Trudnoća Trudnica 13. siječnja 2024.

Znamo da je seks u trudnoći dobar, a ovo su dobrobiti sperme

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Puno je prednosti seksualnih odnosa tijekom trudnoće, a stručnjaci smatraju da bi zahvaljujući svojim sastojcima, sperma mogla biti 'lijek' i za neke trudničke tegobe i stanja

Već smo pisali o prednostima seksa u trudnoći kao što su bolji san, povećana intimnost i niži krvni tlak. No kad se govori konkretno o sastojcima sperme, uglavnom se raspravlja izaziva li trudove. Sada stručnjaci tvrde da sperma koja prolazi kroz porođajni kanal tijekom, ali i prije trudnoće može imati pozitivan utjecaj i na neke druge stvari.

Niži rizik za preeklampsiju

"Preeklampsija u trudnoći uključuje povišeni krvni tlak (hipertenziju u trudnoći) i prisutnost proteina u mokraći (proteinuriju). Povišeni krvni tlak jedan je od najčešćih čimbenika koji može ugroziti zdravlje trudnice, te se javlja u 8-10 posto trudnoća. Uzroci mogu biti različiti, od genetske predispozicije do prekomjerne težine trudnice. U rizičnoj su skupini i trudnice koje očekuju blizance i žene koje su već prije trudnoće patile od bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka ili  dijabetesa", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

visoki tlak Možda te zanima... Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu Trudnoća

Ovo stanje može uzrokovati nisku porođajnu težinu djeteta, aprupciju posteljice, prijevremeni porod, zatajenje bubrega, pa čak i smrt majke i/ili djeteta.

Istraživači iz Danske objavili su 2017. istraživanje o povezanosti sperme i preeklampsije. Otkriveno je da žene koje su više bile izložene spermi oca djeteta prije začeća (putem nezaštićenih spolnih odnosa), imaju niži rizik od nastanka preeklampsije. Jedan od mogućih razloga je što sperma sadržava protein HLA-G koji poboljšava majčin imunološki sustav. Veća izloženost očevim stanicama u tom proteinu pomaže ženi stvoriti 'imunitet' protiv preeklampsije. I istraživanje objavljeno 2000. u Journal of Reproductive Immunology pokazalo je da je i 'gutanje' sperme povezano s nižim rizikom za preeklampsiju. Naravno, u vezi toga bi se trebalo napraviti još istraživanja.

Olakšava jutarnje mučnine

Prema psihologu Gordonu Gallupu, veća izloženost spermi mogla bi biti lijek za jutarnju mučninu. Gallupova teorija zaključuje da trudno žensko tijelo odbija očeve stanice u fetusu kao strano tijelo. Tijelo pokušava izbaciti nepoznati genetički materijal kroz povraćanje i mučnine.

par seks | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako je ova teorija točna, lijek za mučnine mogla bi biti izloženost spermi putem vaginalnog ili oralnog seksa. To bi moglo pomoći ženskom tijelu stvoriti toleranciju na očev DNA te tako smanjiti mučnine i povraćanje u trudnoći. Idealno bi bilo doći u kontakt sa spermom još i prije začeća i kroz prve tjedne trudnoće. Naravno, potrebno je još istraživanja kako bi se poduprla Gallupova teorija.

Možda te zanima... Zašto neke trudnice nemaju jutarnje mučnine? Trudnoća

Izaziva trudove kod trudnica koje su prešle termin

"Kod trudnica koje su prešle termin, neki stručnjaci vjeruju da seks može izazvati trudove", kaže Jimmy Belotte, ginekolog u Odjelu za ginekologiju i porodništvo i žensko zdravlje u Montefiore Health System i vanjski profesor u Odjelu za ginekologiju i porodništvo i žensko zdravlje na Albert Einstein College of Medicine. Jedan od razloga mogao bi biti da orgazam imitira kontrakcije maternice, a seks proizvodi hormon oksitocin koji se stvara i kod trudova. 

Sperma tu također ima veliku ulogu. Sjemena tekućina sadržava prostaglandin, sastojak sličan hormonu, koji može utjecati na otvaranje vrata maternice, kaže dr. Belotte. Zapravo sintetički oblik prostaglandina koristi se i u lijekovima za indukciju.

Možda te zanima... 9 misli koje trudnice imaju nakon što su prešle termin Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.