
3. Dodaj med i neprestano miješaj da nestanu sve grudice.
4. Smjesu ulij u silikonske kalupe** i stavi u hladnjak 1 – 2 sata da se stvrdne.

U slast!

Bomboni su prava vitaminska bomba. U hladnjaku mogu stajati oko 3 dana.

*Ukoliko želiš da budu manje kiseli, smanji količinu limuna i dodaj npr. cijeđeni narančin sok.
**Smjesu možeš uliti u manje silikonske kalupe ili u veliki kalup te rezati na željene oblike.

Eminine ideje za obroke i recepte možeš promaći i na Instagram profilu blw.mama.lab.

Možda te zanima... Nutricionistica otkriva: 3 greške koje roditelji često rade s izbirljivim mališanima Vrtić


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.