Roditelji Tatina zona 30. travnja 2021.

12 stvari za koje nisi znala da djeca nasljeđuju od očeva

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca karakterne osobine i fizički izgled nasljeđuju s obje strane, ali isto vrijedi i za bolesti te različite zdravstvene rizike. Pročitaj zanimljiv popis osobina koje djeca češće nasljeđuju od tate

1. Boja očiju

Ako otac ima tamnu boju očiju, velika je vjerojatnost da će i dijete imati tamne oči.

Kako to da roditelji sa smeđim očima mogu imati plavooku djecu?

2. Problemi sa srcem

Određeni geni koje dijete dobiva od oca mogu povećati vjerojatnost za srčane probleme za 50 posto. Arterije mogu biti podložnije začepljenju i protok krvi može se blokirati.

Možda te zanima... Kako dijete nasljeđuje visinu, težinu i rupice na obrazima? Trudnoća

3. Usne

Punije usne se obično nasljeđuju od tate. Iako naravno ovo ne predstavlja nikakav zdravstveni problem, zanimljivo je znati ovakvu informaciju.

4. Visina 

Oba roditelja su važna kod ove fizičke karakteristike, ali čini se da tata ima značajniju ulogu. Često na ukupnu visinu ima utjecaj od nekoliko centimetara.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

mama majka sin Možda te zanima... Inteligenciju nasljeđujemo od mame, a izgled od tate? Roditelji

5. Kosa

Otkriveno je da tatini geni imaju veliki utjecaj na strukturu i boju kose. To je osobito važno ako tata ima tamnu kosu.

6. Problemi s mentalnim zdravljem

Pokazalo se da stariji očevi imaju značajan utjecaj kada je riječ o djetetovoj predispoziciji za shizofreniju ili ADHD. DNA se mijenja kako muškarci stare, tako da njihova sperma sadrži mutiranu DNA. Starije žene imaju veću vjerojatnost da rađaju djecu s autizmom, ali je manji rizik.  Biološki sat muškarcima otkucava ranije nego mislite

7. Smisao za humor

Ne postoje istraživanja koja ovo dokazuju, ali prema primjerima iz svakodnevnog života, ovo je više istina nego laž (u to je uvjerena većina očeva).

8. Navike spavanja

Ovo često odlučuje kako će dijete spavati u krevetiću, i te navike ostaju dugo u djetetovom životu. 

9. Dentalni problemi

Zubi i usta imaju puno veze s genetikom, posebno kada se radi o veličini i obliku zuba. Muški geni su dominantniji u ovom slučaju, pa već unaprijed znate kakva bi mogla biti situacija.

tata, sin Možda te zanima... Što nasljeđujemo od oca, a što od majke? Roditelji

10. Neplodnost

Časopis "The Journal of Human Reproduction" otkrio je da muškarci koji su začeti s potpomognutom oplodnjom imaju niži broj spermija u usporedbi s muškarcima koji su začeti prirodnim putem.

11. Spol

Već svi znamo da muškarci određuju spol djeteta. Očevi imaju X i Y kromosome dok žene imaju samo X kromosome, a to je razlog zašto je ovo istina.

12. Rupice na licu

Vjeruje se da se rupice (ako ih ima) u većini slučajeva nasljeđuju od tate.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.