Trudnoća Trudnica 04. veljače 2019.

Kako preživjeti testiranje na trudnički dijabetes?

Foto: Instagram/amyschumer
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Komičarka Amy Schumer na svom Instagram profilu podijelila je svoje iskustvo testiranja na glukozu s kojim se mnoge trudnice mogu poistovjetiti. Saznaj kako izgleda pretraga i kako se pripremiti

Amy Schumer nije imala laganu trudnoću. Ona vrlo otvoreno priča o svom iskustvu s hiperemezom (Hyperemesis gravidarum), teškim oblikom jutarnje mučnine koja može biti jednostavno iscrpljujućaTrudna glumica u bolnici zbog jakih mučnina: 'Tko kaže da je drugo tromjesečje lakše?'

A kad smo nedavno na Instagramu vidjeli kako pije napitak za test glukoze, postalo nam je jasno zašto je napisala "Držite mi palčeve" uz fotografiju.

Držanje palčeva nije se vjerojatno odnosilo na rezultate pretrage, nego zbog toga što jednostavno nije mogla progutati i na kraju zadržati u sebi tekuću glukozu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fingers crossed sisters 🧚🏼‍♀️

A post shared by @ amyschumer on

Što je OGTT test?

Prema klinici Mayo, test glukoze u krvi obično se provodi između 24. i 28. tjedana trudnoće za ljude koji su izloženi trudnoći niskog rizika.

Testiranje traje dva sata, a provodi se u laboratoriju vađenjem krvi. Kod dolaska trudnice u laboratorij vadi se krv (važno je biti natašte) i mokraća. Nakon toga, trudnica pije glukozu pomiješanu s vodom (šećer s vodom) te se ponovno vadi krv 60 minuta nakon ispijanja glukoze. Potom trudnica odmara još 60 minuta pa se ponovno vadi krvi – treće vađenje nakon sveukupno 120 minuta. Konačni rezultati na tašte, 60 minuta nakon ispijanja glukoze i 120 minuta nakon ispijanja glukoze pokazuju ima li trudnica povišene vrijednosti šećera u krvi odnosno gestacijski dijabetes.

OGTT pretraga Možda te zanima... OGTT pretraga: Što je i kada se radi? Trudnoća

Ginekologinja dr. Senka Sabolović Rudman objašnjava kako se prema današnjim smjernicama ovu pretragu treba učiniti svakoj trudnici i to između 24. i 32. tjedna trudnoće. 'Ako u nalazu OGTT testa bilo koja od tri određivane vrijednosti odudara od referentnog intervala tj. nalazimo ju povišenom, radi se o gestacijskom dijabetesu (GDM)', kaže dr. Sabolović Rudman te napominje kako pri interpretaciji nalaza ove pretrage svakodnevno nailazimo na nesuglasice i nerazumijevanje; kako trudnica tako i liječnika. Naime, do 2010. godine vrijedili su jedni kriteriji, odnosno vrijednosti za dijagnozu gestacijskog dijabetesa, koji su bili niži, pa se detektirao samo dio trudnica s gestacijskim dijabetesom. 

'Pokazala se potreba za promjenom kriterija, a da bi se što ranije postavila dijagnoza te da bi se tako moglo pravodobno intervenirati; prije nego se pojavi pojačani fetalni rast, polihidramnij (veća količina plodne vode) ili promjene na posteljici', pojašnjava ginekologinja.

Vodič kroz pretrage u trudnoći

Koje su referentne vrijednosti?

Kod trudnica koje su između 24. i 32. tjedna trudnoće granične vrijednosti šećera u krvi su:

 – ≥ 5.1 mmol/L natašte (prvo vađenje)

– ≥10.0 mmol/L 60 minuta nakon ispijanja glukoze (drugo vađenje)

– ≥ 8.5 mmol/L

Ako bilo koja od ove tri vrijednosti odudara od graničnih, riječ je trudničkom šećeru odnosno gestacijskom dijabetesu. Ako su vrijednosti blago povišene liječnici propisuju dijetu odnosno savjetuju trudnici izbjegavanje određenih namirnica te više fizičke aktivnosti, ali i odmaranja. Ako je riječ o težem poremećaju šećera u krvi tada će trudnica biti pod strogim liječničkim nadzorom te započeti s liječenjem.

trudnica Možda te zanima... Zašto je važno kontrolirati šećer u trudnoći? Trudnoća

Neke trudnice nemaju problema s ispijanjem tekućine, a druge posebno one koje su imale mučnine u trudnoći poput Schummer ne mogu uopće popiti tu tekućinu. Trudnice ponekad osjećaju mučninu ili mahnitost nakon što popiju to piće, a nekima je sve sasvim potpuno normalno i uobičajeno. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Savjeti prije testiranja

Nemoj se sramiti ako imaš problema s tekućinom. Medicinsko osoblje koje provodi testiranje već je naviklo na to. Ponesi neku dobru knjigu - tamo ćeš sjediti neko vrijeme. 

Ne nerviraj se zbog rezultata pretrage. Dvije od tri trudnice koje su prošle ovaj test dobile su uredne nalaze, tvrdi Mount Sanai.

Samo slijedi upute koje si dobila od svog liječnika i sve će biti dobro. Nemoj razbijati glavu ako rezultati testiranja nisu onakvi kakve si očekivala. Gestacijski dijabetes stavlja mame pod rizik od preeklampsije i dobivanja vrlo velike bebe, što može otežati porod.

Glukoza možda nije fina i ugodna za piće, ali je važna. Kad majka zna da ima gestacijski dijabetes, može upravljati šećerom u krvi i smanjiti rizik.

trudnica Možda te zanima... Opasnosti povišenog šećera kod trudnica Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.