Trudnoća Porođaj 29. rujna 2015.

Majka tuži liječnika zbog nasilne epiziotomije

porod
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Amerikanka Kimberly Turbin podnijela je tužbu Vrhovnom sudu u Los Angelesu protiv porodničara koji joj je na porođaju 2013. godine 12 puta napravio urez međice, iako se ona tome jasno protivila

"Dr. A. ušao je u rađaonicu i nakon dva tiskanja imao je u rukama škare i rekao medicinskoj sestri da će napraviti epiziotomiju. Ja sam pitala zašto. Tiskala sam još dva puta, on je krenuo rezati, a ja sam rekla "Ne, nemojte me rezati". Zatim sam pitala "Zašto, zašto ne pokušamo?" On je odgovorio neka odem kući i pokušam. Zatim je, nakon što je vikao na mene, zarezao moju vaginu 12 puta. Prije epiziotomije sestra je rekla da će to biti samo maleni rez. Maleni rez pretvorio se u strašan bijes dr. A.-a protiv mene kao ljudskog bića i protiv moje volje prije svega. Željela sam plakati i bila sam prestravljena dok me rezao", dio je pisma koje je Kimberly Turbin poslala kalifornijskoj bolnici u kojoj je rodila sina 2013. godine.

Dvije godine kasnije, ovih je dana podnijela tužbu Vrhovnom sudu u Los Angelesu protiv porodničara dr. Alexa Abbassija, jer ju je na porođaju 2013. godine 12 puta nasilno zarezao škarama na području međice, iako se ona tome jasno protivila.

Borba za prava majki

"Kada se žene požale na tretman u bolnici, obično ih ignoriraju. Svaka takva priča podsjeti me zašto ovo radim. Trebala mi je podrška puno ljudi da bih stigla ovako daleko, ali ovo je dokaz da možemo nešto učiniti. Ovo je veliki korak za žene koje su bile ušutkane", izjavila je Kimberly Turbin.

Zastupa je odvjetnik Mark Merin, poznat po svojoj borbi za ljudska prava. Prije nego je on preuzeo ovaj slučaj, Kimberly je godinu i pol bezuspješno tražila odvjetnika, jer nitko nije vjerovao da bi joj sud dodijelio značajniju novčanu odštetu za ozljede koje je pretrpjela. 

Nasilni postupci često su dio porođaja

Snimka porođaja, koju je napravio član njezine obitelji koji je bio prisutan u rađaonici, objavljena je na YouTubeu i pogledalo ju je preko 300 tisuća ljudi, a Kimberly je dobila veliku podršku i donacije za svoju borbu. Unatoč njezinom izričitom protivljenju, napravljena joj je epiziotomija, odnosno urez međice, koji se danas u većini slučajeva smatra neopravdanim, ali se i dalje često izvodi rutinski, bez pristanka rodilje

Prisilni postupci dio su bolničkog porođaja u mnogim zemljama pa je i Svjetska zdravstvena organizacija pozvala da se prekine "nepoštovanje i nasilje" tijekom porođaja. Jedna od američkih organizacija koja se bori za prava majki, Improving Birth, podržala je Kimberly Turbin i pomogla joj u prikupljanju novca za troškove suđenja, koji će, prema procjenama, iznositi oko 50,000 dolara.

Ova organizacija pokrenula je kampanju "Break the Silence", koju je udruga RODA prenijela i u Hrvatsku pod imenom "Prekinimo Šutnju", a u sklopu koje su majke na društvenim mrežama dijelile svoja iskustva s nasiljem na porodu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.