Nakon što je njezina prva kuharica Mamina mala BLW kuharica postala bestseler među roditeljima u Hrvatskoj i šire, autorica i mama dviju djevojčica, Emina Grčić, najavljuje svoj novi naslov – Mamina mala kuharica.
Nakon uspjeha prve kuharice posvećene početku dohrane i upoznavanju beba s hranom, stiže nova kuharica „Mamina mala kuharica“, osmišljena za one dane kada beba više nije tako mala, ali potreba za zdravim, brzim i praktičnim obrocima ne prestaje.
Dok je „Mamina mala BLW kuharica“ pomogla mnogim roditeljima u prvim koracima prehrane, ova nova knjiga vodi te korak dalje.
Namijenjena je djeci koja su prošla fazu dohrane, ali i cijeloj obitelji kojoj svakodnevno treba nešto ukusno, jednostavno i brzo.
Kuharica koja dolazi iz stvarnog života
Autorica knjige, Emina Grčić, mama je dviju djevojčica koja se i sama, u oba navrata, našla u situaciji da joj nedostaje ideja, inspiracije i stručnih savjeta, objedinjenih na jednom mjestu, na hrvatskom jeziku. Iz dana u dan pripremala je obroke za svoje djevojčice, bilježila recepte i fotografirala njihove tanjure. Iz te svakodnevice nastala je zbirka jela koja su provjerena, djeci prihvatljiva i roditeljski realna, bez kompliciranja, s lako dostupnim namirnicama i bez stresa.
Rezultat je nova kuharica s više od 50 recepata koje ćeš zaista koristiti bilo za brze doručke prije vrtića, jednostavne ručkove usred kaosa ili lagane večere koje svi vole.
Što donosi nova kuharica?
Knjiga „Mamina mala kuharica“ započinje iskrenim pismom pod naslovom „Draga mama“, a tu su i korisne upute o namirnicama s kojima treba biti oprezan.
Nakon uvoda slijedi 50 jednostavnih, brzih, zdravih i ukusnih recepata koje ćeš zaista koristiti svakodnevno – bilo za vrtićke dane, mirne vikende ili one trenutke kad nemaš puno vremena, ali želiš pružiti najbolje svojoj obitelji.
Recepti obuhvaćaju doručke, ručkove, večere i zdrave međuobroke, prilagođene cijeloj obitelji. Na kraju knjige nalazi se kazalo, stranice zahvale te priča o autorici, jednoj mami baš poput tebe, koja iz svog svakodnevnog iskustva dijeli provjerene i praktične ideje za kuhanje.
Sve je prožeto stvarnim životom, s razumijevanjem za umor, manjak vremena, ali i želju da svojoj djeci svakodnevno pružimo ono najbolje.
Knjiga je trenutno u prednarudžbi po cijeni od 32 eura putem službene web stranice: www.blwmamalab.com
U rujnu 2025. bit će dostupna i u knjižarama diljem Hrvatske po redovnoj cijeni od 38 eura
3 recepta iz kuharice:
MAFINI S JAGODAMA
Sastojci:
- 240 g pirova integralnog brašna
- 60 g bademova brašna ili fino mljevenih badema
- 10 g praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 jaje
- 170 g maslinova ulja
- 125 g napitka od zobi
- 50 g zobenih pahuljica
- 200 g jagoda narezanih na kockice
Priprema:
1. Pomiješaj pirovo brašno, bademovo brašno (ili mljevene bademe), prašak za pecivo i cimet.
2. U posebnu zdjelu stavi jaje, ulje, napitak od zobi i zobene pahuljice.
3. Pomiješaj suhe i mokre sastojke.
4. Nasjeckaj jagode na kockice te umiješaj u prethodnu smjesu.
5. Smjesu izlij u kalup* za mafine i peci 25 minuta na 170 °C.
* U silikonski kalup ne treba stavljati papirnate košarice, dovoljno je prethodno ga nauljiti tankim slojem maslaca, maslinova ili kokosova ulja. U obični kalup treba staviti papirnate košarice.
VARIVO OD PORILUKA I JEČMA
Sastojci:
- 2 poriluka
- 2 velike mrkve
- 120 g ječma (prethodno namočenog u vodi oko 2 sata)
- 3 jušne žlice maslinova ulja
- pola glavice češnjaka ili češnjak u prahu
- 1,5 l temeljca
- kurkuma
- sol
- papar
Priprema:
1. Poriluk očisti i nareži. Mrkvu nasjeckaj na kockice ili kolutiće.
2. Na maslinovu ulju pirjaj naribanu mrkvu* i poriluk, odmah dodaj sol i papar po želji.
3. Dodaj malo temeljca i nabubreni ječam.
4. Začini kurkumom i češnjakom.
5. Ulij preostali temeljac i ostavi da se krčka na laganoj temperaturi 30 – 40 minuta dok ječam ne bude skuhan.
6. Dok kuhaš varivo, možeš posebno pripremiti meso i narezati na kockice. Posluži ga uz varivo ili ga pripremljenog dodaj u varivo zadnjih 10-ak minuta kuhanja kako bi pustilo svoj okus.
*Prije pirjanja mrkve, možeš prepržiti malo slanine na maslinovu ulju te nastaviti prema koracima u receptu.
ZDRAVI GUMENI BOMBONI
Sastojci:
- 200 ml procijeđenoga soka od limuna* (otprilike 4 limuna)
- 3 – 4 žlice meda (ili agavina sirupa ako je dijete mlađe od 2 godine)
- 3 žlice (3 vrećice) želatine u prahu
Priprema:
1. Limunov sok ulij u posudu u kojoj ćeš otopiti želatinu i raditi smjesu za bombone.
2. Zagrij ga na srednje jakoj temperaturi, dodaj želatinu i miješaj da se potpuno otopi.
3. Dodaj med i neprestano miješaj da nestanu sve grudice.
4. Smjesu ulij u silikonske kalupe** i stavi u hladnjak 1 – 2 sata da se stvrdne.
U slast!
Bomboni su prava vitaminska bomba. U hladnjaku mogu stajati oko 3 dana.
*Ukoliko želiš da budu manje kiseli, smanji količinu limuna i dodaj npr. cijeđeni narančin sok.
**Smjesu možeš uliti u manje silikonske kalupe ili u veliki kalup te rezati na željene oblike.
Eminine ideje za obroke i recepte možeš promaći i na Instagram profilu blw.mama.lab.