Trudnoća Porođaj 12. svibnja 2020.

Viralna fotka: Što se događa s bebinom glavom na porodu

Foto: instagram/kreederphoto.babies
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ova beba rođena je s izduženim oblikom glave što je potpuno normalno i pokazuje kako se glavica prilagođava izlasku iz porođajnog kanala, a nevjerojatna fotografija bila je prijavljena kao uvredljiva, no fotografkinja se izborila da se vrati na Instagram

Kada je mama Nikki bila trudna dogovorila se s fotografkinjom Kaylom Reeder da zabilježi njezin porođaj. Velika je sreća da je to učinila jer ovako svi možemo vidjeti prekrasne fotografije rođenja bebe Grahama. One pokazuju koliko se beba brzo oporavi od intenzivnog dolaska na svijet. 

Na fotografiji snimljenoj odmah nakon porođaja vidi se da je Graham rođen s izduženim oblikom glavice što je potpuno normalno kod neke novorođenčadi. Na kasnijim fotografijama može se vidjeti beba s roditeljima te kako mu je glava potpuno promijenila oblik.

Beba novorođenče porod Možda te zanima... Kako izgleda beba nakon poroda? Trudnoća

Iako fotografija pokazuje novorođenče na porodu neki su na društvenim mrežama smatrali da nije primjerena te su je prijavili kao uvredljivu. Međutim, fotografkinja Kayla uspjela se izboriti da se vrati na njezin Instagram profil. 

Što se događa s bebinom glavom nakon porođaja?

Izdužena glava bebe je uobičajena pojava kod vaginalnog poroda jer se glavica prilagođava porođajnom kanalu dok prolazi kroz njega. Bebine kosti lubanje nisu nisu srasle pa se zato glavica vrlo lako može prilagoditi. Nakon porođaja glava se vraća u prvobitni oblik u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

lukas šoić zaležana glavica Možda te zanima... 'Uz pomoć kacige ispravili smo sinovu zaležanu glavicu' Roditelji

Kada se beba rodi, kosti lubanje su odvojene, a srastanje se odvija postupno kako bi se mozak mogao širiti i rasti. Slobodan prostor između kostiju lubanje ispunjen je vezivnim tkivom. Na mjestima gdje se sastaju kosti koje se još nisu spojile, nalaze se fontanele. Postoje dvije fontanele – prednja ili velika, koja se nalazi na tjemenu, te mala ili zadnja koja se nalazi na potiljku.

Mala fontanela velika je oko 0.5 centimetara i obično zarasta do šest mjeseci starosti djeteta. Velika fontanela počinje srastati oko šestog mjeseca i zatvara se do druge godine djetetova života.

Možda te zanima... Sindrom zaležane glave kod beba: Kako se prepoznaje i liječi? Beba

 
 
 
 

A post shared by K Reeder Photography (@kreederphoto.babies) on

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.