Trudnoća Planiranje trudnoće 11. veljače 2015.

Koliko je rizična trudnoća uz urođenu anomaliju maternice?

pregled trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr.sc. Senka Sabolović Rudman objašnjava što je razvojna anomalija maternice te ima li žena uz takvu dijagnozu veći rizik za razvoj različitih komplikacija tijekom trudnoće i porođaja

Imala sam porođaj carskim rezom, trudnoća je do 35 tjedna bila uredna. Nakon pregleda ustanovljena mi je dijagnoza Hemiuterus cum cavum rudimentario. Možete li mi reći koja bi bila dijagnoza na hrvatskom ili kako to točno kod mene izgleda? Rečeno mi je samo da je lijeva strana dijelom tkiva povezana s maternicom no ne razumijem da li bi iduća trudnoća bila od početka rizična? 

Radi se o razvojnoj anomaliji maternice koju imate od rođenja. U prijevodu dijagnoza bi bila: dvoroga maternica s rudimentarnim rogom. Naime, tijekom razvoja to jest embriogeneze i organogeneze maternica nastaje spajanjem dva Müllerova kanala. Kako se radi o spajanju dva kanalna sustava pregrada nakon spajanja treba nestati (i nestaje u većine žena) i tako se formira jedinstvena šupljina maternice. To se u vašem slučaju nije dogodilo. Naime, maternica vam se sastoji od dva dijela to jest dva roga koji su samo dijelom povezana. Pri tome je jedna strana, rog maternice, jače razvijen dok je drugi zaostao u razvoju.

Što se tiče iduće trudnoće ona bi bila jednako rizična kao i prethodna. Svakako treba napomenuti da žene s vašom dijagnozom imaju više rizika za razvoj različitih komplikacija tijekom trudnoće i porođaja, ali sve te rizike ste imali i u prvoj trudnoći.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • AnaCer

    Imam uterus bicornus-dvorogu maternicu, zatrudnjela, iznijela trudnoću i rodila bez ikakvih komplikacija. Porod i oporavak prošli izvrsno. Bilo je upitno jedino hoću li roditi u terminu ili ranije jer se nije znalo hoće li se jedan rog maternice moći rastegnuti dovoljno da podnese bebinu "punu veličinu", na kraju sam rodila 38+6, sve prošlo super.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.