Trudnoća Liječenje neplodnosti 17. siječnja 2023.

7 načina kako izdržati razdoblje 'dvotjednog čekanja' između začeća i pozitivnog testa

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tvoja mentalna i emocionalna dobrobit od najveće su važnosti. U nastavku donosimo 7 strategija kojima možeš ukloniti negativne emocije i stres koji se pojavljuju tijekom dvotjednog čekanja, a neke od njih će ti pokazati kako možeš iskoristiti svoju unutarnju snagu i pronaći mir.

Svi testovi za ovulaciju i IVFpostupci su iza tebe - i sada čekaš, čekaš…i čekaš.  Tijekom dvotjednog čekanja - kako se često naziva vremensko razdoblje između začeća i pozitivnog testa na trudnoću, možda ćeš osjećati kao da vrijeme ekstremno sporo prolazi, a tvoje emocije prelaze iz jedne u drugu krajnost. Ako je to slučaj, postoji nekoliko načina kako si možeš olakšati stresno razdoblje tijekom dvotjednog čekanja.  

Josephine Atluri je napisala što možeš učiniti tijekom dvotjednog čekanja - da bi bila mirna, opuštena i spremna za sljedeći korak!

Možda te zanima... Pravilo od 12 tjedana: Zašto najosjetljivije tjedne trudnoće proživljavaš sama? Trudnoća

1. Usvoji pravilnu tehniku disanja - diši iz trbuha

Tvoj dah vaš je ulaz iz stanja stresa u stanje opuštenosti. Duboko i sporo disanje koje dolazi iz trbuha usporava rad srca, a također oslobađa endorfine, kemikalije koje ublažavaju bol i stres. Mozak se počinje smirivati, a zatim govori i tijelu da se opusti. Često udahnemo kratak i plitak dah koji nam zapravo uopće ne pomaže. Umjesto toga, pokušaj ovo: Dok udišeš, istisni i proširi trbuh. Nakon što to učiniš, polako izdahni na usta. Ovakve tehnike disanja veoma su prikladne jer ih možeš raditi bilo gdje i bilo kada. Bilo da se radi o Zoom pozivu za posao ili odlasku kod liječnika, disanje ti može pomoći usporiti rad srca, usredotočujući se na obrasce daha. To je jednostavna opcija koja ne zahtijeva ništa osim tvoje pažnje i zasigurno ćeš odmah početi osjećati umirujući učinak.

2. Meditiraj

Isprobaj tijekom meditacije tehniku disanja koju si upravo naučila. Nikad prije nisi meditirala i ne znaš kako započeti? Da bi isprobala meditaciju, pronađi udobno mjesto u sjedećem ili ležećem položaju, zatvori oči i usredotoči se na obrazac daha ili određenu mantru nekoliko minuta. To ne mora biti otmjeno zen mjesto s posebnim mirisima i glazbom. Ovu praksu možeš raditi bilo gdje gdje je okolina mirna i ugodna.

3. Izgovoraj pozitivne misli

Govori jednostavne rečenice ili izreke podrške koje jačaju i osnažuju. Afirmacije se također mogu koristiti izvan meditacije kao alat za upravljanje stresom ili kao sredstvo za izgradnju samopouzdanja, jer su takve rečenice pozitivne i osnažuju. Rečenice poput ovih mogu ti pomoći tijekom dvotjednog čekanja su:

● Mirna sam.

● Strpljiva sam.

Učinila sam sve kako treba.

● Napravila sam sve što sam mogla.

Ja kontroliram svoj način razmišljanja.

● Imam moć biti pozitivna.

Sve je u ovom trenutku savršeno u redu.

Kad god osjetiš stres i nervozu, vrati se u sadašnji trenutak i smanji tjeskobu ponavljajući ove fraze u sebi dok ponovno ne osjetiš mir. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Pregled ultrazvukom

4. Planiraj zabavne aktivnosti

Ponekad je dobra zabava ili hobi sve što ti treba. Isplaniraj zabavnu aktivnost tijekom razdoblja čekanja kako bi bila sigurna da ostaješ povezana sa sadašnjim trenutkom.

5. Izbjegavaj negativne vijesti 

Pokušaj ograničiti pristup negativnim vijestima ili mogućim okidačima negativnih emocija. Na primjer, pretraživanje simptoma na internetu, zasigurno nije dobar način za provođenje vremena tijekom dvotjednog čekanja. Također, ako te razgovor s određenim ljudima ili sudjelovanje u određenim situacijama rastuži ili uznemiri, učini sve što je u tvojoj moći kako bi ograničila izloženost tim osobama ili druženjima. Imaj na umu da je u redu i zapravo vrlo važno zaštititi svoju emocionalnu i mentalnu dobrobit tijekom ovog burnog vremena.

6. Unaprijed se pripremi na moguće ishode

Nedostatak kontrole čest je osjećaj koji ljudi doživljavaju kada pokušavaju zatrudnjeti. Znanje je snaga i daje nam osjećaj toliko potrebne kontrole za kojom žudimo. Dakle, prije nego što napraviš test za trudnoću, budi sigurna da znaš sljedeće korake za ono što ćeš učiniti ako test bude pozitivan i što ćeš učiniti ako bude  negativan. 

7. Napiši pismo

Još jedan način da stekneš osjećaj kontrole jest da napišeš sebi pismo koje ćeš pročitati nakon što dobiješ rezultate testa na trudnoću. Izražavanje svojih osjećaja na papiru pruža olakšanje. Mogla bi napisati pismo za pozitivan i negativan rezultat. Oba će pisma pružiti priliku da za sebe ponudiš riječi podrške, ohrabrenja, ljubavi i suosjećanja. 

Možda te zanima... 6 super razloga zašto ne otkriti bebin spol prije rođenja Trudnoća

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MelanieMilazzo

    I'm making over $15k a month working online. I kept seeing how some people are able to earn a lot of money online, so I decided to look into it. I was lucky to stumble upon something that totally changed my life. After 2 months of searching, last month I received a paycheck for $15376 for just working on the laptop for a few hours weekly. I was amazed how easy it was after I tried the copy below web... www.join.hiring9.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.