Beba Dohrana 14. veljače 2024.

Ako želiš da se tvoja beba sama hrani, ova će ti kuharica to učiniti puno jednostavnijim

Foto: Privatna arhiva
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Mamina mala BLW kuharica' je kuharica koja pomaže roditeljima i štedi njihovo dragocjeno vrijeme u potrazi za brzim, jednostavnim i ukusnim receptima u kojima će bebe i djeca uživati i, što je najvažnije, biti zdravo nahranjena.

„Mamina mala BLW kuharica“ nije samo zbirka recepata, to je vodič koji roditeljima nudi novi pristup u odgoju i prehrani djece. Prije tjedan dana izašla je iz tiska i to je prva takva u Hrvatskoj koja se bazira na dohrani beba i djece namirnicama koje se bebi nude u komadima odnosno prema BLW metodi (Baby-led weaning). 

Zahvaljujući ovoj kuharici roditelji će moći opušteno i bez stresa pripremati obroke jer će znati na koji način ponuditi određenu namirnicu s obzirom na dob svoga djeteta.

Možda te zanima... Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna? Beba

Zašto je ova kuharica posebna?

Mamina mala BLW kuharica“ prva je BLW kuharica na hrvatskom tržištu a posebna je po tome jer predstavlja novi trend u prehrani beba (Baby led weaning) koji u posljednje vrijeme privlači značajnu pažnju roditelja. "Na 236 stranica pronaći ćete 100 recepata s fotografijom svakog recepta koji su ukusni, praktični i ekonomični te iznimno laki i brzi za pripremu te su osmišljeni tako da ih se bebi može ponuditi od početka (sa 6 i više mjeseci starosti bebe) do kraja dohrane, ali i kasnije. U kuharici se nalaze recepti za palačinke, variva, mafine, kekse te brojni recepti za primjerice zdravi kruh za bebe, prvu bebinu pizzu ili prvu rođendansku tortu", otkrila nam je autorica kuharice Emina Grčić. 

U ovoj knjizi, Emina je odlučila povezati sve svoje znanje i cjelokupno iskustvo dohrane svojih kćeri kako bi ohrabrila i potaknula druge roditelje te im olakšala taj proces. Svoje dvije djevojčice dohranjivala je prema metodi „Beba vođa dohrane“ tražeći i upijajući svaku novu i provjerenu informaciju o tom načinu prehrane beba, ali informacija je bilo vrlo malo jer je to još uvijek nova i neuobičajena metoda, posebno na našem području. Njezine djevojčice danas se samostalno hrane i uživaju za stolom u druženjima tijekom obroka i u istraživanju novih okusa. 

Iznimno korisna kuharica

Prvi dio kuharice je teorijski i sadrži opis načina dohrane beba prema BLW metodi („Baby-led weaning“) i daje temeljne informacije koje omogućuju da dohrana proteče sigurno, opušteno i u dobrom raspoloženju. Preostala su tri dijela recepti, prijedlog cjelokupnog obroka te prijedlog uvođenja pojedinih namirnica u prehranu ovisno o dobi djeteta. "Uza svaki recept priložena je fotografija koju sam snimila tijekom pripreme obroka ili hranjenja svojih djevojčica. Recepti i savjeti prilagođeni su mamama koje prvi put započinju proces dohrane svoje bebe ili mamama koje su već prolazile proces dohrane kašicama, ali sada žele preći na dohranu komadima hrane", ispričala nam je Emina.

Što je BLW, odnosno Baby-led weaning?

„Baby-led weaning“ (BLW) znači „letting your baby self feed” odnosno „dopusti svojoj bebi da se sama hrani”. Na hrvatskom jeziku ta se metoda naziva „beba vođa dohrane” (BVD). Beba je vođa u određivanju količine ponuđenih namirnica koje želi pojesti, beba je vođa svojega teka i vođa svoje spremnosti za prestanak dojenja ili pijenja adaptiranog mlijeka.

"Glavne su značajke ove metode da bebu ne hranimo kašicama, već joj pripremamo hranu i namirnice koje u početku sama uzima prstima, a kasnije priborom za jelo. „Beba vođa dohrane“ jest način dohrane usmjeren na proces dopuštanja i usavršavanja bebinih sposobnosti hranjenja, žvakanja i istraživanja različitih tekstura hrane pogodne za njezin razvoj. Beba ima kontrolu jer joj je dopušteno da svojim tempom istražuje okuse i teksturu ponuđene hrane", pojasnila je Emina. 

Kuharica ima i edukativan karakter

Osim recepata, detaljno pojašnjenih u pripremi i nuđenju bebi hrane u komadima kao i jasno prikazanim uvodnim dijelom s osnovama BLW dohrane, knjiga nudi i najbitnije informacije o nutritivnim potrebama bebe postajući tako dragocjen edukativni resurs. Ova kuharica može bit vrlo korisna kao uputstvo dadiljama ili bakama koje čuvaju unuke i zajedničko vrijeme učiniti bezbrižnijim jer će u kuharici pronaći kako točno da nareže npr. mrkvu ili ciklu i ponude ju unucima s obzirom na njihovu starosnu dob.

Kome je namijenjena ova kuharica?

"Ovu sam knjigu zamislila, prije svega, kao pomoć svim roditeljima kojima ponekad ponestane inspiracije za pripremu obroka svojim bebama. Svaka mama koja je iz dana u dan opterećena brigom za svoju bebu zaslužuje imati ovu kuharicu kao rješenje koje će olakšati svakodnevicu i osigurati joj malo više vremena sebe ili za dodatne aktivnosti s bebom. No, još je bitnije da se u knjizi nalaze jednostavni, brzi, zdravi i ukusni recepti za prehranu beba", rekla nam je autorica te naglasila kako je cilj objavljivanja ove kuharice skratiti vrijeme traženja provjerenih i isprobanih recepata za prehranu beba i objediniti ih tako da uvijek budu nadohvat ruke.

Knjigu „Mamina mala BLW kuharica“ možete kupiti u direktnoj prodaji putem ovog linka.  

Eminine recepte i rad vezan za BLW način dohrane možete pratiti i na Instagram profilu @blw.mama.lab koji je pravo vrelo inspiracije, na kojem ona nesebično dijeli ideje i recepte za obroke djece i beba.

Možda te zanima... Evo zašto bi trebala pustiti bebu da se sama hrani od početka dohrane Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.