Trudnoća Porođaj 06. listopada 2021.

Pet iznenađujućih činjenica o drugom porodu

Foto: Guliver ; Činjenice o drugom porodu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Mišići i ligamenti u zdjelici i vagini već su napravili mjesta za tiskanje bebe, tako da drugi put sve biti brže'

Kada očekuješ bebu po drugi put, uglavnom znaš kroz kakve faze ćeš proći kada je porođaj u pitanju. Opet, nemoj misliti da sve znaš, jer svaki je porođaj drugačiji, kao i svaka trudnoća. 

Pročitaj 5 iznenađujućih činjenica o drugom porodu.

Porod će biti brži

Dok prvi porod obično traju u prosjeku 18 sati, drugi će biti puno kraći, u prosjeku oko 8 sati. Sigurno će se to razlikovati od žene do žene, ali većini će drugi porod biti brži. Nakon što rodiš, mišići i ligamenti će se lakše opustiti jer je sve već istegnuto, pa će se dijete lakše kretati prema dolje. Tvoj će se grlić maternice također brže raširiti (otvoriti).

trudnica, mama, novorođenče, porod Možda te zanima... Tko kaže da je drugi porod lakši? Roditelji

Lakše je tiskati

Mišići i ligamenti u zdjelici i vagini već su napravili mjesta za tiskanje bebe, tako da drugi put sve biti brže. To također varira od mame do mame. Osim toga mama koje drugi put rađaju znaju kako treba tiskati pa će biti učinkovitije od samog početka.

Porod će prije početi

Termin za bebu je 40 tjedana. I već znaš da je to samo procjena koja se temelji na prvom danu tvoje posljednje menstruacije. U prosjeku, prvorotkinja će roditi u 41. tjednu + 3 dana (kasni 10 dana). Drugorotkinja će roditi u 40 tjednu + 3 dana što je cijeli tjedan ranije. 

Mogla bi osjećati više grčeva

Mnoge žene imaju grčeve prvih tri do pet dana kada doje. Kad beba zaspi, tvoje tijelo oslobađa hormon oksitocin, koji ti pomaže da se zaljubiš u dijete, ali isto tako čini da se maternica grči i stišće kako bi zaustavila krvarenje i smanjila se na veličinu od prije trudnoće

Jadranka Alač Možda te zanima... S drugom trudnoćom bolje znam što me čeka Roditelji

Bit ćeš samouvjerenija - u porodu i majčinstvu

Iako će se drugi porod razlikovati od prvog, prošla si kroz taj proces i već znaš nešto više o tome što te očekuje. Vjeruj u to da tvoje tijelo to može, a prije svega, znaš što te nakon svega čeka - najslađa mala nagrada ikad!

Već znaš što je majčinstvo. Mnoge mame su otkrile kako drugi put više uživaju u majčinstvu jer se manje brinu i više vjeruju sebi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.