Trudnoća Trudnica 30. ožujka 2020.

Sve što trebaš znati o seksu u zadnjem tromjesečju trudnoće

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Je li seksu u trećem tromjesečju siguran? Koje su poze najbolje? Kako trudnoća utječe na moj libido? Dva stručnjaka daju ti odgovore i savjete za siguran, ugodan seks u trudnoći tijekom tvojeg trećeg tromjesečja

Trudnoća mijenja tvoje tijelo i stil života, ali ne mora mijenjati tvoj seksualni život. U stvari, seks u trudnoći donosi mnoštvo blagodati, od nižeg krvnog tlaka do poboljšanog sna. "Intimnost također može poboljšati tvoj odnos s partnerom prije dolaska bebe", kaže dr. Jimmy Belotte, ginekolog i opstetričar u Montefiore Health System, te izvanredni profesor na Odjelu za opstetriku i ginekologiju Medicinskog fakultet Albert Einstein.

Unatoč prednostima seksa u trudnoći, ipak, mnogi parovi oprezno su se upuštali u igre ispod plahte tijekom posljednjih nekoliko mjeseci gestacije. Za početak, natečeni udovi i trbuh koji raste iz dana u dan mogu tvoju omiljenu pozu staviti pod upitnikom. Mnogi parovi također su zabrinuti zbog ozljede djeteta ili unošenja bakterija u porođajni kanal. Ali, seksa u trudnoći se ne treba bojati! Dva stručnjaka daju savjete za siguran, ugodan seks u trudnoći tijekom tvojeg trećeg tromjesečja.

Je li seks u trećem tromjesečju siguran?

"Općenito, seks je tijekom trudnoće sasvim siguran", kaže Mary Jane Minkin, profesorica klinike na Odjelu za opstetriku, ginekologiju i reproduktivne znanosti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale. Nećeš ozlijediti dijete jer je zaštićeno amnionskom tekućinom i blokiran je cerviks. Međutim, ne biste trebali imati odnose u određenim situacijama kao što je placenta previja (kad posteljica djelomično ili u potpunosti prekriva grlić maternice) ili visokim rizikom od preranog poroda.

Urasla posteljica u trudnoći - komplikacije i rizici na porodu

"Isto tako, ako su membrane napuknute nema seksualnih odnosa", jer bi u porođajni kanal mogli unijeti bakterije koje izazivaju infekciju, kaže dr. Minkin.

Ako si zabrinuta za sigurnost seksa u trudnoći tijekom trećeg tromjesečja, trebala bi otvoreno razgovarati s partnerom i doktorom. "To pomaže u uklanjanju zabluda, minimiziranju prepreka i rješavanju potencijalnih i neriješenih problema koji sprečavaju bračni par da uživaju u svom seksualnom iskustvu tijekom trudnoće", kaže dr. Belotte.

Možda te zanima... Seks u trudnoći: Kad je dopušten, a kad zabranjen? Trudnoća

Kakav je seks u trećem tromjesečju?

Tijekom trudnoće, tvoj volumen krvi se povećava za oko 40 posto. Ovo povećanje krvnih žila uzrokuje hipersenzibilnost u dojkama i zdjeličnoj regiji, uključujući tvoje erogene zone. Neke žene doživljavaju svoje najbolje orgazme ikad. Drugi osjećaju bol zbog proširene krvne žile u grliću maternice. Bol može biti praćena krvarenjem, ali to te ne treba brinuti. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Koje su poze najbolje za seks u trećem tromjesečju?

Ako muškarac svojim penisom pogodi cerviks, možda ćeš osjetiti bol i krvarenje. No, promjena položaja može pomoći ublažavanju nelagode, kaže dr. Belotte. "Parovi više vole određene seksualne položaje, poput žene na vrhu ili na boku", kaže on. Ali imajte na umu da biste trebali izbjegavati seks gdje je trudnica na leđima, to bi moglo smanjiti dotok krvi do fetusa.

Koje seks poze trebaš izbjegavati, a koje isprobati tijekom trudnoće

Kako treće tromjesečje trudnoće utječe na moj libido?

Seksualni nagon svake žene jedinstven je tijekom trudnoće. Ali obično, "stopa libida smanjuje se u prvom tromjesečju, povećava u drugom tromjesečju i ponovno se smanjuje u trećem tromjesečju kod prvorotkinja", kaže dr. Belotte. Za smanjivanje libida u trećem tromjesečju možeš okriviti svoj veliki trbuh, natečeno tijelo i umor. Ako se tvoj seksualni život zaustavio, samo zapamti da je ova faza privremena, a tvoja želja će se vjerojatno će se vratiti nakon rođenja bebe!

Možda te zanima... Znamo da je seks u trudnoći dobar, a ovo su dobrobiti sperme Trudnoća

Hoće li seks uzrokovati prijevremeni porod?

Jesi li čula za bapsku priču da seks uzrokuje porođaj? "Ispada da nema znanstvenih dokaza da snošaj pokreće porod prije nego što je dijete spremno", kaže dr. Belotte. Međutim, neki tvrde da se kod orgazma stvari pokreću ako dijete 'kasni' - dijelom zato što seks oslobađa oksitocin (hormon povezan s indukcijom poroda), a dijelom zato što orgazmi oponašaju kontrakcije maternice. Dr. Belotte dodaje da sperma sadrži hormonsku supstancu zvanu prostaglandini za koju se zna da ponekad pokreće porod kada se unese u porođajni kanal.

Što je s analnim i oralnim seksom?

Ako se odlučiš za oralni seks tijekom trećeg tromjesečja, važno je poduzeti neke mjere opreza. Puhanje zraka u vaginu može blokirati proširene krvne žile i uzrokovati zračnu emboliju. Iako je to rijetka pojava, zračna embolija može naštetiti tvojem kardiovaskularnom sustavu, pa čak i prouzrokovati smrt. Uz to, od nezaštićenog oralnog seksa možeš dobiti virus herpes simpleks. Majke s herpesom mogu ga prenijeti svom djetetu tijekom rođenja, što može uzrokovati neurološka oštećenja, upalu mozga i smrt.

Parovi mogu nastaviti prakticirati analni seks tijekom trećeg tromjesečja. Imaj na umu da analni seks može nadražiti hemoroide i analne fisure, a ako to radite bez zaštite možete naštetiti vašoj bebi. Pomicanje penisa (ili seksualne igračke) iz vagine u anus bez "ispiranja“ prvo unosi bakterije u porođajni kanal. Bakterije mogu uzrokovati infekcije - poput bakterijske vaginoze i infekcije mokraćnog sustava - koje bi mogle utjecati na trudnoću. Analni seks također dolazi s povećanim rizikom prijenosa infekcija, a one imaju mnogo negativnih posljedica na fetus, stoga je od vitalne važnosti koristiti kondom.

Možda te zanima... Vaginalne infekcije u trudnoći - simptomi i liječenje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.