Trudnoća Trudnica 05. siječnja 2021.

Pješačenje od 38 minuta dnevno može smanjiti rizik od gestacijskog dijebetesa

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Između 6 i 10 trudnica na svakih 100 razvije gestacijski dijabetes. Dobra vijest je da bi hodanje od samo 38 minuta dnevno ili trčanje 19 minuta dnevno tijekom rane trudnoće moglo smanjiti rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, pokazuje studija.

Gestacijski dijabetes može povećati rizik od komplikacija u trudnoći i porođaju te povećati vjerojatnost da majka kasnije trajno razvije dijabetes. Studija tvrtke Kaiser Permanente procjenjuje da bi, ako buduće majke vježbaju, bilo dva slučaja gestacijskog dijabetesa na svakih 100 žena.

Istraživači su analizirali podatke više od 2000 trudnica iz sjeverne Kalifornije koji su uključivali anketne upitnike o tjelesnoj aktivnosti i prehrani, zajedno s evidencijama testova glukoze u krvi i dijagnozama gestacijskog dijabetesa. Otprilike četvrtina žena imala je abnormalne razine šećera u krvi (što može biti preteča gestacijskog dijabetesa), a 6,5 ​​posto razvilo je gestacijski dijabetes.

Međutim, žene koje su tijekom prvog tromjesečja trudnoće 'više' vježbale, rjeđe su imale abnormalne razine glukoze u krvi ili gestacijski dijabetes za razliku od žena koje su manje vježbale, pokazalo je istraživanje.

OGTT pretraga Možda te zanima... OGTT pretraga: Što je i kada se radi? Trudnoća

Koliko je to više vježbanja? Ili barem 264 minute tjedno vježbanja umjerenog intenziteta ili 132 minute tjedno vježbanja snažnog intenziteta. To bi se moglo razbiti kao:

38 minuta hoda dnevno, ili,
19 minuta dnevno brze šetnje uzbrdo, ili,
19 minuta dnevnog trčanja
Ili odaberi vlastitu kombinaciju vježbanja i vremenskog rasporeda!

To je nešto više od trenutne minimalne količine vježbanja koja se preporučuje trudnicama: 30 minuta vježbanja umjerenog intenziteta dnevno u većini dana u tjednu. Zanimljivo je da žene u studiji koje su izvijestile da se drže tog minimuma nisu primijetile smanjenje rizika od gestacijskog dijabetesa, otkrili su istraživači.

"Ovi rezultati pokazuju da je vježbanje korisno u izbjegavanju gestacijskog dijabetesa, iako ćete možda morati učiniti malo više nego što je trenutno preporučeno da biste uživali u toj dobrobiti", rekla je vodeća autorica Samantha Ehrlich, a prenosi Babycenter.

Studija se oslanjala na vlastita izvješća žena o svojim rutinama vježbanja, koja možda nisu u potpunosti točna. Također, to je promatračka studija koja nije toliko pouzdana kao kontrolirano kliničko ispitivanje.

trudnoća trudnica gestacijski dijabetes šećer Možda te zanima... Gestacijski dijabetes nema simptome i zato su pregledi važni Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.