Trudnoća Porođaj 09. veljače 2020.

Koliko je važan Apgar - prvi test za novorođenče?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rezultat Apgar testa ne može predvidjeti dugoročno zdravlje bebe, ali je odigrao ključnu ulogu u opstanku novorođenčadi diljem svijeta

Roditelji obično nisu opterećeni Apgar testom koji se radi kad se beba rodi. Za razliku od školskih ocjena koje roditelji vole ponosno podijeliti na društvenim mrežama, mnogi smatraju da je Apgar samo jedno od mnogobrojnih rutinskih mjerenja, zajedno s težinom i visinom, a kojim se ocjenjuju zdravlje i dobrobit djeteta pri rođenju.

"Apgar je klinička procjena učinjena u prvim minutama života kako bi se utvrdilo koliko je dobro prošao prijelaz iz maternice u vanjski život", objasnio je neonatolog Teri Major-Knicade za Parents. To je procjena koliko se dobro novorođenče prilagođava na svijet. Visoka ocjena ne znači da će dijete biti dugoročno zdravo. Ipak, Apgar je vrlo važan za liječnike tijekom prvih nekoliko sati života, jer je test osmišljen kako bi pomogao liječnicima procijeniti ukupno fizičko stanje novorođenčeta i osigurati mu potrebnu medicinsku skrb ako je potrebna, što može biti presudno u prvim satima života.

Možda te zanima... 8 stvari kod novorođenčeta koje bi te mogle iznenaditi Beba

Mjeri se pet vrijednosti

Test je razvila anesteziologinja Virginia Apgar 1952. godine, a provodi se u modernim bolnicama širom svijeta - mjeri se pet vrijednosti: boja kože, disanje, napetost mišića, odgovor na podražaj i srčana akcija. Svaki pokazatelj ocjenjuje se ocjenom od 0 do 2, a ukupno je moguće ostvariti 10 bodova. Procjena se obavlja nakon prve minute, a onda pet minuta nakon rođenja. Ponekad rezultati prvog testa mogu biti slabiji. Na primjer, ako su bebe rođene prerano ili carskim rezom, ponekad imaju niže od prosječnih rezultata, osobito na prvom testu.

Tipični rezultat Apgar testa je od 8 do 10. Svaki rezultat koji je niži od 6, pokazuje liječnicima da novorođenče treba hitnu medicinsku pomoć. To mogu biti jednostavni zahvati poput usisavanja dišnih putova ili davanje kisika za aktivnu reanimaciju. 

Kako izgleda prvi sat bebinog života?

Ukazuje na sposobnost prilagodbe novorođenčeta

"U većine novorođenčadi dovoljne su ove dvije procjene Apgar u prvoj i petoj minuti života. Međutim, ako je potrebno (a to je slučaj kod djece koja nisu vitalna i zahtijevaju postupke oživljavanja), procjena se nastavlja nakon 10, 15 i 20 minuta. Ocjena Apgar ukazuje na brzinu i sposobnost prilagodbe novorođenčeta na izvanmaternične uvjete života. Pritom većina vitalne novorođenčadi ostvaruje ocjenu Apgar od 8 do 10", kaže dr. Anita Pavičić Bošnjak, specijalist pedijatar na Odjelu za neonatologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh u Zagrebu.

Beba novorođenče pregled Možda te zanima... Vodič kroz prvi pedijatrijski pregled u rodilištu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.