Trudnoća Trudnica 01. ožujka 2021.

Jednostavan test može predvidjeti kada će se beba roditi

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Budući da ova RNA 'lebdi' u majčinoj krvi, tada možemo sistemski otkriti što se može dogoditi s trudnoćom'

Što ako jednostavna pretraga krvi može predvidjeli hoćeš li roditi prije termina ili ćeš prenijeti trudnoću? Tim znanstvenika smislio je kako to učiniti, a njihov krvni test ima ocjenu točnosti između 75 i 80%. Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Science, važno je jer može pomoći liječnicima da precizno predvide datume poroda, ali i zato što je to prvi korak u razumijevanju kako naša tijela 'komuniciraju' s našim bebama na molekularnoj razini.

Studija je ispitivala biomarkere u krvi poznate kao RNA bez stanica iz placente ili fetusa i pronađene u majčinoj krvi. Te takozvane "glasničke molekule" nose genetske upute u našim tijelima. "Budući da ova RNA 'lebdi' u majčinoj krvi, tada možemo sistemski otkriti što se može dogoditi s trudnoćom", objašnjava Michal Elovitz, profesor ginekologije i opstetricije sveučilišta u Pennsylvaniji.

Možda te zanima... Beba stiže: 7 mogućih znakova da porođaj uskoro počinje Trudnoća

Krvni test je jeftiniji od ultrazvučnog testa (ali podjednako precizan) i puno je točniji od druge metode koja se često koristi za predviđanje ternima poroda poput odbrojavanje od datuma posljednjeg menstruacije.

"Otkrili smo da šačica gena predviđa koji su ženski rizici prijevremenog porođaja", kaže Mads Melbye, jedna od autorica studije. Saznavanje koje su majki u opasnosti od prijevremenog poroda moglo bi pomoći liječnicima i primaljama da unaprijed planiraju i učine stvari poput premještanja majke u područje u kojem će imati neposredan pristup njezi kad se porodi. Ovo je zaista važno jer nedonoščad doista treba svu pomoć koju mogu dobiti.

Kako prepoznati opasnost prijevremenog poroda?

Prema CDC-u, prijevremeno rođenje jedan je od vodećih uzroka smrtnosti novorođenčadi u Sjedinjenim Državama, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se svake godine rodi 15 milijuna beba prerano. Sve što znanost može učiniti za smanjenje loših ishoda za te porođaje je dobrodošlo, kažu oni koji stoje iza studije.

"Provodila sam puno vremena radeći na razumijevanju preuranjenih porođaja. Ovo je prvi pravi, značajan znanstveni napredak ovog problema nakon dugo vremena", kaže Melbye.

Doktorica Edith Cheng, profesorica medicinske genetike sa Sveučilišta u Washingtonu, kaže za New York Times da vidi puno potencijala u studiji, osim samo očiglednih načina na koje bi mogla pomoći prerano rođenim bebama

Možda te zanima... Kako ću znati kad trebam krenuti u rodilište? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.