Trudnoća Trudnica 25. kolovoza 2016.

Koliko je opasna lažna mjesečnica u trudnoći?

test trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Krvarenje u ranoj trudnoći treba shvatiti ozbiljno kako bi se izbjegao spontani pobačaj

"Gotovo četvrtina žena u ranoj trudnoći može imati krvarenje različitog intenziteta, koje može trajati danima, koji put i tjednima, i koje može biti vrlo slično redovitoj menstruaciji, ponekad i toliko da žena u prvih mjesec ili dva niti ne shvati da je trudna", kaže ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić-Koraćin. 

Naime, većina žena u trudnoću posumnja upravo kad izostane redovita mjesečnica, pa zbog pojave sličnoga krvarenja, otprilike u dan kad očekuju mjesečnicu, ili s dan-dva zakašnjenja, i ne pomišljaju na moguću trudnoću.

Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći?

"Važno je reći da te tzv. lažne menstruacije uopće nisu menstruacije. Naime, žena u trudnoći ne ovulira, a pravom menstruacijom smatramo samo ono krvarenje kojemu je prethodila ovulacija, odnosno plodni dan, uz stvaranje progesterona u žutome tijelu, tvorbi koja nastane na jajniku na mjestu ovulacije." pojašnjava liječnica.

žena krevet tuga depresija Možda te zanima... Biokemijska trudnoća: Zakašnjela menstruacija ili spontani pobačaj? Trudnoća

Lažne menstruacije su kraće i manje obilnog krvarenja

Dodaje kako se te takozvane lažne menstruacije razlikuju od uobičajene menstruacije i po obilnosti i po trajanju, odnosno obično traju kraće i manje su obilnoga krvarenja.

"Žena koja ima redovite menstruacije teško će ih zamijeniti za 'lažne' ako je trudna. Na oprezu bi morale biti one djevojke i žene koje i inače imaju neredovit ciklus i abnormalna krvarenja.", kaže ginekologinja.

“Prava” menstruacija u zdrave žene se javlja u redovitim razmacima od oko 28 dana, odnosno uglavnom u razmacima između 24 do 32 dana. Također, prava menstruacija je krv koja se ne zgrušava, a krvarenje ne traje dulje od 7 dana, govori naša sugovornica o tome kako razlikovati pravo od lažnoga krvarenja.

Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

Kod velikog broja žena, nakon oplodnje, odnosno tijekom usađivanja oplođene jajne stanice u zid maternice, dolazi do krvarenja različitog intenziteta, koje nazivamo implantacijskim krvarenjem. Trudnice ga obično primijete od 6 do 12 dana nakon oplodnje, a ono se može poklopiti s terminom menstruacije koju očekujemo pa može izazvati dvojbe i nesporazume. 

"Ono je najčešće posljedica implantacijskog krvarenja u času ugnježđenja (implantacije) oplođene jajne stanice u sluznicu maternice. To krvarenje nije obilno, a javlja se često u vrijeme očekivane menstruacije.", objašnjava dr. Grujić-Koraćin. Dodaje kako svako krvarenje u ranoj trudnoći valja shvatiti ozbiljno i napraviti pregled i ultrazvučni pregled.

trbuh Možda te zanima... Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće? Trudnoća

"Cilj je da se procijeni opasnost od spontanog pobačaja. Većina žena koje imaju tzv. lažne menstruacije rodit će zdravu bebu, no vrlo je važno da se svako krvarenje shvati ozbiljno i da žena nakon toga bude pod kontrolom liječnika. Ultrazvučni pregled u ranoj trudnoći u žene koja krvari je važan i da bi se otklonila sumnja na izvanmaterničnu trudnoću, stanje koje može ugroziti i život žene.", napominje ginekologinja Grujić-Koraćin. 

Rani simptomi trudnoće

Također, nastavlja ginekologinja, valja provjeriti ima li žena upalu (rodnice, vrata maternice), ali i provjeriti kakav joj je posljednji PAPA test. "Ako se pregledom ustanovi da je trudnoća uredna, krvarenje neće utjecati na zdravlje ploda i trudnice, ali cijelu trudnoću valja nadzirati s posebnim oprezom.", zaključuje dr. Grujić-Koraćin. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Opasnost od spontanog pobačaja

Dijagnozu prijetećeg pobačaja postavljamo ako trudnica u prvih 20 tjedana trudnoće ima sukrvavi iscjedak ili vaginalno krvarenje, uz zatvoreni vrat maternice. Znamo da će se spontani pobačaj dogoditi ako trudnica krvari u oko 50 posto slučajeva, ali ako se ultrazvukom ustanovi srčana aktivnost ploda, taj je postotak manji.

'Imala sam spontani pobačaj, a nisam znala da sam trudna'

"U slučaju da plod nema srčanu aktivnost, nekoliko sati ili dana nakon početka krvarenja počinju grčeviti bolovi ili bolovi u području križa, uz pritisak u donjem trbuhu, pa može uslijediti spontani pobačaj", upozorava dr. Jasenka Grujić-Koraćin.

trudnica Možda te zanima... Hematom na posteljici - uzrok krvarenja u trudnoći Trudnoća

Sva krvarenja u prva tri mjeseca iznimno opasna

U prvom tromjesečju krvarenje je znak prijetećeg pobačaja, u drugom također, ali uz širi opseg mogućnosti da se radi o nisko usađenoj posteljici ili infekciji. U trećem tromjesečju krvarenja su još ozbiljnija i mogu uključivati različita patološka stanja koja svakako i hitno treba razjasniti odgovarajućim pregledima. 

Lažno krvarenje može biti i odraz poremećenog odnosa lučenja i međuodnosa estrogena i progesterona. To kao rezultat može biti poremećaj poticanja lučenja hormona iz hipofize ili odraz neregularnosti rada štitnjače. 

Bolesna štitnjača uzrokuje spontane pobačaje?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.