Trudnoća Liječenje neplodnosti 28. lipnja 2017.

Tri godine radimo na bebi, ali bez uspjeha. Koji nam je sljedeći korak?

par tuga
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kakva je pretraga dijagnostička laparoskopija i može li je se izbjeći, objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić

Suprug i ja već tri godine prakticiramo spolne odnose bez zaštite, a do začeća ne dolazi. Dijagnoza kod doktorice na humanoj reprodukciji trenutno glasi: N97,4 Ženska neplodnost povezana s muškim čimbenicima. Do ovog mjeseca imala sam uvijek produžene cikluse 32-34 i bolne menstruacije, a ovaj mjesec ciklus je trajao točno 28 dana. Bila sam sklona cistama jajnika, ali uvijek bi same prolazile bez posljedica. I jednom sam prije 2 godine imala ureaplazmu, koja se od tada nije ponavljala. Napravila sam pretrage svih hormona i sve je bilo u redu izuzev blagom povećanju testosterona. Suprug je napravio spermiogram i također nam je rečeno da je u redu. Daljnji prijedlog doktorice bio je da ja napravim pretragu HSSG, ali na dan kada sam bila naručena za obradu ustanovljeno je da Douglas sadrži slobodnu tekućinu u kojoj ovariji plutaju, tako da se odustalo od navedene pretrage i naručena sam na dijagnostičku laparoskopiju i hospitalizaciju. Tu je nastao strah i panika jer nisam očekivala da ću odmah nakon par pretraga morati na operaciju pa me zanima vaše mišljenje kako dalje? Postoji li drugi način ili da pristanem na tu pretragu? 

Prema svemu što navodite napravili ste početni dio obrade neplodnosti te je ustanovljen blaži problem spermiograma, no nedostaju mi točni podaci i brojevi da bih vam mogla dati konkretnije mišljenje. Logičan sljedeći korak bi bio učiniti pretragu prohodnosti jajovoda kako bi se mogao planirati postupak intrauterine inseminacije

Teško mi je komentirati zbog čega vam je predložena dijagnostička laparoskopija, ali očito je na nalazu ultrazvuka sumnjiva povećana količina slobodne tekućine u zdjelici koju su liječnici htjeli razjasniti. Smatram da biste trebali slušati savjete liječnika, jer se sigurno operacija ne predlaže bez ikakvog razloga. Dijagnostička laparoskopija je minimalno invazivna operacija koja nam služi kako bi se dobio detaljan uvid u morfologiju maternice i jajnika, te se prilikom operacije može posebnim kontrastom ispitati prohodnost jajovoda. Ukoliko se ukaže neki problem, odmah se može i operativno pokušati riješiti.

Ukoliko niste skloni predloženoj operaciji možete potražiti drugo mišljenje i napraviti detaljan ultrazvuk male zdjelice neposredno nakon menstruacije kako bi vam se razjasnili razlozi za operaciju, a vi lakše donijeli odluku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.