Trudnoća Trudnica 24. lipnja 2022.

Trudnički bolovi u leđima: Kada i zašto se javljaju te kako si pomoći?

Trudnički bolovi u leđima: Kada se javljaju i kako se razlikuju?
Foto: Guliver ;Trudnički bolovi u leđima: Kada se javljaju i kako se razlikuju?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolovi u leđima među najčešćim su trudničkim tegobama, a pretpostavlja se da čak 50-80% trudnica u nekom razdoblju trudnoće osjeti bol u leđima. U nastavku saznajte zašto i kada se javljaju...

Trudnoća je jedan od glavnih uzroka bolova u leđima kod žena. Tijekom tih devet mjeseci vaša se kralježnica mora prilagoditi kako bi podnijela težinu maternice i bebe. Pojavljuje se kada rastuća maternica mijenja središte gravitacije te na taj način stavlja veći napor na leđa i vi se pogrbljujete.

Što trudnice na forumu Klokanice govore o bolovima u leđima?

Stoga ne čudi da je bol u leđima jedna je od najčešćih trudničkih tegoba i javlja se kod 50 do 80 posto žena u različitim fazama trudnoće. Postoje dvije vrste boli u leđima tijekom trudnoće. Prva je bol u donjem dijelu leđa, a može se pojaviti u bilo kojem trenutku trudnoće iako se kod većine žena prvi simptomi javljaju u 18. tjednu trudnoće i postaju intenzivniji kako trudnoća napreduje. Treba naglasiti kako se ova bol obično spontano povlači tri mjeseca nakon poroda, ali u nekim slučajevima postaje kronična.

Drugi tip boli je bol u zdjelici koja se pojačava s približavanjem porođaja, posebno od 36. do 38. tjedna trudnoće, kad se beba počinje spuštati u zdjelicu. Bolovi u zdjelici tijekom trudnoće mogu se proširiti na stražnjicu i s donjeg na gornji dio zdjelice, a mogu se pojaviti i u obliku jutarnje ukočenosti.

Dakle, u ranijim tjednima trudnoće hormonalne promjene glavni su uzrok nastanka boli u leđima. U drugom i trećem tromjesečju glavni uzrok boli u leđima je mehanički stres na kralježnicu nastao zbog težine ploda u trbuhu i dodatne tjelesne mase koju mišićno-koštani sustav podnosi.

Ginekolog dr. sc. Erden Radončić objasnio je nekoliko uzroka boli koje se javljaju u razdoblju rane trudnoće:

  • istezanje ligamenata maternice, koje žena katkada osjeti kao nejasne bolne manifestacije koje se javljaju povremeno; karakteristična je upravo povremenost
  • upale mokraćnih puteva, pogotovo pijelonefritis; u ovu kategoriju međutim, rijetka je pojava boli bez povišene tjelesne temperature. Katkada konkrementi isto uzrokuju bol u leđima
  • pritisak na korijene izlaznih živaca; ovo je ipak kasnija manifestacija, ali se katkada javlja i u ranijem stadiju trudnoće
  • reumatske ili neurokirurške bolesti i poremećaji; to su bolovi koji su trajni, a uzrokuje ih prolaps diska kralježnice, određene anomalije razvoja kralježnice (kifo-skolioza i slično)

Kada potražiti liječniku pomoć?

Bol u leđima najčešće je dobroćudnog karaktera, no prisutnost određenih simptoma može biti znak ozbiljnijih bolesti. Odmah se javite liječniku ako osjetite sljedeće simptome: 

  • bol u leđima praćena povišenom tjelesnom temperaturom
  • jaka bol koja se širi u noge
  • zadržavanje (retencija) ili nemogućnost zadržavanja (inkontinencija) mokraće ili stolice
  • novonastali neurološki ispad (slabost ili utrnulost nogu) ili nekog drugog dijela tijela.

Kako si olakšati? 

Zglobovi, ligamenti i mišići "omekšavaju" pod djelovanjem hormona trudnoće, i to spada u normalan procespripremanja organizma za porođaj. Međutim, ova pojava povećava rizik od ozljeda i bolova, naročito u donjem dijelu leđa. Težina bebe, koja se prirodno povećava, vrši dodatni pritisak na kralježnicu i zdjelicu utječući na držanje tijela trudnice. Pročitajte šest savjeta za rješavanje bolova u leđima:

1. Poduprite se

Kada ležite na leđima, poduprite se jastucima. Ako ležite na boku, između butina postavite jedan jastuk, a drugi ispod koljena. Na taj način ćete spriječiti istezanje leđa.

2. Ugrijte se

Ako osjetite bol u leđima, na bolno mjesto postavite termofor ili topli oblog - osjetit ćete olakšanje.

3. Pripazite na pravilan položaj spavanja

Najoptimalniji položaj za spavanje je na lijevom boku. Poželjno je staviti jastuk između nogu kako bi se zadržala neutralna pozicija kralježnice.

4. Vježbajte

Leđni mišići pružaju potporu kralježnici, stoga je važno da su oni razvijeni i aktivni. Da biste ojačali mišiće leđa, zatežite mišiće bedara i trbuha, i to istim pokretima kao kada biste pokušali navučete tijesne traperice. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, pazeći da ravnomjerno dišete (nemojte zaustavljate dah!). Ponovite ovu vježbu dva-tri puta tijekom dana.

5. Čučnite i ne savijajte leđa

Nikada nemojte se savijati iz struka da biste nešto podigli sa poda. Umjesto toga, ispravljenih leđa, spustite se u čučanj.

6. Uzmite sredstvo protiv bolova

Ako ništa od navedenih metoda ne ublaži bol, popijte paracetamol. Samo oprez: nipošto ne smijete prekoračiti dozvoljenu dozu za trudnice.

7. Fizikalna terapija

Ukoliko vas bol u leđima ograničava u svakodnevnim aktivnostima, a niti jedna od prethodno spomenutih metoda ne pomaže, obratite se za pomoć stručnjaku koji ima iskustva u radu s trudnicama.

8. Isprobajte alternativne metode

Nekoliko komplementarnih terapija, kao što su akupunktura, osteopatija ili kiropraktika, mogu biti vrlo učinkovite u rješavanju problema bolova u leđima. Obratite se liječniku ako imate povišenu temperaturu ili osjećate bol i peckanje tijekom mokrenja. Oba simptoma ukazuju na infekciju mokraćnih kanala koja, također, uzrokuje bol u leđima. Infekcija bubrega mora brzo se sanira odgovarajućom terapijom.

trudnica Možda te zanima... Trudničke tegobe i promjene na tijelu kroz tromjesečja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.