Trudnoća Trudnica 14. travnja 2016.

Trudnoću više ugrožava debljina nego astma

trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Komplikacije u trudnoći kod debljih astmatičnih žena više su povezane s debljinom nego s astmom, rezultati su istraživanja američkih znanstvenika

Dr. Israel Hendler sa Sveučilišta Hutzel iz Detroita kaže da je njegov tim iznio pretpostavku po kojoj debljina uzrokuje više problema kod trudnica nego astma. Portal Moj doktor piše da žene koje boluju od astme imaju više poroda carskim rezom, a također i više preeklampsija.

Deblje žene imaju više astmatičnih napadaja

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije u trudnoći. Kod preeklampsije postoji vrlo opasno povišenje krvnog tlaka, oticanje nogu i ruku, izlučivanje bjelančevina putem mokraće. Ako pak takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije. Također je evidentirano da tijekom trudnoće deblje žene imaju i više astmatičnih napadaja.

Povišeni krvni tlak i gestacijski dijabetes

Dr. Hender i njegov tim proveli su istraživanja na više od 1.700 žena s astmom, kao i 800 trudnih žena bez astme. Oko 30 posto astmatičnih žena bilo je debelo u usporedbi s oko 25 posto kontrolne grupe. Liječnici podsjećaju na to da je debljina također rizičan faktor za povišeni krvni tlak i dijabetes u trudnoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.