Trudnoća Trudnica 19. siječnja 2022.

Ne treba jesti za dvoje: Tijekom trudnoće tijelo žene traži samo 250 kalorija više

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Važan je unos vitamina i minerala tijekom trudnoće, a brzu hranu treba izbjegavati. Prevelik prirast težine može zakomplicirati porođaj i utjecati na zdravlje bebe

Iako se tijekom trudnoće potrebe za hranjivim tvarima povećavaju, prekomjeran unos, posebice kalorične hrane, nije dobar za majku ni za dijete. Jednom nakupljeni višak kilograma teško se skida, a obilan prirast tijekom trudnoće može imati i ozbiljne zdravstvene posljedice. Buduće majke vrlo često čuju kako moraju jesti za dvoje, no da to nije tako pojašnjava prim. dr. sc. Ulla Marton, specijalist ginekologije i opstetricije.

7-dnevni jelovnik za trudnice

"Pod urednim prirastom težine tijekom trudnoće smatra se od 10 do 14 kilograma, a 3.5 kilograma zapremnine masnog tkiva potrebno je da bi majka imala dostatne energetske zalihe za dojenje djeteta", pojašnjava dr. Marton dodajući kako se budućim majkama dnevni unos kalorija mijenja, odnosno raste za 200 do 250 kcal zbog pojačane metaboličke potrošnje tijekom rasta djeteta. Stoga obroci moraju biti planirani, no nije toliko važna količina koliko raznolikost. Obroci moraju obilovati voćem i povrćem, a zabranjeni su nikotin i alkohol.

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

Obavezne namirnice na trudničkom jelovniku

Prekomjerno dobivanje na težini povezano je s nizom dodatnih komplikacija, kako u trudnoći, tako i prilikom porođaja. "Obilan prirast kilograma tijekom trudnoće može mijenjati metabolizam glukoze majke, a to kao posljedicu ima veći prirast djeteta. To može prouzročiti dulji i teži porođaj, sa slabijim trudovima", objašnjava ginekologinja.

Možda te zanima... Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći? Trudnoća

Za 'slatke žudnje' mogu se naći zamjene. Zamrznuti jogurt umjesto sladoleda, grožđice umjesto bombona, kruh od banane umjesto kolača i pereci umjesto čipsa.

Trudnice trebaju više bjelančevina, vitamina i minerala, poput folne kiseline i željeza (crveno meso, mahunarke, riba, lisnato povrće...). Unos kalorija povećava se tek u drugom tromjesečju. Češći mali obroci spriječit će žgaravicu.

trudnica trudnoća prehrana Možda te zanima... Što se svakako mora nalaziti na jelovniku trudnice? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.