Trudnoća Porođaj 23. listopada 2018.

Mama iz SAD-a tuži bolnicu zbog carskog reza bez anestezije

Foto: Facebook/Delfina Mota
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Delfina Mota i njezin zaručnik tužili su bolnicu Tri-City medicinski centar u Kaliforniji nakon što je rekla da su joj liječnici napravili hitan carski rez bez anestezije

Hitan carski rez stresan je, a može biti čak i traumatičan. Ali mame u SAD-u mogu barem očekivati da će njihove bolnice uvijek imati anesteziologa koji će spriječiti bol tijekom operacije. Međutim, u tužbi koja se dogodila u američkoj državi Kaliforniji, Delfina Mota tvrdi da je njezin liječnik izveo carski rez bez anestezije

Pročitajte priču mame iz Hrvatske: 'Probudila sam se usred carskog reza'

Delfina Mota i njezin zaručnik tužili su Tri-City medicinski centar u Kaliforniji tvrdeći da su ju liječnici zlostavljali i emocionalno uznemiravali tijekom porođaja. Prema sudskim spisima, Delfina je bila u 41. tjednu kada je stigla u bolnicu 15. studenog te je krenula na inducirani porod. Rađala je cijelu noć, a negdje oko pet ujutro situacija je postala zastrašujuća. Bebini otkucaji srca počeli su padati, pa je njezina liječnica Sandra Lopez odlučila napraviti hitan carski rez.

Maja Brajčić Možda te zanima... 'Prvi carski rez bio mi je trauma' Trudnoća

Delfina je tijekom te noći dobila epiduralnu, a onda je prevezena u operacijsku dvoranu, više puta su zvali anesteziologa, ali se nije javljao. Kako piše u njihovoj tužni "epiduralna nije imala utjecaj na kirurški operaciju carski rez". Međutim, prije nego što se anesteziolog pojavio, Delfina je bila vezana i napravili su joj carski rez. U liječničkom izvještaju piše da je liječnica izjavila da je napravila carski rez bez anestezije, odvojila mišiće trbuha kako bi do došla do maternice prije nego što je anesteziolog došao u sobu.

"Delfina Mota je plakala i vrištala iz sve snage jer je mogla osjetiti sve što se događa i također je molila za pomoć te je molila okrivljenike da je prestanu rezati", piše u žalbi.

Liječnik i pacijent moraju komunicirati

Naravno da je ovaj slučaj uznemirio američki javnost. "Većina carskih rezova obavlja se pod lokalnom anestezijom koja utječe na donji dio kralježnice. Na taj način žene ostanu budne, a u nekim slučajevima potrebna je opća anestezija, ali postoje veći rizici", objasnio je dr. Thoppil za portal Parents. "Kako bi se izbjegle ovakve zastrašujuće situacije između liječnika i pacijenta. Liječnici bi trebali reći svojim pacijenticama da će tijekom carskog reza, unatoč anesteziji, osjetiti mali pritisak ili čak neugodu u postupku. Pacijenti bi uvijek trebali podijeliti ono što osjećaju. Naravno, ne postoji opravdanje za liječnika ako nije čuo pacijenta", objašnjava dalje Thoppil.

Možda te zanima... Ginekolog: 'Kiretaža bez anestezije može dovesti do još većih komplikacija i šoka' Trudnoća

Za carski rez koriste se dvije osnovne anestezije i to opća i regionalna (spinalna) anestezija, a sam odabir ovisi o razlogu zbog kojeg se ide na carski rez, stupnju hitnosti, zdravstvenom stanju majke i djeteta i želji trudnice, ako to okolnosti dopuštaju.

"Kod opće anestezije anestetik se daje u venu, a pacijentica spava do kraja zahvata. Budi se u operacijskoj sali, a tijekom prva 24 sata, kada je postoperativna bol najjača, kontinuirano se daju analgetici u infuziji tako da nema bolova ili je bol reducirana do prihvatljive granice", objašnjava dr. Damir Žalac, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te dodaje da se nakon opće anestezije mogu javiti mučnine i povraćanje.

Također, svi anestetici i analgetici prelaze uteroplacentarnu barijeru i utječu na dijete pa se zbog toga može dogoditi da je dijete nakon poroda loše, niskih Apgara i da mu je potrebno, prvo vrijeme, pomoći u disanju.

anestezija, operacija Možda te zanima... Opća anestezija za carski rez koristi se samo u hitnim situacijama Trudnoća

Više od 80 posto carskih rezova izvode se u regionalnoj anesteziji

Sve poteškoće vezane uz opću anesteziju mogu se spriječiti primjenom regionalne, inače najčešće metode za operativno dovršenje poroda. Naime, više od 80 posto carskih rezova u svijetu i kod nas izvode se u regionalnoj anesteziji. Dvije su vrste regionalne anestezije - spinalna i epiduralna, a u odnosu na opću ima niz prednosti.

"Regionalna anestezija eliminira glavne rizike opće – hipoksiju, aspiraciju želučanog sadržaja, depresivni učinak anestetičkih lijekova na dijete i slično što je u konačnici smanjilo morbiditet i mortalitet vezan uz carski rez. Osim toga, to je izvrsna analgezija za vrijeme i poslije operacije. Prednost je i to što je pacijentica budna i sama diše tako da nema komplikacija vezanih uz dišne putove, manji je gubitak krvi, nema utjecaja na dijete, nakon dva sata porodilja može piti, a nakon nekoliko sati i jesti, a pozitivno je i to što je kontakt majke i djeteta moguć odmah po porodu", kaže dr. Žalac.

Mame priznaju što bi voljele da su znale o carskom rezu

Beba Cali koja je rođena tijekom ovog carskog reza nije imala nikakvih komplikacija, ali Delfina u tužbi kaže da pati od trajnih i značajnih ozljeda i emocionalnih problema. "Ne osjećam se kao ja. Vrlo traumatično. Sada se bojim imati još jedno dijete", izjavila je mama za časopis People te je dodala da se teško povezivala s djetetom jer je patila od traume.

Bolnica je izdala priopćenje u kojem tvrde da je mama dobila anesteziju. "Pacijentica je dobila anesteziju prije operacije. Zadovoljni smo što je beba zdrava i sretna", piše u priopćenju. 

carski ožiljak raye lee Možda te zanima... 'Misliš da je carski rez lakši način? Pogledaj ove fotografije' Trudnoća

prirodni carski rez Možda te zanima... 'Prirodni' carski rez: Beba sama izlazi iz maternice? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.