Trudnoća Beba u trbuhu 11. prosinca 2023.

Kako dijete nasljeđuje visinu, težinu i rupice na obrazima?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi se pitaju kako će izgledati njihovo dijete, ali svaki roditelj mora čekati da se njegovo dijete rodi kako bi vidio što je genetika "odlučila"

Postoje pitanja koja su češća kada se radi o genetici. Jedno od takvih je visina čovjeka i kako se ona nasljeđuje. Možemo se malo sjetiti genetike pa vidjeti kako to stručnjaci objašnjavaju. 

Hoće li dijete jednog visokog i jednog niskog roditelja biti srednje visine?

Općenito, da. Visina djeteta može se izračunati tako da izračunate prosječnu visinu oba roditelja i zatim dodati pet centimetra za dječake i oduzeti pet centimetra za djevojčice. Nije iznenađujuće da dva visoka roditelja obično imaju visoko dijete, a niski ljudi imaju nisko dijete. Ali pravila su tu da bi se kršila. Visina je poligensko svojstvo što znači da nasljeđivanje svojstava kontrolira veliki broj gena, a na njih utječu i vanjski čimbenici, ali i loša prehrana može spriječiti dijete da dosegne svoju potencijalnu visinu. "Vidjet ćete djecu izvan ove formule u oba smjera", kaže dr. Jaonn Boughman, potpredsjednik Društva za humanu genetiku. "Dva roditelja prosječne visine mogu imati dijete košarkaške visine ili ispodprosječne visine".

visina, mama, sin Možda te zanima... Izračunajte koliko će vaše dijete biti visoko Roditelji

Roditelje koji se bore s viškom kilograma jako brine jesu li osudili svoju djecu na slične probleme i nasljeđuju li se i zdravstveni problemi koji su posljedica pretilosti?

Neke obitelji imaju doista veću vjerojatnost da će imati višak kilograma. "Već dugo primjećujemo da teži roditelji imaju težu djecu, a sada znamo da jedan gen uzrokuje povećanu težinu", kaže Kate Garber, doktorica znanosti i voditeljica edukacije odjela za humanu genetiku na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Emory. "Čini se da će dijete koje naslijedi tu varijantu od oba roditelja biti teže za od tri do četiri kilograma u prosjeku, nego netko bez tih dviju genetskih kopija", dalje dodaje, "Naravno, to ne znači da je osoba pretila - to je samo jedan od poznatih genetskih faktora koji gotovo sigurno postoji među mnogima koji još nisu točno određeni", kaže Graber.

To još uvijek ne znači da je tvojoj obitelji suđeno da bude pretila. "Debljina dolazi zbog više faktora, to znači da genetika i način života pridonose tome", kaže Tribble. "Geni o kojima ovisi težina još se uvijek istražuju, ali izbor životnog stila ima značajnu ulogu. Najbolji način života je redovito vježbanje i zdrava prehrana, osobito tijekom trudnoće", dodaje.

obitelj, djeca, boje očiju Možda te zanima... Kako to da roditelji sa smeđim očima mogu imati plavooku djecu? Trudnoća

 

Svima slatke rupice na obrazima su šarmantno fizičko obilježje. Ako ih imate sigurno vas zanima kako se one nasljeđuju. 

Ako jedan od partnera ili netko u obitelji ima rupice moguće je da će ih i dijete imati. "Rupice na obrazima se smatraju dominantnim među manjim nepravilnostima, samo jedan roditelj može imati takvo obilježje da bi ga prenio dalje", kaže Tribble, doktor znanosti i voditelj edukacije u Genetičkom centru Greenwood. "Isto tako, vaše dijete nasljeđuje od vas ili vašeg partnera pjegice, rupicu na bradi, čuperak u kosi, pramen kose koji raste sa sredine čela u obliku trokuta, savitljivost jezika, dlakave uši. To su sve osobine koje se lako mogu naslijediti.", objašnjava Bennett. 

Naravno, ne možeš odabrati što će se naslijediti u genetskom paketu. "Ponekad kada procjenjujemo djecu s takvim obilježjima , recimo neobičan oblik ušiju ili dlake na prstima ispada da je to jednostavno nešto što postoji u obitelji", kaže dr. Barbara Burton, voditeljica klinike na odjelu genetike, abnormalnosti poroda i metabolizma nu Memorijalnoj dječjoj bolnici u Chicagu.

mama majka sin Možda te zanima... Inteligenciju nasljeđujemo od mame, a izgled od tate? Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.