Male, okrugle, čvrste i skliske namirnice, kao što su grožđe, cherry rajčice, bomboni, sirova mrkva posebno su rizične za malu djecu jer ih je teško žvakati, što povećava opasnost od gušenja
Gušenje je jedan od glavnih uzroka smrti kod male djece. Naravno da ne možeš nad djetetom bdjeti 24 sata na dan, no postoje brojne mjere opreza koje možeš poduzeti i tako minimalizirati rizik.
Zato donosimo popis 9 najrizičnijih namirnica kada je riječ o gušenju kod djece, uz prijedloge kako ih ipak sigurno uključiti u prehranu mališana.
1. Bomboni
Tvrdi, mali bomboni poput lako se mogu zaglaviti u dišnim putevima. Sličan rizik predstavljaju i žele bomboni jer ih je teško prožvakati i lako skliznu niz grlo — krivo.
Sigurnije posluživanje: Tvrde bombone izbjegavati ili ih dobro usitniti. Jelly beans najbolje potpuno preskočiti kod male djece.
2. Kokice
Popularna grickalica za filmove, ali prava noćna mora za roditelje male djece. Lako se udahne, a teško izvadi.
Sigurnije posluživanje: Potpuno izbjegavati kod djece mlađe od 5 godina.
3. Cijeli orašasti plodovi
Bademi, lješnjaci, orasi — sve te zdrave grickalice mogu biti prečvrste za male zubiće i lako završiti gdje ne treba.
Sigurnije posluživanje: Koristiti mljevene orašaste plodove ili ih dodavati u jela.
4. Siroka jabuka
Zdrava, ali tvrda — sirova jabuka može biti prevelik zalogaj za dijete koje još uči dobro žvakati.
Sigurnije posluživanje: Jabuku naribati ili narezati na manje komade
5. Sirova mrkva
Ista priča kao s jabukom – ako se komadić mrkve zaglavi, dijete ga teško može samo izbaciti.
Sigurnije posluživanje: Kuhati dok ne omekša pa poslužiti narezano.
6. Grožđe
Jedna od najpoznatijih “opasnih” namirnica za malu djecu. Savršeno okruglo, savršeno sklisko – i savršeno začepljenje.
Sigurnije posluživanje: Uvijek rezati na četvrtine i odstraniti koštice.
7. Cherry rajčice
Poput grožđa — male, okrugle i opasne.
Sigurnije posluživanje: Rezati na četvrtine prije posluživanja.
8. Hrenovke
Hrana koja izgleda bezazleno, ali oblik “kovanice” može se lako zaglaviti u dušniku.
Sigurnije posluživanje: Prerezati po dužini, pa još na sitne komadiće.
9. Suhomesnati proizvodi
Suhomesnato meso poput pršuta može biti teško za žvakanje, čak i odraslima — a djeci posebno teško za progutati.
Sigurnije posluživanje: Ako se baš poslužuje, neka bude sitno nasjeckano i u malim količinama.
Što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane?
Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat.
Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba okrenuti na prsa, licem prema dolje i napraviti pritisak između lopatica.
Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.