Roditelji Zanimljivosti 11. srpnja 2016.

Znate li gdje u Hrvatskoj živi najviše blizanaca?

blizanci
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Grad s najviše blizanaca u Hrvatskoj je Orahovica, a prema dostupnim statistikama iz 2011. godine, ondje živi više od 100 parova blizanaca. Orahovica je fenomen i stoga što je većina orahovačkih blizanaca dvojajčana

U Hrvatskoj je 2014. bilo 38.481 poroda s jednim djetetom (98,4 posto), blizanci su rođeni iz 638 poroda (1,6 posto), dok su trojke rođene iz devet poroda (0,02 posto). U Karlovcu je 2014. rođeno 14 parova blizanaca, kao i u Varaždinu, dok je u Rijeci rođeno 50 blizanaca. Po broju blizanaca koji žive u istoj ulici rekorder je ulica Put Rokića u Šibeniku. Tamo naime ima svega 19 kuća i čak osam parova blizanaca. 

Grad s najviše blizanaca u Hrvatskoj je Orahovica koja ima malo više od 6000 stanovnika. Prema dostupnim statistikama iz 2011. godine, ondje živi više od 100 parova blizanaca. Orahovica je fenomen i stoga što  je većina orahovačkih blizanaca dvojajčana. Svojim je blizancima grad Orahovica na glavnoj šetnici podigao i spomenik - cvjetnu piramidu.

Donja Bebrina kraj Slavonskog Broda selo je pak s najviše blizanaca u Hrvatskoj. Prema podacima iz medija, u selu koje ima 400 stanovnika trenutno živi tridesetak blizanaca. Po broju upisanih blizanaca i trojki u Hrvatskoj je jedinstven i pleternički vrtić Tratinčica. U Zadru su pak u 2013. rođena 32 para blizanaca. 

Inače, zanimljivo je da je Nigerija zemlja s najvećim brojem blizanaca, dok Kina ima najmanje blizanaca, 1 od 300. U američkom gradu Twinsburgu u Ohio-u svake se godine, prvog vikenda u kolovozu, održava najveći skup blizanaca u svijetu. U gradu Danli, u Hondurasu, postoji škola jedinstvena u svijetu. Naime, nju pohađaju čak 23 para jednojajčanih blizanaca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.