Trudnoća Trudnica 07. srpnja 2022.

Zašto je dobro jesti čokoladu u trudnoći?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novom istraživanju, svakodnevno konzumiranje male količine čokolade smanjuje rizik od nastanka preeklampsije i doprinosi zdravlju krvožilnog sustava bebe

Samo malo čokolade svakodnevno u trudnoći doprinosi zdravlju krvožilnog sustava fetusa, tvrdi novo istraživanje. A komadić čokolade dnevno može smanjiti rizik za nastanak preeklampsije, potencijalno smrtonosnog stanja kod kojeg se kod trudnica s normalnim krvnim tlakom naglo pojavi opasan visoki krvni tlak. Čokolada pomaže neovisno o tome sadrži li visoke ili niske količine flavonola. 

Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu

"Otkrili smo da konzumiranje malih količina tamne čokolade, neovisno o tome sadrži li visoku ili nisku razinu flavonola, od prvog tromjesečja trudnoće, može dovesti do poboljšanja funkcije posteljice", rekao je autor istraživanja dr. Emmanuel Bujold, profesor ginekologije i porodništva na Sveučilištu Laval u Quebec Cityju u Kanadi.

Prirodno se flavonoli u velikim količinama nalaze u neprerađenom kakaovcu. Budući da imaju gorak okus, zbog tehnika koje ih iz prirodnog kakaovca pretvaraju u fini kakao prah ili čokoladu, izgubi se velika količina flavonola. Zato je ovo istraživanje pokušalo otkriti i je li važna razina flavonola u čokoladi.

Ipak ne pretjerivati!

U istraživanju su sudjelovale trudnice od 11. do 14. tjedna trudnoće i koje su nosile jedno dijete. Morale su jesti 30 grama čokolade dnevno kroz razdoblje od 12 tjedana. Pola trudnica jelo je čokoladu s visokim udjelom flavonola, a druga polovica je dobila čokoladu s niskim. Bez obzira na to kakvu su čokoladu konzumirale, imale su isti rizik za nastanak preeklampsije i visokog krvnog tlaka, kao i izmjerenu istu težinu posteljice.

Međutim, otkriveno je da je konzumacija malih količina čokolade, neovisno o razini flavonola, dovela do poboljšanja u krvnoj cirkulaciji.

Bujold je rekao da očito u čokoladi ima nešto više od samih flavonola, što dobro utječe na trudnoću, no naglasio je da konzumacija čokolade u trudnoći mora biti umjerena, kao i kalorijski unos

Je li dobiti 23 kilograma u trudnoći zaista tako strašno?

"Ovo nije dozvola za pretjerivanje u čokoladi. Trudnice u istraživanju su jele samo 30 grama čokolade, što je samo nekoliko komadića. Ako pretjeraju u unosu čokolade, trudnice mogu dobiti više kilograma nego što je preporučljivo", rekla je Lona Sandon, profesorica kliničkog nutricionizma na Sveučilištu u Texasu.

Ona savjetuje da se trudnice posvete drugoj hrani koja pomaže zdravom razvoju i rastu djeteta, kao što su namirnice bogate folnom kiselinom, kalcijem, bjelančevinama i željezom

"Dopušteno je s vremena na vrijeme uživati u malo čokolade, ali ne bih je još preporučila za zdravu trudnoću", rekla je Sandon.

Trudnička prehrana po tromjesečjima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.