Trudnoća Trudnica 21. veljače 2014.

Prerano otvaranje u trudnoći

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prerano otvaranje vrata maternice u trudnoći nosi rizik od pobačaja, odnosno prijevremenog porođaja, i obično je to razlog za strogo mirovanje, ili barem smanjenje aktivnosti. Pročitajte kakva su iskustva imale trudnice i mame na našem forumu!

Na forumu Klokanice trudnice i mame dijele iskustva s preranim otvaranjem u trudnoći i mirovanjem zbog opasnosti od pobačaja ili prijevremenog poroda. Raspravu je pokrenula čitateljica korisničkog imena Yeles, kojoj je na kontroli u 24. tjednu trudnoće doktorica rekla da je otvorena za jagodicu prsta. "Prepisala mi je Cordipin svaki drugi dan, da se spriječe daljnje kontrakcije maternice. Pitala me jesam li osjetila bolove, ali nisam ništa, osim micanja moje bebe. Jedino sam osjetila da mi je trbuh ponekad nešto tvrđi, i lagano stezanje iznutra. Pošto mi je ovo prva trudnoća, zabrinuta sam!"

Više mama na forumu opisuje kako su, unatoč činjenici da su se u trudnoći počele prerano otvarati, normalno rodile u terminu, ili čak i prenijele. Andydea je, primjerice, napisala da je u svojoj trećoj trudnoći bila otvorena četiri prsta u 30. tjednu, zbog čega su joj preporučili strogo mirovanje, a na kraju se zatvorila i prenjela sina četiri dana.

Dijagnoza prijetećeg pobačaja

Mi smo o ovoj temi razgovarali s dr. med. Martom Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije iz Čakovca. "Kad je riječ o preranom otvaranju vrata maternice u trudnoći, do 22. tjedna trudnoće govorimo o prijetećem pobačaju, a od 22. do 37. tjedna o prijetećem prijevremenom porođaju. Kada će se žena početi otvarati vrlo je individualno, u manjem broju slučajeva to se događa već oko 20. tjedna trudnoće.

Trudnice se često žale na pritisak u donjem dijelu trbuha, povremene grčeve i križobolju, a simptom može biti i krvarenje različitog intenziteta. Ginekološkim pregledom u takvim slučajevima može se vidjeti da vrat maternice više nije tvrd, nego se počinje smekšavati. Ako je oko 20. tjedna trudnoće uloživ za vrh prsta, postavlja se dijagnoza prijetećeg pobačaja. Nalaz se smatra ozbiljnijim ako je vrat maternice prohodan za prst do unutarnjeg ušća, koje može biti zatvoreno, ili uloživo. Ako je pak unutarnje ušće otvoreno i prstom možemo ući u materište, situacija je vrlo ozbiljna, osobito od 20. do 28. tjedna trudnoće", kaže ginekologinja.

Marta Lajtman Križaić | Author: Marko Jurinec/PIXSELL Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Strogo mirovanje ili smanjena aktivnost

Trudnica pod imenom ivchy1989 na našem forumu zabrinuta je nakon što joj je propisano strogo mirovanje"Završila sam kod ginekologa s bolovima u trbuhu, da bi on ustanovio da sam otvorena 15 mm, i da je uloživost za jagodicu prsta, a ušće je u obliku slova U. Pošto sam u tom trenutku bila u 19. tjednu trudnoće, poslao me na Sv.Duh da obavim daljnje pretrage. Tamo su me odmah zadržali, napravili što su trebali i dali mi neke hormonske tabletice, rekli mi da moram mirovati, ali ništa više od toga, pojma nisam imala da ne smijem sjediti dok nisam na forumu pročitala! Jučer se ispostavilo da sam se još otvorila, odnosno da cerviksa više nema i da se vidi kanal s plodnom vodom, ali unutra je još sve ok. Žao mi je, ne znam točno što je, u šoku sam. jer sam planirala ići doma, a na kraju moram strogo mirovati sama u novoj sobi…"

