Roditelji Zanimljivosti 16. ožujka 2016.

Što nasljeđujemo od oca, a što od majke?

tata, sin
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako dijete je jedinstveno, rezultat neke od milijardu mogućih kombinacija, ali stručnjaci ipak kažu da je moguće utvrditi koje nasljedne osobine dolaze od očeva, a koje od majki

Kad se beba rodi, jedna od prvih stvari koju ljudi pokušavaju uočiti jest na koga dijete liči. Svako dijete je jedinstveno, rezultat neke od milijardu mogućih kombinacija, ali stručnjaci ipak kažu da je moguće utvrditi koje nasljedne osobine dolaze od očeva, a koje od majki.

Provjerite koju boju očiju će imati vaša beba!

Stručnjaci za genetiku su se bacili na posao i ustanovili koje značajke nasljeđujemo od kojeg roditelja, pa je tako potvrđena urbana legenda o nasljeđivanju kose po majčinoj liniji. Ako muškarčev djed po majci ili ujak nemaju kosu, najvjerojatnije je ni on neće imati.

Dječaci sliče majkama

Od majke ćete naslijediti i veličinu nožnog palca, dok će vam otac u nasljeđe ostaviti velike uši. Dječaci od majke nasljeđuju samo jedan X kromosom koji je bogat genima koji utječu na fizički izgled, dok očev X kromosom nema mnogo takvih gena.

Zbog toga dječaci nalikuju na majke, ali to ne znači da djevojčice u pravilu liče na oca. Naime, djevojčice dobivaju po jedan X kromosom od oba roditelja pa mogu ličiti i na jednog i na drugog.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.