Trudnoća 23. ožujka 2023.

Biraš spol djeteta s 80-postotnom sigurnošću? Znanstvenici razvili novu metodu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nove tehnike koje su razvili znanstvenici mogle bi pomoći budućim roditeljima odabrati kojeg će spola biti njihovo dijete, i to sa sigurnošću od 80 posto. No, mnogi će najprije propitati moralnu stranu ovog.

Neki će budući roditelji reći kako su cijelog života željeli baš djevojčicu, a dobili dječaka, pa ga, naravno, zavoljeli najviše na svijetu. Drugi, koji možda već imaju dva sina, mogli bi poželjeti da im treće dijete bude djevojčica, ali ako dobiju sina, bit će jednako voljen. No, što ako bi oni mogli birati spol svog djeteta?

Znanstvenici s medicinskog fakulteta Weill Cornell u New Yorku razvili su tehniku koja se čini sigurnom i oko 80 posto učinkovitom pri izboru spola djeteta koje će se roditi. No, pitanje odabira spola u slučajevima koji nisu povezani s okolnostima kao što je, na primjer, bolest povezana sa spolom, izaziva ozbiljnu moralnu zabrinutost.

Možda te zanima... U kojem tjednu se najranije može otkriti spol djeteta? Trudnoća

Ova se tehnologija provodi odvajanjem i odabirom sperme prije oplodnje, kako bi se mogao odrediti spol embrija. Sperma se odvaja na temelju tog sadrži li kromosom X (za žensko dijete) ili kromosom Y (za muško dijete), i to na temelju gustoće. Naime, spermiji koji sadrže kromosom X malo su teži od spermija koji sadrže kromosom Y.

Korištenje ovakve tehnologije u Americi nije protuzakonito, ali njezino korištenje ipak je itekako kontroverzno. „Iako je etički sporno, izražavanje određene sklonosti jednom od spolova kad je potomstvo u pitanju zapravo je popularno među parovima, a ne radi se samo o onima koji su podvrgnuti liječenju neplodnosti,“ izjavili su znanstvenici koji su radili na studiji.

Oni ističu kako je ova metoda koju su razvili iznimno sigurna, kao i učinkovita, te ujedno jeftina i etički prihvatljiva. No, iako u Americi nije zabranjen ovakav postupak, u velikoj većini zemalja zapravo jest.

Etičke dvojbe

Kako bi došli do ovog otkrića, znanstvenici su proveli studiju na 1317 parova koji su podijeljeni u dvije skupine, a kod 105 muškaraca u korištena je ova nova tehnika. Prema studiji, 59 parova u toj skupini željelo je žensko potomstvo, a tehnika je rezultirala sa 79,1 posto (231 od 292) ženskih embrija. Rezultat je bilo rođenje 16 djevojčica bez ikakvih abnormalnosti. Četrdeset i šest parova koji su željeli muško dijete završilo je sa 79,6% muških embrija (223 od 280), što je rezultiralo rođenjem 13 zdravih dječaka.

Radi se, naime, o postupku koji bi mogao koristiti rupu u zakonu. Budući da je odvajanje embrija na temelju spola uglavnom zabranjeno, ovaj se postupak temelji na odvajanju – sperme. Dok su neke metode dosad bile učinkovite, ali potencijalno štetne, a druge dvojbene što se učinkovitosti tiče, ova bi metoda mogla biti prva koja nije štetna, a učinkovita je.

„Pitanje odabira spola etički je dvojbeno. No, uvjeren sam da je znanost ovoga puta utemeljena i da, umjesto uobičajenog 'bacanja novčića' kod kojeg je šansa 50:50, par može dobiti dijete željenog spola u malo manje od 80 posto slučajeva,“ izjavio je Darren Griffin, profesor genetike na Sveučilištu Kent u Velikoj Britaniji.

No, mnogi se znanstvenici zapravo protive ovakvim metodama. Dr. Channa Jayasena, voditeljica andrologije na Fakultetu Imperial u Londonu smatra kako je ovo tehnološki postignuće zapravo beznačajno u usporedbi s ozbiljnim etičkim problemima koje je pokrenulo istraživanje.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

„Oni predlažu odabir spermija kao 'etičku' alternativu odabiru embrija. Smatram to nevjerojatnim budući da je odabir sperme samo još jedan način odabira embrija za manipuliranje spolom potomaka, sa štetnim društvenim implikacijama,“ izjavila je Jayasena.

Iako se u studiji to ne spominje, ona smatra kako bi ova tehnologija mogla biti u budućnosti iskorištena i za odabir drugih tjelesnih osobina kao što je sperma koja sadrži gen koji utječe na boju kože ili očiju, na primjer.

Inače, parovi koji žele zatrudnjeti putem IVF metode obično prolaze proces predimplantacijske genetske dijagnoze (PGD), pri čemu se skenira oplođeni embrij, te se ukazuje na genetske poremećaje. Također, to može roditeljima ukazati na spol njihovog djeteta i prije nego se embrij implantira. Stručnjaci kažu da je ova metoda točna oko 99 posto.

Kad bi se ovom metodom odlučivalo o spolu, to bi dovelo do odbacivanja embrija koji nisu željenog spola. No, ova nova metoda koristi samo spermu, pa znanstvenici smatraju da je ovo daleko manje moralno dvojbeno.

Možda te zanima... 6 super razloga zašto ne otkriti bebin spol prije rođenja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.