Trudnoća Trudnica 24. siječnja 2023.

Mogu li zatrudnjeti ako imam endometriozu?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako podatci govore da čak svaka deseta žena ima endometriozu, sumnja se da su brojke čak i veće, jer se ovo stanje često ne dijagnosticira ili se pogrešno dijagnosticira. Mnoge žene koje se bore s endometriozom pokušat će zatrudnjeti u nekom trenutku, a to može biti težak put. No, dobre su vijesti da je s endometriozom moguće zatrudnjeti. Evo što treba znati o endometriozi i plodnosti.

Brojka žena koje se bore s endometriozom diljem svijeta uistinu je velika. Osim toga, endometrioza najčešće pogađa osobe u dobi između 30 i 40 godina, što je sve češće upravo vrijeme kad žena poželi zatrudnjeti. Kod polovice žena kojima je dijagnosticirano ovo stanje, mogu se javiti poteškoće s trudnoćom, odnosno otežano zatrudnjivanje. Često je tada pitanje koje postavljaju ginekolozima: mogu li zatrudnjeti ako imam endometriozu?

zabrinutost, test za trudnoću Možda te zanima... Ako ne možeš ostati trudna, možda je krivac stres Trudnoća

Iako ovo stanje može svakako uzrokovati bol i otežati začeće, većina žena s endometriozom ipak može normalno zatrudnjeti i imati djecu. Međutim, ključno je kod tih žena da dobiju odgovarajući tretman, liječenje i podrške jer upravo neliječena endometrioza može dovesti do dodatnih problema s plodnošću, povećane boli i, u nekim slučajevima, operacije.

Što je zapravo endometrioza?

Endometrioza je upalno stanje kod kojeg tkivo endometrija, koje se inače nalazi unutar maternice, raste izvan maternice. Iako se ne nalazi unutar maternice, ovo tkivo reagira jednako na hormone koji svakog mjeseca uzrokuju krvarenje, odnosno menstruaciju. Kad se to dogodi, žena doživljava grčeve, bol, iritaciju, a stvara se i ožiljkasto tkivo.

Uobičajeni simptomi endometrioze

  • Bol prije, tijekom i nakon menstruacije
  • Obiteljska povijest endometrioze ili boli u zdjelici
  • Česta ili trajna oštra i/ili tupa bol u zdjelici
  • Bol tijekom spolnog odnosa
  • Bol tijekom pražnjenja crijeva ili mokrenja
  • Bol u mjehuru
  • Generalna nelagoda u trbuhu

No, iako su ovo u pravilu simptomi, nemaju sve žene s endometriozom bolove ili simptome. Kod određenog broja žena ovo se stanje dijagnosticira tek nakon što pokušaju začeti, i to ultrazvukom, pregledom zdjelice ili nakon isprobavanja lijekova.

Veza između endometrioze i neplodnosti

Otprilike 4 od 10 žena koje imaju problema sa zatrudnjivanjem imaju endometriozu. Upala koja je povezana s bolešću može negativno utjecati na oplodnju, oštetiti spermij ili jajnu stanicu ili onemogućiti njihov put kroz jajovode i maternicu. U težim slučajevima, jajovodi mogu čak biti potpuno začepljeni ožiljkastim tkivom.

Ako dođe do toga da se jave poteškoće sa začećem, liječnik može najprije razmotriti operaciju uklanjanja ožiljnog tkiva ili velikih endometrijskih cista, te tako pokušati jajnicima i jajovodima omogućiti bolju funkciju. Tu su i drugi tretmani koji mogu pomoći sa začećem, poput stimulacije ovulacije ili intrauterine inseminacije (IUI) također su mogući put do trudnoće. Ako se radi o oštećenju jajovoda ili začepljenom jajovodu, može se provesti in vitro oplodnja (IVF), te se tako zaobići veza "jajnik-jajovod" i dovesti do trudnoće.

Intimnost, seks i endometrioza

Osim problema s plodnošću, osobe s endometriozom često se bore s boli tijekom spolnog odnosa, što može postati problematično i odvraćati od želje za seksom, pa tako i onemogućiti i ne ovaj način začeće. Tada je ključna otvorena komunikacija s partnerom. Podijeli s partnerom otvoreno kako se osjećaš, fizički i emocionalno, i potraži dodatnu podršku kada ti je potrebna. Ovo je posebno važno zato što je endometrioza često povezana s visokom razinom tjeskobe i depresije.

Važno je imati na umu da žene s endometriozom mogu imati (i imaju) zdrave trudnoće i veze. Samo što je put do tog često vrlo raznolik od slučaja do slučaja. Ako se boriš sa začećem ili imaš simptome endometrioze, nemoj se ustručavati potražiti liječničku pomoć. Uz pravu podršku, možete liječiti svoju endometriozu i povećati svoju obitelj.

Možda te zanima... 7 načina kako izdržati razdoblje 'dvotjednog čekanja' između začeća i pozitivnog testa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.