Utjehu joj je ponudila zrakasunca, koja je također bila otvorena u trudnoći i cijelo zadnje tromjesečje trebala je umjereno mirovati.
"Čini mi se da je kod tebe takva bila početna preporuka. Po ovom sada, mirovanje je prešlo u strogo. Vjerojatno ćeš dugo morati biti u bolnici, možda i do kraja, mada ne mora značiti. Ali, ovo sada ti je kritično razdoblje, barem do 30. tjedna, da se vidi situacija.
Grozno je, ali moraš izdržati. Ja sam od terapije pila samo magnezij i normabel 2 mg po potrebi. Nikakva naprezanja, slušati savjete liječnika. Otići kući na rizik i onda ne spavati od straha nije rješenje. Bolje trpiti ubitačnu dosadu u bolnici. Isplatit će se. Pokušaj čitati knjige o majčinstvu, kakve romane, makar bezvezne časopise, idi na Internet, javi se starim prijateljima, neka te posjeti tko god može i za čas će doći mali anđeo."

Dr. Marta Lajtman Križaić objašnjava kako, kad se primijeti smekšan vrat maternice, trudnica mora mirovati, a ginekolog će u svakom pojedinom slučaju odlučiti je li potrebno strogo mirovanje, odnosno ležanje, možda čak i u bolnici, ili samo smanjena aktivnost. U terapiji se preporuča magnezij, a i drugi lijekovi koje propiše ginekolog. 

Infekcije - najčešći uzrok preranog otvaranja

Spolni odnosi se trebaju smanjiti, prvenstveno zbog mehaničkog djelovanja, a novija su istraživanja pokazala da sastojci sperme ne utječu na smekšavanje vrata maternice i otvaranje, kao što se donedavno smatralo, dodaje doktorica i navodi koji su najčešći uzroci preranog otvaranja:

"Često se infekcija spominje kao uzrok prijetećeg pobačaja, odnosno prijevremenog porođaja. U takvim slučajevima potrebno je uzeti briseve vrata maternice na aerobne i anaerobne bakterije, Chlamydiu trachomatis,Mycoplasmu hominis  i Ureaplasmu urealiticum. Ako se dokaže upala, treba ju liječiti antibioticima prema antibiogramu. Upala ipak nije jedini uzrok preranog otvaranja, na to može utjecati i genetska predispozicija, odnosno već na početku trudnoće slabiji vrat maternice, višeplodna trudnoća i drugo."

Kod naše čitateljice pod imenom rhaea uzrok je bila upravo infekcija"Ja sam bila otorena dva prsta od šestog mjeseca, pretpostavka prisutnosti Ureaplasme, popila sam Sumamed i nalaz je bio uredan. Morala sam mirovati, to jest usporiti i što više odmarati, zabranjeni su mi odnosi, no nije to bilo strogo mirovanje. Do kraja je ostalo tako, rodila sam pet dana prije termina. Isto sam bila u panici ali, evo, sve je ok."

Postupak serklaže 

Neke trudnice i mame na forumu pišu da su morale ići na serklažu, pa nam je dr. Marta Lajtman Križaić objasnila da se taj potupak izvodi ako je između 20. i 28. tjedna trudnoće vrat maternice otvoren toliko da se prstom može ući u materište. No za njega moraju postojati određeni uvjeti: isključena infekcija i da žena ne osjeća stezanja, to jest trudove, i da se oni ne prikazuju na CTG-u, uređaju za praćenje trudova i otkucaja srca djeteta.

"Postupak se izvodi u bolnici, u operacijskoj sali. U visini unutarnjeg ušća vrata maternice postavi se kružni šav kojim se stegne unutarnje ušće i tako se pokuša spriječiti daljnje otvaranje vrata maternice, odnosno pobačaj ili prijevremeni porođaj. Taj šav se skida s navršenih 37 tjedana trudnoće, kada prestaje opasnost od prijevremenog porođaja. Ponekad šav treba skinuti i ranije, ako to zatijeva situacija", opisala nam je ginekologinja.

Na forumu se raspravlja i o tome koliko je često potrebno provjeravati stanje vrata maternice, a dr. Marta Lajtman Križaić kaže da je tu važna procjena ginekologa, ali da se u pravilu ginekološki pregled u prva dva tromjesečja trudnoće obavlja jednom mjesečno, kasnije svaka tri tjedna, a u zadnjem mjesecu trudnoće i češće. Kod prijetećeg pobačaja ili prijevremenog porođaja, pregledi su učestaliji, svaka dva do tri tjedna, što ovisi o situaciji te osobnoj procjeni nadležnog ginekologa.

Uključite se i vi u raspravu o preranom otvaranju u trudnoći!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.