Važan je unos vitamina i minerala tijekom trudnoće, a brzu hranu treba izbjegavati. Prevelik prirast težine može zakomplicirati porođaj i utjecati na zdravlje bebe
Iako se tijekom trudnoće potrebe za hranjivim tvarima povećavaju, prekomjeran unos, posebice kalorične hrane, nije dobar za majku ni za dijete. Jednom nakupljeni višak kilograma teško se skida, a obilan prirast tijekom trudnoće može imati i ozbiljne zdravstvene posljedice. Buduće majke vrlo često čuju kako moraju jesti za dvoje, no da to nije tako pojašnjava prim. dr. sc. Ulla Marton, specijalist ginekologije i opstetricije.
"Pod urednim prirastom težine tijekom trudnoće smatra se od 10 do 14 kilograma, a 3.5 kilograma zapremnine masnog tkiva potrebno je da bi majka imala dostatne energetske zalihe za dojenje djeteta", pojašnjava dr. Marton dodajući kako se budućim majkama dnevni unos kalorija mijenja, odnosno raste za 200 do 250 kcal zbog pojačane metaboličke potrošnje tijekom rasta djeteta. Stoga obroci moraju biti planirani, no nije toliko važna količina koliko raznolikost. Obroci moraju obilovati voćem i povrćem, a zabranjeni su nikotin i alkohol.
Obavezne namirnice na trudničkom jelovniku
Prekomjerno dobivanje na težini povezano je s nizom dodatnih komplikacija, kako u trudnoći, tako i prilikom porođaja. "Obilan prirast kilograma tijekom trudnoće može mijenjati metabolizam glukoze majke, a to kao posljedicu ima veći prirast djeteta. To može prouzročiti dulji i teži porođaj, sa slabijim trudovima", objašnjava ginekologinja.
Za 'slatke žudnje' mogu se naći zamjene. Zamrznuti jogurt umjesto sladoleda, grožđice umjesto bombona, kruh od banane umjesto kolača i pereci umjesto čipsa.
Trudnice trebaju više bjelančevina, vitamina i minerala, poput folne kiseline i željeza (crveno meso, mahunarke, riba, lisnato povrće...). Unos kalorija povećava se tek u drugom tromjesečju. Češći mali obroci spriječit će žgaravicu.