Trudnoća Planiranje trudnoće 27. veljače 2014.

Može li se utjecati na spol djeteta?

trudnica, spol
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako svaki put imate 50 posto šanse da ćete začeti dječaka ili djevojčicu, neke životne navike kao što su prehrana i odabir određenih namirnica, ali i seksualni položaji te vrijeme začeća mogu imati utjecaj na izbor spola djeteta

trudnica, spol | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

I stres ima utjecaj

Stres može biti krivac za poteškoće sa začećem, a prema istraživanju Sveučilišta Oxford žene koje su pod velikim stresom prije i u vrijeme začeća imaju 75 posto manje šanse da će roditi dječaka nego djevojčicu. No, prema nekim teorijama i istraživanjima na spol djeteta mogu utjecati i faktori kao što su prehrana, vrijeme spolnog odnosa, pa čak i položaji u seksu.

Iako je moguće da ima nešto točnosti u ovim teorijama, imate 50 posto šanse da začnete djevojčicu ili dječaka pa je možda najbolje da se jednostavno prepustite prirodi da odluči. U svakom slučaju, tijekom 'rada na bebi' možete istraživati i javiti nam jesu li se ispostavile točne kod vas.

žena, kalendar, ovulacija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Tempirajte' spolni odnos

Prema teoriji Shettles koju je u 1960-ima razvio dr. Landrum Shettles, spermiji koji sadrže kromosom Y, tj. 'muški' su brži, ali imaju kraći vijek, a spermiji s kromosom X ('ženski') su sporiji, ali mogu dulje preživjeti.

Prema tome, ako imate seksualni odnos dva do tri dana prije ovulacije, vjerojatnije je da ćete začeti djevojčicu jer spermiji s Y kromosomom u vašem tijelu neće opstati do ovulacije. Spolni odnos nekoliko dana nakon ovulacije također znači veću vjerojatnost za djevojčicu jer X kromosomi žive dulje.

Želite li dječaka, najbolje vrijeme za seks je što bliže ovulaciji jer tada vaginalna flora postaje lužnatija što pogoduje Y kromosomima.

žena, doručak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prehranom utječete na vaginalnu floru

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Exeter i Oxford, objavljeno 2008. godine, otkrilo je da žene koje za doručak jedu žitarice i tijekom dana unose više kalorija, imaju veću vjerojatnost da će roditi dječaka nego žene koje preskaču doručak i jedu hranu s manje kalorija.

Čak i vrsta hrane može utjecati na spol djeteta jer djeluje na kiselost, odnosno lužnatost vaginalne flore. Tako da ako želite djevojčicu, jedite hranu bogatu magnezijem, kalcijem te kisele namirnice, a izbjegavajte hranu koja smanjuje kiselost kao što su banane i krumpir.

Želite li začeti dječaka, preporučuje se manje jesti mliječne proizvode, a više povrće i svježe voće, posebno banane koje sadrže kalij te lužnate namirnice, što pogoduje spermijima s Y kromosomom.

par, seks | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Seksualni položaj utječe na ejakulaciju

Dubina penetracije tijekom spolnog odnosa može utjecati na to gdje će se sjeme izbaciti prilikom ejakulacije. To je važno jer udaljenost sperme od jajašca i razini pH vrijednosti ovisi o tome hoće li prevladati kromosom X ili Y.

Tijekom plitke penetracije, primjerice kod misionarskog položaja, veća je vjerojatnost da ćete začeti djevojčicu jer će se tako sperma izbaciti bliže ulazu u vaginu gdje je više kiselkasto okruženje, a kiselina zadržava slabije 'muške' spermije koji imaju kraći životni vijek. Iako su 'ženski' spermiji sporiji, oni mogu preći veću udaljenost (do jajašca koje se nalazi dublje) od 'muških' koji neće preživjeti.

Želite li začeti dječaka, sperma bi trebala doći što bliže vratu maternice, a za što je najbolja duboka penetracija, kao što je položaj odostraga. Vrat maternice je manje kiselkast, a više lužnat što je pogodnije okruženje za brze spermije s Y kromosomom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.