Roditelji Sretna mama 30. kolovoza 2016.

3 jednostavna koraka do zdravije kralježnice

Nikolina Bosnar Mandić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakodnevne radnje poput dojenja ili tipkanja na mobitel dovode do krivog položaja tijela i bolova u kralježnici. Donosimo vam savjete kako poboljšati položaje tijela koje već koristite u svakodnevnom životu

Zdravlje kralježnice kod žena zasigurno je najugroženije nakon poroda. Već u trudnoći dolazi do opterećenja lumbalnog dijela i znatnog poremećaja statike. Povećana tjelesna težina opterećuje naše mišiće i stvara dodatni stres na zglobove. Nažalost, popratna pojava koja se javlja kod većine trudnica je BOL. No, problemi ne nestaju nakon poroda.

Uzroci bolova u leđima u ranoj trudnoći

Što se događa sa našom kralježnicom za vrijeme dojenja? Sama sam se našla u toj poziciji nebrojeno puta pa vjerujem da znate o čemu pišem. Za vrijeme dojenja imamo vrlo tipičan stav. Toliko se koncentriramo na tehniku dojenja da zanemarimo u kojoj se poziciji nalazimo. Glavu izbacimo prema naprijed. Glava vuče vrat, vrat vuče ramena. Lančana reakcija koja dovodi do zaobljenih, pogrbljenih leđa.  

dojenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Krivo držanje dovodi do bolova

I to je samo jedna od mnogobrojnih radnji s kojom se majke susreću svakodnevno. Spomenula bih i korištenje mobitela, točnije tipkanje na mobitelu. Vizualizirajte se u toj poziciji. To se naravno ne odnosi samo na majke nego nažalost na cijelu populaciju, a osobito djecu, koja su danas u nezavidnoj poziciji. Isti obrazac, ista kriva postura tijela koja nam ulazi u naviku. Ne razmišljamo kako i zašto radimo, već samo – radimo. Dolazi do anatomskih promjena na određenim dijelovima kralježnice što rezultira dugoročnim posljedicama. Napetost, bolovi u vratu, ramenima i glavobolje postaju svakodnevica. 

Želim vas potaknuti na razmišljanje, dobiti pozitivnu reakciju i krenuti na putovanje. Najbitnija je odluka. Danas, ne sutra, odlučite da želite napraviti prvi korak. Ne tražim da odvojite posebno vrijeme kako biste nešto promijenili, jer ga nemate. Zato ćemo za početak poboljšati pozicije koje već koristite.

Tri svakodnevne radnje zasnovane na istom principu. Što ih više koristite velika je vjerojatnost da će postati vaš obrazac kretanja, čime će vam se popraviti i postura tijela

U šetnji s kolicima

1. Dok gurate i držite kolica zamislite da ispred sebe imate štap ili šipku. Izravnaj te se, kralježnicu postavite u neutralnu poziciju. Ramena spustite prema dolje s vanjskom rotacijom nadlaktice. Jednostavnije rečeno, zamislite da taj štap ili šipku što imate ispred sebe lomite po pola. Samo jednim naputkom („break the bar“) laktovi idu lagano prema unutra te postavljate ramena i lopatice u pravilnu poziciju. I naravno, izdržati u toj poziciji cijelu šetnju.

Nikolina Bosnar Mandić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Vježbe s kolicima za vraćanje forme nakon poroda

Nošenje vrećica

2. Drugi primjer je nošenje vrećica s placa ili iz trgovine. Rasporedite teret u jednu i u drugu ruku. Vanjskom rotacijom nadlaktica dlanove okrećemo od tijela prema naprijed. Osjećamo da su lopatice stabilne  i da se opterećenje ne zadržava na ramenima nego se raspoređuje po cijelom trupu. Zadržite tu poziciju i tako hodajte.

Nikolina Bosnar Mandić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Tipkanje na mobitel

3. Primjer s mobitelom možda nećete prakticirati na cesti, ali barem pokušajte kod kuće. Mobitel ćete postaviti u ravnini s licem. Iste principe primijenimo i u ovoj poziciji. Osjetite kud idu ruke, ramena, lopatice. 

Nikolina Bosnar Mandić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Nikad nije kasno za novi početak. Vaše tijelo će vam biti zahvalno. A i svojim primjerom ćete pokazati djeci da tjelesna aktivnost nije samo izvanškolska aktivnost već dio osobne higijene. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.