Trudnoća Planiranje trudnoće 08. siječnja 2018.

Zašto ne mogu zatrudnjeti, a imam već dvoje djece?

Žena i doktor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlada 24-godišnja majka želi imati još djece. Zabrinuta je jer nikako ne može ostati trudna

Imam 24 godine i dvoje djece iz prvog braka. S novim partnerom sam tri godine, a prije dvije godine sam imala spontani pobačaj i otad nikako da ostanem trudna. Ludim. Ne znam zašto ne mogu ostati u drugom stanju? Bila sam na pregledu kod ginekologa i sve je u redu.

S obzirom da ste već spontano zanijeli i rodili dvoje djece te s obzirom na vašu mlađu dob, možemo s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da nemate reproduktivnih problema. Stoga je potrebno da vaš novi partner napravi spermiogram kako bi se analizirala kvaliteta sjemena. Analiza je vrlo jednostavna, samo je potrebna apstinencija od spolnih odnosa 3-5 dana prije pretrage.

spermiogram, kod liječnika Možda te zanima... Kako čitati nalaz spermiograma? Trudnoća

Kvaliteta sjemena je izrazito podložna vanjskim utjecajima (npr. visokoj temperaturi, štetnim čimbenicima iz okoline, konzumaciji alkohola, pušenju itd) te se može mijenjati kroz samo nekoliko mjeseci. Ukoliko je u tome problem, savjetovat će se lijekovi i način života koji mogu kroz neko vrijeme poboljšati kvalitetu sjemena ili će se u težim slučajevima predložiti neka od metoda potpomognute oplodnje. Dolaze u obzir od jednostavnijih poput intrauterine inseminacije, do složenijih IVF i ICSI (intracitoplazmatska injekcija spermija u jajnu stanicu) metoda.

Jedino ako spermiogram pokaže dobru kvalitetu sjemena možemo raditi daljnje hormonske i ginekološke pretrage kod vas kako bismo ustanovili vaš zajednički problem. Srećom, uz današnji napredak dijagnostike i metoda potpomognute oplodnje kod mlađih žena je jako veliki postotak uspješnosti ostvarivanja trudnoće, tako da ne trebate biti zabrinuti.

par, krevet, seks Možda te zanima... Je li teže začeti drugo dijete? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.