Trudnoća Trudnica 21. lipnja 2023.

10 stvari koje se događaju u ljetnoj trudnoći

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljetne vrućine posebno utječu na trudnice. Možda se znojiš čak i mjestima na kojima se prije nisi znojila. Iza koljena, iznad dojki, na rukama

Kada si u visokom stadiju trudnoće ljeto ne zvuči kao idealno godišnje doba. Dani su lijeni, topli i znojni, a vaša beba pritišće mokraćni mjehur. Možda ponekad ne stigneš na vrijeme na zahod, ali naravno takve stvari zadržat ćete za sebe. Donosimo popis stvari koje će obilježiti tvoju ljetnu trudnoću, možda se i ti prisjetiš još neke. 

1. Tvoja stopala i zglobovi su poput balona

Ne možeš obući svoje omiljene sandale? Oticanje je uobičajeno u trudnoći, posebno u nogama, stopalima i zglobovima jer vaše tijelo zadržava više tekućine nego inače. Toplo vrijeme pogoršava ovaj problem, stoga postavi noge u povišen položaj svaki put kad ti se ukaže prilika.

trudnica, livada Možda te zanima... Ljetne tegobe s proširenim venama Trudnoća

2. Ne možeš se prestati znojiti

Sada se znojiš čak i mjestima na kojima se prije nisi znojila. Iza koljena, iznad dojki, na rukama. O čemu se ovdje radi? Znojenje je pojačano jer je temperatura tijela viša u trudnoći jer dodatni protok krvi pomaže bebi da raste. Traži što više skrovitih mjesta na kojima nema sunca.

Možda te zanima... Mitovi i istine o ljetnoj trudnoći: Bebi nije vruće u trbuhu Trudnoća

3. Često moraš mokriti, ali ne stigneš do zahoda na vrijeme

Hormon relaksin koji luči posteljica priprema vas za porođaj, ali i opušta prednji dio zdjelice što može voditi do inkontinencije. A to znači da te sve od kašlja do smijeha može dovesti do neugodnog momenta. Što je posebno neugodno preko ljeta kada se nosi laganija i svjetlija odjeća. Zahvaljujući laganih i prozračnim ulošcima ove situacije više ne moraju biti neugodne, a ti možeš uživati.

4. Više ti ne odgovara tvoja ljetna odjeća

Ljetno vrijeme idealno je za haljine i kombinezone. Međutim, vjerojatno zbog trbuha više ne možeš odjenuti ništa od prošle sezone. Postoji samo jedno rješenje: kupovina nove odjeće. Probaj kupiti haljine u kojima ćeš dobro izgledati i koje su udobne.

5. Imaš neobične crte na koži

Inače imaš lijepu zlatnu boju od sunca, međutim to je stvar prošlosti sada kad ste trudnica. Umjesto toga na tvojem licu i tijelu pojavile su tamne mrlje koje se pretvaraju u tamne crte. Ovo stanje se zove "trudnička maska" događa se zbog dodatnih hormona koje tijelo proizvodi što uzrokuje povećanje pigmentacije. To stanje može biti pogoršano zbog sunčeve svjetlosti pa je onda bolje da izbjegavaš sunčanje.

trudnica Možda te zanima... Može li se ukloniti trudnička maska? Trudnoća

6. Ne možeš spavati

Ne samo da ne možeš pronaći ugodan položaj za spavanje, nego je još jako vruće. Ljetni vrući dani pretvaraju se tople noći i sve što možeš je ležati budni i pokušavati se odmoriti. Sve je to možda iritantnije jer tvoj partner mirno spava pored tebe.

 

Možda te zanima... 7 razloga zašto trudnice ne mogu spavati i kako si pomoći Trudnoća

7. 'Ratuješ' s ljudima zbog klima uređaja

Temperatura tvojeg tijela je veća i tebi je puno toplije nego ljudima oko tebe. Što može biti posebno nezgodno ako radiš s više ljudi. Ti želiš klima uređaj namjestiti na najjače, ali ljudima oko tebe se to čini potpuno nerazumno. Naravno, ti češ pobijediti jer si ipak trudnica.

8. Prestala si brijati dlačice na nogama

Tvoj trbuh je sve veći i veći pa više ne možeš dobro vidjeti svoje noge. Što znači da brijanje više ne dolazi i obzir. Naravno, bikini zona je isto tako veliki problem.

Možda te zanima... Kako se depilirati u trudnoći? Trudnoća

9. Tvoja bedra se neugodno trljaju 

Kao da dodatno znojenje u trudnoći nije dovoljno teško, pojavljuje se još jedan problem - trljanje bedara. Dodatno znojenje znači da tvoja koža nikad nije posve suha. Vjerojatno ćeš zbog toga dobiti osip na koži. Pokušaj nositi kratke hlačice ispod haljina i koristite vazelin kako bi tvojoj koži bilo lakše.

Možda te zanima... Tetovaža, piercing i trudnoća - 5 stvari koje morate znati Trudnoća

10. Tvoje alergije su izvan kontrole

Ljeto je vrijeme peludnih alergija što je samo po sebi noćna mora. Potraži savjet od obiteljskog liječnika kako bi ublažila simptome. 

trudnica Možda te zanima... Trudnoća nas suočava s našim strahovima i brigama Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.